RECEPTES: Vienkārši pagatavojamas piena zupas

© F64

Pie­na zu­pas ir vien­kār­ši un ātr­i pa­ga­ta­vo­ja­mas, arī vieg­li sa­gre­mo­ja­mas. Jā­at­zīst, ka tās ir arī lē­tā­kas ne­kā ci­tas zu­pas, ta­ču jau­tā­jums – cik bie­ži tās ie­kļauj ēdien­kar­tē. Gal­ve­nais – ne­va­jag uz­ska­tīt, ka tām jā­būt ti­kai bēr­nu ēdien­kar­tē.

Pro­tams, pie­na zu­pu gal­ve­nā sa­stāv­da­ļa ir piens, ta­ču tā nav vie­nī­gā, jo tai pie­vie­no arī rī­sus, ro­zī­nes, gri­ķus, ma­ka­ro­nus, man­nu, grū­bas, mie­žu put­rai­mus, klim­pas, dār­ze­ņus, pie­mē­ram, ķir­bi, bur­kā­nus, pu­pi­ņas. Vis­as pie­na zu­pas vā­ra lī­dzī­gi, pie­vie­no ne­daudz sāls, var pie­likt arī cu­ku­ru. Vie­na no po­pu­lā­rā­ka­jām ir pie­na zu­pa ar ma­ka­ro­niem. Fran­ču vir­tu­vē pie­na zu­pām pie­vie­no arī šam­pin­jo­nus, krē­ju­mu un pat vī­nu, jo tur pie­na zu­pas vai­rāk aso­ci­ējas ar biez­zu­pām vai krēm­zu­pām. No jeb­ku­ras biez­put­ras var pa­ga­ta­vot pie­na zu­pu, at­liek vien pie­liet vai­rāk pie­na. Pie­na zu­pas pa­ras­ti pa­sniedz sil­tas kā pir­mo vai ot­ro ēdie­nu pus­die­nās vai va­ka­ri­ņās ko­pā ar sviest­mai­zēm, ta­ču var pa­sniegt arī kā de­ser­tu ko­pā ar ie­vā­rī­ju­mu vai aug­ļiem, arī ar ka­nē­li vai ka­ka­o, kas sa­jaukts ar cu­ku­ru.

No­de­rī­gi!

* Pie­na zu­pai pie­nu un ūde­ni pa­ras­ti ņem vie­nā­dās da­ļās, to­mēr pie­na por­ci­ju var arī sa­ma­zi­nāt līdz vie­nai treš­da­ļai no vis­a šķid­ru­ma dau­dzu­ma.

* Lai pie­na zu­pai uz­la­bo­tu gar­šu, tai var pie­vie­not ne­daudz svies­ta, jo ar to var pa­pil­di­nāt ne ti­kai biez­put­ras, bet arī pie­na zu­pu. Re­cep­tes

Pie­na zu­pa ar to­mā­tiem

Sa­stāv­da­ļas: bur­kā­ni, rā­ce­nis, sī­pols, to­mā­ti, piens, sāls.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: bur­kā­nus, rā­ce­ni, sī­po­lu un to­mā­tus sa­griež, pār­lej ar ūde­ni un vā­ra 10 mi­nū­tes. Pēc tam uz­ma­nī­gi, ne­pār­trauk­ti mai­sot, pie­vie­no man­nu, svies­tu un ļauj, lai uz­vā­rās vēl tik­pat il­gi. Pie­vie­no pie­nu, sā­li pēc gar­šas un pa­tur zu­pu vēl ne­il­gi uz plīts.

Pie­na zu­pa ar kā­pos­tiem

Sa­stāv­da­ļas: 300 g kā­pos­tu, 2 bur­kā­ni, 100 g rā­ce­ņu, ce­tur­tā da­ļa sī­po­la, 10 g sē­ņu, 3 ēdam­ka­ro­tes svies­ta, 5 glā­zes ūdens, 10 glā­zes pie­na, ēdam­ka­ro­te krē­ju­ma, sāls pēc gar­šas.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: kā­pos­tus, dār­ze­ņus un sē­nes smal­ki sa­griež, liek kas­tro­lī, pār­lej ar ūde­ni un vā­ra, ka­mēr ga­ta­va. Ie­liek ta­jā svies­tu. Pie­vie­no sā­li, pie­lej pie­nu un ļauj, lai uz­vā­rās. Zu­pu var pa­sniegt ar krē­ju­mu.

Sē­ņu krēm­zu­pa pie­nā

Sa­stāv­da­ļas: 500 g svai­gu šam­pin­jo­nu, litrs pie­na, glā­ze bul­jo­na, 4 ēdam­ka­ro­tes mil­tu, 0,5 glā­zes bie­za krē­ju­ma, sī­pols, sāls, bal­tie mal­tie pi­pa­ri, za­ļu­mi, augu eļ­ļa.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sī­po­lu smal­ki sa­griež un ap­cep eļ­ļā. Pie­vie­no mil­tus un cep vēl 2 līdz 3 mi­nū­tes. No­ņem no uguns un, ne­pār­trauk­ti mai­sot, pie­vie­no kar­stu bul­jo­nu. Se­ko līdz­i, lai ne­vei­do­jas kun­ku­ļi. Uz­ma­nī­gi pie­vie­no kar­stu pie­nu. No­maz­gā­tās un sa­griez­tās sē­nes pie­vie­no zu­pai un vā­ra uz lē­nas uguns vēl 20 mi­nū­tes. Sa­blen­de­rē vi­su. Pie­vie­no sā­li, bal­tos pi­pa­rus un uz­sil­dī­tu krē­ju­mu. Pirms pa­snieg­ša­nas pie­vie­no sa­smal­ci­nā­tus za­ļu­mus.

Izklaide

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) ir saņēmusi apliecinājumu no Patentu valdes par apbalvojuma GAMMA preču zīmes reģistrāciju. Preču zīmes īpašnieks ir biedrība, kura ir izpildītāju un fonogrammu producentu dibināta bezpeļņas organizācija, un Latvijā veic pašmāju un ārvalstu tiesību īpašnieku mantisko tiesību kolektīvo pārvaldījumu.

Svarīgākais