Gardēžiem

8.nov 2018
Rudens jau tuvojas izskaņai, klāt ziemas gaidīšana, un, ja kādam galvu varētu būt sajaucis siltais laiks, tad kalendārs parūpējas par kārtības atjaunošanu, un tas vēsta, ka 10. novembrī ir jāsvin Mārtiņdiena.
5.nov 2018
Novembris Latvijā pēdējos gados jau iesaukts par Patriotu mēnesi. Savukārt ēdinātāji, kas nolēmuši celt patriotisma devu sevī un savos līdzcilvēkos, gatavojot latviskos ēdienus svētkos novembra mēnesī, novembri nodēvējuši par Patriotiskās garšas mēnesi.
28.okt 2018
Ir teiciens, ka pastāv divu veidu cilvēki – tie, kuriem patīk šokolāde, un tie, kuri to mīl. Nav brīnums, ka šokolādei ik gadu tiek veltīti neskaitāmi festivāli un svinības, kas ļauj baudīt šo iemīļoto našķi. Šodien, 28. oktobrī, tiek svinēta šokolādes diena, kurai par godu piedāvājam iepazīties ar 10 interesantiem un neparastiem faktiem par šokolādi, ko, visticamāk, vēl nezinājāt. Šokolāde arvien spēj mūs pārsteigt!
27.okt 2018
Kurš gan nav baudījis gardu, mājās gatavotu maltīti kopā ar saviem tuvajiem? Tikko pagatavota ēdiena smarža ne tikai ir patīkama un rosina apetīti, bet arī asociējas ar mājām. Ikdienas steigā izvēlamies ieturēt maltīti ārpus mājām, taču ir vairāki iemesli, kāpēc vajadzētu gatavot maltīti mājās un baudīt to kopā ar saviem tuvajiem. Par ģimenes kopīgajiem brīžiem maltītes sagatavošanā un to, kāda nozīme ir virtuvei kā telpai mājās stāsta arī mamma, blogere, stiliste un modes māksliniece Indra Salceviča.
27.okt 2018
Lai arī Visu Svēto dienas priekšvakars jeb tā sauktais Halovīns daudzos vēl arvien izraisa pretrunīgas emocijas, veikalu tīkla ELVI pārdošanas dati gadu no gada nemainīgi apstiprina - šo dienu Latvijā tomēr svin, un vismaz bērni tajā tiek lutināti ar dažādiem saldumiem un citiem piemērotiem našķiem vai nelielām rotaļlietām. Lai Halovīna svinētājus šogad izdotos pārsteigt ar kādu netipiskāku kārumu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas radošas receptes mazliet šausminošiem Visu Svēto dienas priekšvakara saldumiem!
26.okt 2018
Atzīt vai neatzīt Halovīnu, kas nav mūsu tautas tradīcija – par to lai spriež katrs pats. Vecāko paaudzi tas varbūt neaizrauj, bet redzot, kā bērni un mazbērni ar prieku nododas Halovīna izdarībām, pārģērbjas, radot dažādus baisus tēlus, darina ķirbju gaismekļus un dodas pie kaimiņiem lūgt saldumus, patiešām var pārņemt vēlme kaut nedaudz ļauties šai noskaņai. Halovīna svētkos labi iederas arī dažādi interesanti un ātri pagatavojami ēdieni.
20.okt 2018
Ja vecāki vēlas, lai mazuļa uzturs būtu veselīgs, pilnvērtīgs, turklāt garšīgs, izaicinājumu netrūkst. 1–3 gadus veca bērna uzturam jābūt īpaši pārdomātam – maza bērna kuņģis ir piecas reizes mazāks nekā pieaugušajam, tomēr nepieciešamo uzturvielu daudzums ir ievērojami lielāks. Tāpēc vecākus izglītojošās kampaņas “Mazais nav lielais” vēstnese Laura Grēviņa, sadarbojoties ar uztura speciālisti Gunu Rijkuri, piedāvā četras veselīgas, ātri pagatavojamas un mazulim piemērotas brokastu receptes, bagātinātas ar augošam organismam tik būtisko uzturvielu – kalciju.
19.okt 2018
Interesi par speltas jeb plēkšņu kviešiem jau zaudējuši dedzīgākie virtuves modes sekotāji, varētu sacīt – līdzskrējēji, kuri domā: ja jau kādu produktu var atrast lielveikalā, tas vairs nav pēdējais modes kliedziens un tātad – nekas ekskluzīvs. Konservatīvākie ēdāji savukārt par jauninājumiem negrib ne dzirdēt, jo viņu skatījumā labs ir tikai tas, ko lika galdā vecmāmiņa. Taču vairākums cilvēku iet vidusceļu, speciāli nemeklē mazpazīstamus produktus, bet, ja gadās tāda iespēja, labprāt nomēģina.
18.okt 2018
Viena no rudens veltēm ir ķirbis – gards un veselīgs, to var iekļaut ne vien sāļo, bet arī saldo ēdienu receptēs. Rīgas Centrāltirgū šobrīd var iegādāties gan tādus, kuri, prasmīgi pagatavoti, palutinās garšas kārpiņas, gan arī ļoti košus (izskata un veidola ziņā), kas atsvaidzinās mājokli kā interesants dekors interjerā.
13.okt 2018
Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā 2019.gada 4. un 5.janvārī notiks festivāls "Riga Craft Beer Weekend", uz kuru sabrauks 60 vadošie pasaules meistaralus darītāji, piedāvājot 480 alus šķirņu, informēja pasākuma rīkotāji - alus, iesala dzērienu un kvasa biedrības "Alus brālība" pārstāvji.
11.okt 2018
Valsts simtgades svinēšanas festivāls “Latvijas Goda aplis” turpina apceļot un godināt Latvijas novadus. 13. oktobrī tiks apmeklēti Svētupes un Salacas tači Nēģu dienā Salacgrīvas novadā, kur notiks ne tikai ar nēģiem saistītas aktivitātes dažāda vecuma viesiem. “Latvijas Goda aplis” aicina izbaudīt Salacgrīvas novada rudenīgo skaistumu un nēģu zvejas amata meistaru gardumus.
10.okt 2018
Reizēm pietiek ievērot dažus pavisam vienkāršus padomus, lai padarītu savus ēdienu gatavošanas paradumus veselīgākus. Tos apkopojusi bezpeļņas organizācija Consumer Reports.
7.okt 2018
Valsts simtgades svinēšanas festivāls “Latvijas Goda aplis” turpina apceļot un godināt Latvijas novadus. 7. oktobrī tas ciemosies Pārgaujas novada Straupes zirgu pastā, kur norisināsies Dzērveņu svētki. “Latvijas Goda aplis” aicina ikvienu izmantot iespēju nobaudīt visdažādākos dzērveņu ēdienus un dzērienus, labi pavadīt laiku svaigā gaisā un sasildīties pie metālmākslinieku speciāli veidotiem dzīvās uguns objektiem.
5.okt 2018
Lai stiprinātu esošās un radītu jaunas putras ēšanas tradīcijas, Starptautiskajā Putras dienā 10. oktobrī Latvijas šefpavāri kopā ar skolēniem Rīgas centrā vērs vaļā Simtgades putras vēstniecību, kurā ikviens varēs nogaršot izcilākos putras ēdienus.
5.okt 2018
Aizmirstībā šos mūsu klimata joslai raksturīgos un kādreiz ļoti populāros kāļus un rāceņus pāris gadsimtu laikā iegrūda migrants no Jaunās pasaules – kartupelis.
5.okt 2018
«Valmiermuižas alus vēstniecības» restorāna šefpavāram Uģim Veitam 2018. gada rudens Rīgas restorānu nedēļa ir jau trešā. Vienlaikus tā ir iespēja eksperimentēt un pienākums pārsteigt restorāna viesus ar ko nebijušu, unikālu un ļoti, ļoti garšīgu. Saistībā ar Latvijas simtgadi akcentētas ir latviskās vērtības un produkti.
5.okt 2018
2018. gada rudens Rīgas restorānu nedēļa ieies vēsturē kā laiks, kad Rīgas restorānu piedāvājumā valdīja Latvija visā savā daudzveidībā un garšu buķetē. Restorāns «Kaļķu vārti» šefpavāres Ingas Cīrules vadībā piedāvā izcilu trīs kārtu maltīti, kurā dominē latviskās vērtības gan produktu izvēlē, gan pagatavošanas niansēs, ieviešot mūsdienu tendences, bet saglabājot vēstures tradīcijas.
1.okt 2018
«Ābolu rauša recepte, ko savulaik aizguvu kādā kulinārijas vietnē internetā, īstenojama bez piepūles, bet iznākums lielisks. Ideāla recepte svētdienas rītam – kamēr ģimene berzē no acīm miegu, rausis no cepeškrāsns jau smaržīgi aicina pasteidzināt mošanos,» saka rakstniece, dramaturģe, žurnāliste un pavārgrāmatu Nepareizais ķēkis un Pīrādziņ, atvaino! autore Monika Zīle.
30.sep 2018
Kā orientēties veikalu piedāvājumā un atrast veselīgākos risinājumus? Uztura speciāliste un Rimi Gardēde Olga Ļubina sniedz ieteikumus produktu izvēlē, bet šefpavārs un Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis ir sagatavojis vienkāršas receptes, kā vērtīgos produktus likt lietā.
29.sep 2018
Alkoholu var baudīt ne tikai dzērienu un kokteiļu veidā, bet arī kā nozīmīgu kulinārās mākslas sastāvdaļu.
28.sep 2018
Liela daļa lasītāju droši vien atceras laikus, kad derīgo padomu slejās bija izplatīts temats – ko iesākt ar apkaltušu maizi. Bet kāpēc katrā ziņā ar apkaltušu? Ja reizēm gadās, ka mājās ir pavairāk maizes, to var radoši izmantot dažādu ēdienu pagatavošanai un nav jāgaida, līdz tā kļūs cieta.
26.sep 2018
Marinēti un sālīti produkti, bulciņas un saldināti dzērieni, pusfabrikāti, našķi starp ēdienreizēm - šie ir visnotaļ ierasti pieaugušo ēšanas paradumi. Lielākoties tos nosaka dzīvesveids un dienas režīms, kas nereti par galveno produkta izvēles kritēriju liek izvēlēties to, cik ātri un vienkārši produkts ir pagatavojams. Tomēr pētījumi rāda, ka pieaugušie mēdz aizmirst - mazais nav lielais - un tādu pašu pārtiku piedāvā arī saviem bērniem. Vairāk nekā puse vecāku savu mazo sāk ēdināt kā lielo jau gada vecumā. Lai gan, sasniedzot vienu gadu, bērns drīkst ēst visu grupu produktus, pāreja uz pilna spektra ēdienkarti jāveic gudri.