VIRTUVĒ: Pelēcīgi baltais pastinaks (+receptes)

© Shutterstok

Pastinaks nepieder pie tiem dārzeņiem, ko ierasts bieži ierindot iepirkumu sarakstā. Taču ar to ir vērts iepazīties tuvāk un sadraudzēties, jo šim vērtīgajam un uzturvielām bagātajam dārzenim var atrast interesantu un dažādu izmantojumu ikdienas vai svētku ēdienkartē.

PASTINAKA CV

• Lai arī savvaļā sastopams Eiropā, Sibīrijā un Kaukāzā, nav iespējams pateikt, kur ir tā dzimtene. Ir zinātnieki, kuri uzskata, ka pastinaks nācis no Rietumeiropas.

• Satur C, K, B grupas vitamīnus, karotīnu, ēteriskās eļļas, minerālsāļus un citas vērtīgas vielas.

• Vienā krūzītē svaiga pastinaka atrodas 14 procenti no dienā nepieciešamā kālija daudzuma.

• Pieejams visu gadu. Nav prasīgs attiecībā pret audzēšanas apstākļiem, tāpēc dārzkopji to ciena tāpat kā burkānus un pētersīļus. Lai iegūtu vislabāko garšu, optimālais laiks tā novākšanai - rudens.

• Pastinaka spēcīgais, nedaudz sīvais aromāts spēj aizstāt garšvielas.

• Pastinaka sula satur maz kalcija un vēl mazāk nātrija, taču tā ir bagāta ar kāliju, fosforu, sēru, hloru.

• Dietologi secinājuši, ka pēc garšas un vērtīgajām īpašībām pastinaks it nemaz neatpaliek no kartupeļa.

• Visām pastinaka daļām raksturīgas ārstnieciskas īpašības, bet visvairāk izmanto tā sakni, nevis lapiņas.

• Nelielu pastinaku saknes ir vissaldākās, bet lielas saknes - aromātiskākas.

• Labi iederas dažādās zupās, pie gaļas un zivju ēdieniem. Garšīgi ir pastinaka čipsi. Ar sakni aromatizē salātus, ragū, alu un arī desertus. Var gatavot kopā ar kartupeļiem biezenim.

• Pastinaks un citi baltie dārzeņi tiek uzskatīti par obligātām sastāvdaļām pie klasiskā dārzeņu buljona. Tas piešķir buljonam aromātu un blīvu tekstūru.

• Lieliski sader ar nelielu daudzumu sviesta, pienu, sāli un pipariem, lai iegūtu brīnišķīgu aromātu.

• Ja gribas baudīt diētiskas brokastis, tad ņem 2 pastinakus un 2 burkānus, apcep kopā ar sagrieztu sīpolu.

• Pareizi pagatavots pastinaks ir saldens un atgādina riekstu garšu. Pastinaku ieteicams tvaicēt, nenotīrot mizu, vai cept. Pēc tam to ieteicams notīrīt un sagriezt pa vidu saknei.

• Uzglabā līdzīgi kā burkānu - smiltīs. Ziemai pastinaku var kaltēt, sālīt vai gatavot svaigu.

*

UzturVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 47

olbaltumvielas 1,4 g

ogļhidrāti 9,2 g

tauki 0,5 g

*

Vārds «pastinaks» cēlies no latīņu vārda «pastus» un nozīmē «pārtika», kā arī «sativa» - «kultivēt». Pastinaks ir mazkaloriju, diētai piemērots produkts, pēc formas atgādina burkānu, atšķiras tikai pēc krāsas (tas mēdz būt dzeltenīgs vai ar pelēcīgi baltu nokrāsu) un aromāta

*

ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

* Īpaši noderīgs tiem, kuri slimo ar nieru slimībām, anēmiju, ir aknu darbības traucējumi, augsts asinsspiediens.

* Pastinaka lietošana uzturā veicina šūnu atjaunošanos, novērš sirds slimības, mazina holesterīna un cukura līmeni asinīs.

* Piemērots astmatiķiem, jo uzlabo asinsriti, un grūtniecēm.

* Pastinaka saknes uzlējumu lieto kā spēcinošu un tonizējošu līdzekli, lai atjaunotu spēkus un ātrāk izveseļotos pēc smagām operācijām.


ĒDIENI ar pastinakiem

Pastinaka torte

Sastāvdaļas:

• 250 g pastinaka

• 350 g eļļas (150 g mīklai, 200 g krēmam)

• 3 olas, 2 olas dzeltenumi

• 200 g kviešu miltu

• 175 g valriekstu (75 g mīklai, 100 g rotāšanai)

• puslitrs ūdens

• pustējkarote muskatrieksta

• pustējkarote mīklas irdinātāja

• sāls, kanēlis, krustnagliņas

• pūdercukurs

Pagatavošana:

pastinaku notīra, pārgriež uz pusēm un vāra sālsūdenī 45 minūtes zem slēgta vāka. Sviestu sajauc ar cukuru. Veido mīklu no miltiem, olas, pastinaka biezeņa, ūdens, sāls, sodas, muskatrieksta, krustnagliņām un sasmalcinātiem valriekstiem. Liek mīklu veidnē cepeškrāsnī un cep 50 minūšu. No mīksta sviesta, pūdercukura un diviem olu dzeltenumiem ar mikseri sakuļ krēmu. Izcepto mīklu atdzesē, griež horizontāli uz pusēm, apakšējo apsmērē ar trešdaļu krēma. Liek augšējo kārtu virsū un malās bagātīgi nosmērē ar krēmu. Pārkaisa ar sasmalcinātiem valriekstiem.

*

Siltie salāti no sakņaugiem

Sastāvdaļas:

• pastinaka sakne

• batāte, 2 bietes

• 75 g fetas siera

• oregano, sāls, pipari pētersīļi

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

Pagatavošana: dārzeņus notīra no mizas, sagriež kubikos. Liek uz pannas un apslaka ar olīveļļu. Pievieno oregano, piparus, sāli. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādu Celsija temperatūrai, liek dārzeņus cepeškrāsnī. Cep 15 līdz 20 minūšu. Liek dārzeņus bļodā, pievieno fetas sieru un uzkaisa smalki sasmalcinātus pētersīļus.

*

Medus pastinaks

Sastāvdaļas:

• 3 pastinaki, 50 g sviesta, ēdamkarote medus

Pagatavošana: pastinaku notīra un sagriež garās strēmelēs. Liek cepties vienā kārtā. Sviestu izkausē mikroviļņu krāsnī un pārlej pastinakam. Cep cepeškrāsnī 170 grādu temperatūrā 45 minūtes. 10 minūšu pirms cepšanas finiša pievieno karotīti medus. Pasniedz ar vistas krūtiņu vai uzkodu.

*

Biezzupa no pastinaka

Sastāvdaļas:

• sīpols, ķiploka daiviņa

• tējkarote malta ingvera, burkāns

• puse selerijas saknes

• kaltēts timiāns

• sviests, krējums

• 3 pastinaka saknes

• puslitrs vistas vai dārzeņu buljona

• sāls, pipari, malts muskatrieksts

Pagatavošana: sagriež sīpolus, ķiploku, seleriju un sautē kastrolī sviestā ar ingveru un timiānu apmēram 10 minūšu uz vidējas uguns. Notīra pastinaku un sagriež kubikos. Liek kastrolī kopā ar buljonu. Uzliek vāku un vāra apmēram 15 minūšu, kamēr visi dārzeņi ir mīksti. Liek zupu blenderī, pievieno sāli un piparus. Var pielikt nedaudz malta muskatrieksta. Ja sanāk ļoti bieza, tad var pievienot siltu ūdeni vai krējumu.



Svarīgākais