Gardēžiem

18.jūl 2017
Laiki, kad visi eklēri bija vienādi un atšķīrās vien ar baltu vai brūnu pildījumu, ir jau sen beigušies.
18.jūl 2017
Ikdienā mēdz būtu grūti atteikties no kādas bulciņas vai pīrādziņa. Tomēr šie kārumi atstāj ilgstošas sekas uz mūsu veselību!
12.jūl 2017
Gaļas kūpināšana, sālīšana un vītināšana ir sensenas gaļas gatavošanas metodes, kas gadsimtiem izmantotas, lai gaļu būtu iespējams uzglabāt ilgstoši.
11.jūl 2017
Zinātnieki noskaidrojuši veidu, kurā visveselīgāk gatavot sēnes un izrādās, ka tas nav cept tās uz pannas, ziņo TIME.
10.jūl 2017
Šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, Rīgas klasika - restorāns Čarlstons, kafijas grauzdētava Rocket Bean, naktsdzīves klasika Pica Lulū - tie ir tikai daži vārdi, kas Positivus festivālā rūpēsies par apmeklētāju gastronomisko labsajūtu trīs dienu garumā.
5.jūl 2017
Jau­ko va­sa­rī­go brī­di, kad dār­zos sa­tie­kas ze­me­nes un ķir­ši, var iz­man­tot ļo­ti gar­šī­gu sal­do ēdie­nu ra­dī­ša­nai no abiem. Nav pat va­ja­dzī­gas ne­kā­das īpa­šas re­cep­tes, vien­kār­ši ze­me­nēm pie­vie­no zi­nā­mu da­ļu ķir­šu un ot­rā­di, un pa­rā­dās jau­nas, svai­gas gar­šas ni­an­ses že­le­jām, sam­bu­kiem, de­bes­man­nai, kū­kām, dzē­rie­niem. Bet vēl sva­rī­gāk ir bau­dīt svai­gus ķir­šus, ka­mēr vien ie­spē­jams.
4.jūl 2017
Latviešu mākslinieks Ingus Gustavsons guvis uzmanību ar savu trauku kolekciju, kura tapusi no trīslitrīgām burkām.
3.jūl 2017
Vasaras mēneši ir kā radīti, lai nodotos saldiem eksperimentiem virtuvē ar pašu dārzos novāktām gardām un veselīgām ogām.
1.jūl 2017
Kā­pēc gan ne­pa­ga­ta­vot kaut ko pa­vi­sam vien­kār­šu, bet gar­du? Vis­tas ga­ļa, dār­ze­ņi un itā­ļu pa­sta ar su­lī­gi za­ļo ba­zi­li­ku ir kā ra­dī­ti tam, lai ātr­i un bez lie­kas pie­pū­les tap­tu ve­se­lī­ga, ko­ša un sā­tī­ga mal­tī­te!
30.jun 2017
Vasaras sākumā tipiskākais un pieprasītākais dārza gardums noteikti ir zemenes. Kaut arī laikapstākļi nav bijuši ārkārtīgi pateicīgi, daudzi mājsaimnieki noteikti var baudīt pirmās zemeņu ražas augļus. Nereti ogas izmanto ievārījumiem vai dažādiem desertiem. Lūk, kas nebijis, garda aukstā zemeņu zupa ar saldo krējumu.
30.jun 2017
Jāņu atskaņas: kāds aizsākts vai neaizsākts siera ritulis, un varbūt ne viens vien, joprojām nobāzts ledusskapja tālākajā stūrī. Daudzās mājās, līgotājus uzņemot, ik gadu atkārtojas viens un tas pats scenārijs: saimnieki sagādā daudz siera, lai tā nepietrūktu, savukārt viesi atved vēl. Tu vari iepriekš klāstīt, ka siers taču būs – velti, atvedīs tik un tā. Mēģināsi vienoties, lai ciemakukulim izvēlas ko citu, – vēlmi uzklausīs, tomēr kāds «simbolisks» siera ritulis nāks bonusā, jo kā gan bez tā. Tagad nu jādomā, ko ar pārpalikumu iesākt.
27.jun 2017
Bieži vien, ierodoties mājās no garās darba dienas, organisms pieprasa ko saldu un gardu. Lūk, ātra un vienkārša recepte ikvienam salduma mīlim.
26.jun 2017
Maz­sā­lī­ti gur­ķi? Tas ir ļo­ti vien­kār­ši: bur­kā iek­šā, garš­vie­las klāt, sā­lī­ju­mu vir­sū – un ot­rā die­nā jau var ēst. Ap­mē­ram tā stās­ta pie­re­dzē­ju­šas saim­nie­ces. Lai pir­mo­reiz iz­mē­ģi­nā­tu maz­sā­lī­tu gur­ķī­šu ga­ta­vo­ša­nu, var at­rast de­ta­li­zē­tu re­cep­ti vai sī­ki iz­vai­cāt kā­du liet­pra­tē­ju un da­rīt vi­su tie­ši tā, kā sa­cīts. Vē­lāk jau var vei­dot sa­vu vie­dok­li par to, ku­ras sa­stāv­da­ļas va­ja­dzē­tu pie­likt vai­rāk, ku­ras ma­zāk, no ku­rām at­teik­ties un ku­ras ie­kļaut re­cep­tē vēl pa­pil­dus.
26.jun 2017
«Labākais saldais, kādu vasarā var gribēt!» tā par mājas saldējuma recepti, ko aizguvusi no ģimenes draudzenes un kulinārijas ekspertes Signes Meirānes, saka māksliniece Ieva Bondare.
23.jun 2017
Lai labi garšo!
22.jun 2017
Līgo nakts tradicionālā ēdienkarte, protams, paredz, ka šos svētkus nevar aizvadīt bez garda siera un putojoša alus. Tomēr Jāņu svinību galds noteikti var apliecināt arī saimnieces individualitāti, izdomu un gatavošanas prasmes, ja līgotājiem sarūpētais cienasts ir īpašs un tradicionālie ēdieni tiek papildināti ar interesantām garšu niansēm.
22.jun 2017
Jāņos alus ir goda vietā un kādu malku putojošā dzēriena iebauda pat tie, kuri ikdienā to nedara. Senos laikos alum bijusi maģiska nozīme, jo ļaudis ticējuši: ja uz Jāņiem saimnieks nedara alu, tad viņam tajā rudenī nepadosies mieži. Tam, kurš jāņabērniem dod alu, mieži augšot kaut uz akmens, bet tam, kurš nedod, neaugšot pat tīruma vidū. Lai gan lielākajai daļai mūsdienu Jāņatēvu par miežiem nav jāuztraucas, alum tik un tā svētkos jābūt sagādātam, turklāt līgotāji kļūst arvien prasīgāki attiecībā uz dzēriena kvalitāti.
22.jun 2017
Līgo svētki saistās ar bagātīgu mielastu, kurā goda vieta atvēlēta tādiem tradicionāliem ēdieniem kā Jāņu siers, speķa pīrādziņi, sklandu rauši un mūsdienīgākām izvēlēm kā šašliks. Tomēr goda vieta nemainīgi tikusi ierādīta alum. Bet ko celt galdā tiem, kuri pat reizi gadā atsakās no mutēšanās ar alutiņu? Vīnzinis Mārcis Mitrevics apkopojis labākās putojošās jeb dzirkstošo vīnu izvēles.
21.jun 2017
"Prāta vētras" mūziķis Kaspars Roga, kā arī dziedātājs Dons pirms neilga laika ir kļuvuši par neliela restorāna īpašniekiem Baltijas jūrmalas piekrastē.
21.jun 2017
Vasara viennozīmīgi ir laiks, kad itin bieži mūsu nāsis un garšas kārpiņas patīkami kairina grilētas gaļas smarža, kā izrādās, viena no būtiskākajām detaļām šajā procesā ir marināde un pats marinēšanas process, jo tieši tā varam izcelt ikvienas gaļas garšas īpatnības.
20.jun 2017
Strauji tuvojoties nedēļas nogalei, Līgo dienai, jau laicīgi ir jāsāk domāt par to, kas tiks likts galdā. Šajos svētkos galdā tiek celti dažādi ēdieni. Liela daļa svinētāju savu svētku mielastu nespēj iedomāties bez garda, uz uguns cepta šašlika.