Gardēžiem

23.okt 2017
Rudens ir laiks, kad varam palutināt savas garšas kārpiņas ar rudens veltēm, kas ir augušas tepat - Latvijā. Ko ar krāšņā gadalaika veltēm - ķirbjiem, āboliem, bumbieriem, kāpostiem, burkāniem un bietēm eksperimentēt un kā sagatavot veselīgas un gardas rezerves ziemai?
20.okt 2017
Ābolam pieder gan pasaulē populārākā, gan vissenāk kultivētā augļa tituls. Ginesa rekordu grāmatā reģistrētais lielākais ābols, kurš izauga 2005. gadā Japānā, svēra 1,849 kg – šis rekords joprojām palicis nepārspēts. Bet ne jau lielums ir noteicošais.
19.okt 2017
Vairākumam jeb 77% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem ir svarīgas kopīgas maltītes ģimenē pie viena galda.
19.okt 2017
Droši vien būsi veikalā redzējis, vai pat nopircis, mazos burkāniņus. Tie ir nedaudz dārgāki par ierastajiem, tomēr parocīgs un simpātisks našķis.
18.okt 2017
Vadošā ēdienu piegādes un līdzņemšanas startup Baltijā informācija liecina, ka 82% pasūtījumu ēdienu piegādes tiek veiktas uz mājām, bet 16% uz darbavietām un ofisiem, savukārt 2% piegādes tiek veiktas uz dažādiem izklaides un svinību pasākumiem. Vispopulārākais ēdiens, kas tiek pasūtīts Foodout.lv ir pica – to izvēlas 63% klientu, otrs populārākais ir dažādi burgeri komplektā ar uzkodām, ko pasūta vidēji 13% klientu, savukārt trešais populārākais ēdiens ir Āzijas (Indijas, Taizemes) virtuve, kas kļūst arvien populārāka Latvijas iedzīvotāju vidū un to izvēlas aptuveni 9%. Vienlaikus 8% klientu priekšroku dod salātiem un klasiskajam siltajam ēdienam, bet 7% izvēlas suši.
17.okt 2017
Lai gan mūsdienās informācija par veselīgu un sabalansētu uzturu ir plaši pieejama, bērnu un jauniešu ēšanas paradumi kļūst arvien sliktāki. Bieži vien pieejamā informācija ir tik akadēmiska un “sausa”, ka nereti nedod izpratni, kā iegūtās zināšanas pielietot reālajā dzīvē, skaidro uztura speciāliste, Rimi skolu konkursa “Gardēžu klase” žūrijas locekle Olga Ļubina.
13.okt 2017
Vietējo dārzeņu bagātība jāizmanto. Līdz ar rudens vēsumu pienācis laiks lielam sātīgas un aromātiskas zupas katlam, jo sevišķi tad, ja brīvdienas iecerēts pavadīt aktīvi, brīvā dabā, izbaudot rudenīgās ainavas, sportojot, strādājot dārzā vai kādu vēlīnu sēni mežā meklējot. Visplašāko dārzeņu klāstu var iekļaut boršča zupā.
12.okt 2017
Latvijā mežos vāktas baravikas Rīgas Centrāltirgū patlaban maksā vidēji 16 eiro par kilogramu.
12.okt 2017
Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos – kā uzkodās, tā pamatēdienos.
12.okt 2017
Cilvēka ķermenis sastāv 50-86% no ūdens, ūdens klāj arī aptuveni 71% no Zemes virsmas. Lielā daļā pasaules valstu tīrs ūdens ir zelta vērtē, to iegūt ir ļoti grūti un tā dēļ izceļas pat kari. Lai arī ekspertu domas par to, cik daudz ūdens ik dienas jāizdzer, dalās, visi ir vienisprātis – bez ūdens cilvēks nevar.
10.okt 2017
Ce­pe­šu ga­ta­vo­ša­nai pa­ras­ti iz­man­to jaun­u dzīv­nie­ku ga­ļu no ma­zāk no­dar­bi­nā­tiem mus­ku­ļiem, jo tie ir mīk­stā­ki un su­lī­gā­ki.
9.okt 2017
Rudens – tā ir vesela smaržu simfonija, ko var izbaudīt it visur. Te ir rūgtenais pēdējo mārtiņrožu un kritušo lapu aromāts, saldi iesmaržojas āboli, pikantu piesitienu dod ķiploki, savu nokrāsu piešķir pētersīļi, selerijas un citi garšaugi, un viena neiztrūkstoša nots šajā bagātīgajā smaržu gammā pieder skābētajiem kāpostiem. Lai arī pieejami augu gadu, rudenī tie ir īpaši kārdinoši.
8.okt 2017
To­mā­ti ir iz­man­to­ja­mi da­žā­dos ēdie­nos, ta­ču viens no kla­sis­kā­ka­jiem, vieg­lāk pa­ga­ta­vo­ja­mā­ka­jiem un arī garš­īgā­ka­jiem ir to­mā­tu zu­pa. Tai ie­spē­ja­mi vai­rā­ki iz­pil­dī­ju­mi – to­mā­tu zu­pa ar ga­ļu, asā to­mā­tu zu­pa, ve­ģe­tā­rā un da­žā­das ci­tas va­ri­āci­jas, kas vieg­li pie­lā­go­ja­mas da­žā­dām gau­mēm un vēl­mēm. Mā­ja pie­dā­vā sil­tum­nī­cā no­ga­ta­vo­ju­šos apa­ļos sār­tvai­džus pa­pil­di­nāt ar ci­tu ru­dens vel­šu garš­as ni­an­sēm un pār­vērst ko­šā, aro­mā­tis­kā un tu­mī­gā zu­pā, kas, ba­gā­ti­nā­ta ar krauk­šķī­giem za­ļu­mu grauz­di­ņiem, kļūst ga­na ba­ro­jo­ša.
7.okt 2017
Māksliniece Ieva Bondare facebook dalījusies ar savu recepti, ko var gardu pagatavot no tomātiem.
6.okt 2017
Kad ķirbji novākti, košākie no tiem pārceļas uz skatlogiem, atgādinot mums, ka oktobris ir klāt. Var ķirbi ēst tūlīt vai nolikt plauktā – stāvēs līdz vasarai un vienlaikus būs tāds omulīgs interjera elements.
4.okt 2017
Lai arī šis gads mūs nelutina ar bagātīgām ābolu ražām, tomēr tos, kas tomēr izauguši, jāprot novākt pareizi.
3.okt 2017
Jau nākamajā nedēļā, no 9. līdz 15.oktobrim, Rīgā norisināsies Rudens Rīgas restorānu nedēļa. Tā būs jau vienpadsmitā Rīgas restorānu nedēļa, kurā šoreiz savu dalību ir pieteikuši un gardēžus laipni gaidīs 45 restorāni. Apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja par pievilcīgu cenu 15 vai 20 eiro ļauties baudpilnam garšas piedzīvojumam un nobaudīt trīs ēdienu maltīti, ko sagatavojis katra restorāna šefpavārs.
3.okt 2017
Sociālajos tīklos vērību guvuši pelmeņi, kurus tirgo Vācijā. To nosaukums ne tikai veltīts Vladimiram Putinam, bet tie piedevām ražoti Latvijā!
29.sep 2017
Kartupeļu pankūku cepšana ir diezgan darbietilpīga, bet brīvdienām gluži kā radīta. Tā var izvērsties par plānotu kopīgu ģimenes pasākumu, kur savs darbiņš atradīsies katram pankūku tīkotājam. Un kartupeļu pankūkas var tapt arī gluži stihiski, piemēram, no pārpalikuša kartupeļu biezeņa un ledusskapja dzīlēs piemirsta siera gabala.
28.sep 2017
Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 67% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem gatavo krājumus ziemai, liecina pētījumu kompānijas Kantar TNS šī gada septembrī veiktā aptauja.
27.sep 2017
“Pica Rīga” pavāri piedāvā “Portobello” picas recepti, ko ikviens var pagatavot mājās kādā drēgnākā rudens vakarā, kad laikapstākļi nevilina doties ārpus mājām.