Gardēžiem

13.aug 2018
Šī vasara Latviju lutinājusi gan ar laikapstākļiem, gan labu ogu un augļu ražu. Dārzos sācies ābolu laiks. Ko ar tiem iesākt, kad pirmā ābolu kāre pārvarēta un svaigā veidā tie vairs “nelien iekšā”, iesaka kulinārijas eksperte un Rimi Gardēde Signe Meirāne.
11.aug 2018
Karstais laiks daudzus mudina doties piknikā un ieturēt maltīti dārzā, kas nozīmē - jāpievērš īpaša uzmanība pareizai pārtikas, jo īpaši gaļas, uzglabāšanai un gatavošanai. Vistas gaļa ir viena no iecienītākajām vasaras maltīšu sastāvdaļām, tādēļ Latvijas vadošais putnu gaļas ražotājs “Putnu fabrika Ķekava” sniedz padomus, kādu vistas gaļu izvēlēties un kam pievērst īpašu uzmanību, plānojot maltīti.
10.aug 2018
Ja šajā sausumā izdevies dārzam nodrošināt pietiekamu laistīšanu, tad gurķi ir sajūsmā par siltajām naktīm, kuras laika ziņu apskatnieki sauc par tropiskām – tādām, kad gaisa temperatūra nenokrīt zemāk par +20 grādiem. Ja visu ražu nevar ne apēst, ne draugiem izdalīt, tad jādomā, kā to saglabāt – gan garšīgām uzkodām tuvākajā laikā, gan ziemas krājumiem, pat ja nav noskaņojuma pavadīt laiku virtuvē.
photo_camera
10.aug 2018
Mārtiņa un Lienes Barkānu ceļš no idejas, kā radās doma par savu ģimenes biznesu, līdz lielākajai vīna darītavai Latvijā spēj iedvesmot daudzus. Abavas ģimenes vīna darītava astoņu gadu laikā kļuvusi par līderi Latvijā. Izrādot savu vairāku gadu attīstīto lolojumu, saimnieks uzsver, ka mērķis nav kļūt par "konveijera" vīna darītavu. Tiek meklētas nianses, lai radītu svētkus ar Latvijas garšu.
4.aug 2018
Šodien, 4.augustā, Esplanādes parkā no plkst. 12:00 līdz 22:00 norisināsies jau otrais Rīgas burgeru festivāls, kas, turpinot pagājušā gadā aizsākto tradīciju, burgera kultūras popularizēšanu Latvijā, šoreiz apmeklētājus pārsteigs ar īpašām, interesantām un vēl neredzētām burgeru variācijām, par ko parūpēsies 20 labākie Rīgas un apkārtnes restorāni un burgernīcas
31.jūl 2018
Vasaras vakariem piemīt īpaša burvība - iespējams ne tikai baudīt skaistus saulrietus un laiski pavadīt laiku kopā ar mīļajiem pie jūras vai piemājas dārzā, bet arī iepriecināt sevi un līdzcilvēkus ar gardām vakariņām un desertiem brīvā dabā. Ja vēlies pagatavot restorāna cienīgu un izsmalcinātu desertu, talkā nāks Francijas garšas. Rimi Gardēde Liene Zemīte stāsta, kā pagatavot burvīgus franču desertus.
29.jūl 2018
Sviests kulinārijā jau izsenis ir bijis īpaši iecienīts, un mūsdienās tas ir kļuvis par daudzu cilvēku neatņemamu uztura sastāvdaļu. Tam ir patīkama garša un smarža, un sviests labi der gan kā biezinātājs mērcēm un kūkām, gan kā garšu papildinājums vienkāršiem kartupeļiem ar dillēm. Taču sviests satur daudz kaloriju, un savu ēdienkarti vēlams daudzveidot, sviestu aizstājot arī ar citām garšām. Par to, ko izmantot sviesta vietā, stāsta uztura speciāliste Olga Ļubina un Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.
28.jūl 2018
Vairāk nekā puse jeb 57% Latvijas iedzīvotāju dārzeņus ēd tikai reizi nedēļā vai pat vēl retāk, liecina Snapshot veiktā aptauja pēc “Maxima Latvija” pasūtījuma. Vitamīniem bagātos rāceņus, kolrābjus un kāļus vismaz vienu reizi nedēļā ēd vien 10% Latvijas iedzīvotāju.
22.jūl 2018
Karsta un saulaina vasara nenoliedzami ir pludmales atpūtas laiks. Visi zina, ka, baudot ūdens priekus, ēstgriba ir sevišķi laba, jo īpaši, ja atpūta ir aktīva. Bieži vien atpūtnieki ņem līdzi ēdienu, taču aizmirst par svarīgāko — pārtikas drošumu, jo karstumā visi ēdieni bojājas daudz ātrāk. Viens no risinājumiem ir ieturēt maltīti kādā pludmales kafejnīcā, apēdot hotdogu vai citu ātro uzkodu, taču daudz veselīgāki risinājumi ir atrodami tuvējā veikala plauktos. Ko veselīgu, sātīgu un garšīgu ņemt līdzi uz pludmali, izstāstīs ELVI uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone.
21.jūl 2018
Vasaras pilnbriedā ir iespēja baudīt sauli, ūdens priekus, D vitamīnu un dažādus sezonālus gardumus. Tomēr atpūtas un vasaras labumu ķeršanas iespaidā var gadīties piemirst par veselību. Pat atvēsinoši dzērieni vakaros vai spirdzinoši kokteiļi draugu lokā var novest pie nevēlamām, bet prognozējamām veselības problēmām. Par to, kam jāpievērš uzmanība, veidojot savu vasaras ēdienkarti, vairāk stāsta “Euroaptieka” farmaceite Ieva Zvagule.
21.jūl 2018
Neatkarīgi no tā, vai atrodies pie dabas, festivālā, ekskursijā vai ceļojumā, sviestmaizes ir neaizstājams veids, kā ātri remdināt izsalkumu un iegūt enerģijas devu visai dienai. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova, grāmatu autore un pavāre Linda Vilmansone-Virbule un maizes ražotājs “Latvijas Maiznieks” dalās ar saviem ieteikumiem par to, kā līdzi paņemtās maizītes saglabāt svaigas un garšīgas pat karstā vasaras dienā.
15.jūl 2018
Kas var būt labāks par šo: vieglai maltītei karstā vasaras dienā – kāda auksta zupa, kas gan piesien dūšu, gan patīkami veldzē. Klasiku klasika – auksta zupa ar bietēm uz kefīra bāzes – ir zināma katram, taču variāciju var būt neiedomājami daudz.
7.jūl 2018
Kamēr visā pasaulē šo sestdien tiks svinēta Starptautiskā Šokolādes diena, saldumu ražotāji brīdina, ka iecienītais kārums var arī beigties, ja nesāksim rīkoties atbildīgāk - arī Latvijā. Klimata izmaiņu un bezatbildīgu piegādes ķēžu darbības rezultātā var apsīkt galvenās šokolādes pamatsastāvdaļas - kakao pupiņu - avots.
6.jūl 2018
Medus raža šogad ir laba un arī agrīna, tāpēc var atļauties ne tikai noglabāt kādu burciņu zāļu tiesai, bet arī vērienīgāk eksperimentēt ar medu virtuvē. Tā kā arī daudzas ogas ienākušās agrāk par ierasto laiku, paveras iespēja pagatavot arī kādu neparastāku ievārījumu uz jaunā medus bāzes. Daudzi to nekad nav mēģinājuši, bet tie medus cienītāji, kuri ir, zina teikt, ka šāds ievārījums ir gards un ļoti labi uzglabājas. Daži liek medū arī ārstniecības augus – tāds ziemā īpaši labi palīdzot pret saaukstēšanos.
6.jūl 2018
Šajā vasarā piecas Latvijas slavenības - dažādu dzīvesstilu eksperti - Jaunās Teikas rajonā rīkos īpašu pasākumu sēriju, kuras mērķis ir izzināt Rīgas ielu ēdienu (street food) nišu, kā arī meklēt jaunas garšas un pieredzes. Pasākumos būs iespēja pārliecināties, cik daudzveidīga un garšām bagātīga ir dažādo Rīgas ielu ēdienu kultūra, kā arī atklāt pašlaik labākos ielu ēdienu jeb street food tirgotājus.
3.jūl 2018
Dziesmu un deju svētku laikā Mežaparkā darbojas Latvijas Street Food aktīvistu projekts "Pasaules garšas Mežaparkā", kas piedāvā nobaudīt bagātīgu ielu ēdienu izvēli no visas pasaules. 3. jūlijā no plkst. 17.00 notiks Street Food kvartāla atklāšanas pasākums, kurā svētku dalībnieki, apmeklētāji un citi līdzjutēji laipni aicināti iesildīt Mežaparku svētku nedēļai.
26.jun 2018
Vasara ir īstais laiks, kad uzņemt dabīgos vitamīnus un pilnām mutēm baudīt dārza ogas.
25.jun 2018
Gada īsākās nakts svinībām esam pieraduši sarūpēt krietnus alus un siera krājumus, bet ko iesākt, ja līgošana jau beigusies, Jāņu nakts ēdieni jau maliet apnikuši, taču ledusskapī vēl gozējas saulainais Jāņu siers?
21.jun 2018
Latvijas iedzīvotāju Līgo svētku galds šogad ir piedzīvojis pārmaiņas un kļuvis veselīgāks. Papildus ierasti populārajam svētku cienastam sieram un šašlikam 70% iedzīvotāju šogad svētku galdā cels svaigus dārzeņus un 60% - dažādus augļus.
21.jun 2018
Tuvojas vasaras visvairāk gaidītie svētki, un ikviena saimniece jau sāk plānot, kādus gardumus cels galdā, ciemiņus sagaidot. Tradīcijas, protams, ir lieliskas — trekns šašliks, speķa pīrāgi, siers un alus piešķir svētku noskaņu un iepriecina ikvienu vēderu.
20.jun 2018
Latvijas iedzīvotāju Līgo svētku galds šogad ir piedzīvojis pārmaiņas un kļuvis veselīgāks. Papildus ierasti populārajam svētku cienastam sieram un šašlikam 70% iedzīvotāju šogad svētku galdā cels svaigus dārzeņus un 60% - dažādus augļus, liecina “Maxima Latvija” veiktā aptauja.
19.jun 2018
Līgo svētki saistās ar kopā būšanu – vainagu pīšanu, dziedāšanu un lēkšanu pāri ugunskuram. Arī ēdiena gatavošana un baudīšana veicina ģimenes kopības sajūtu, tādēļ AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga upene.lv autori Anniju Mihelsoni piedāvā piecas receptes, ko viegli pagatavot Līgo svētku galdam kopā ar bērniem.