Gardēžiem

4.jūl 2017
Latviešu mākslinieks Ingus Gustavsons guvis uzmanību ar savu trauku kolekciju, kura tapusi no trīslitrīgām burkām.
3.jūl 2017
Vasaras mēneši ir kā radīti, lai nodotos saldiem eksperimentiem virtuvē ar pašu dārzos novāktām gardām un veselīgām ogām.
1.jūl 2017
Kā­pēc gan ne­pa­ga­ta­vot kaut ko pa­vi­sam vien­kār­šu, bet gar­du? Vis­tas ga­ļa, dār­ze­ņi un itā­ļu pa­sta ar su­lī­gi za­ļo ba­zi­li­ku ir kā ra­dī­ti tam, lai ātr­i un bez lie­kas pie­pū­les tap­tu ve­se­lī­ga, ko­ša un sā­tī­ga mal­tī­te!
30.jun 2017
Vasaras sākumā tipiskākais un pieprasītākais dārza gardums noteikti ir zemenes. Kaut arī laikapstākļi nav bijuši ārkārtīgi pateicīgi, daudzi mājsaimnieki noteikti var baudīt pirmās zemeņu ražas augļus. Nereti ogas izmanto ievārījumiem vai dažādiem desertiem. Lūk, kas nebijis, garda aukstā zemeņu zupa ar saldo krējumu.
30.jun 2017
Jāņu atskaņas: kāds aizsākts vai neaizsākts siera ritulis, un varbūt ne viens vien, joprojām nobāzts ledusskapja tālākajā stūrī. Daudzās mājās, līgotājus uzņemot, ik gadu atkārtojas viens un tas pats scenārijs: saimnieki sagādā daudz siera, lai tā nepietrūktu, savukārt viesi atved vēl. Tu vari iepriekš klāstīt, ka siers taču būs – velti, atvedīs tik un tā. Mēģināsi vienoties, lai ciemakukulim izvēlas ko citu, – vēlmi uzklausīs, tomēr kāds «simbolisks» siera ritulis nāks bonusā, jo kā gan bez tā. Tagad nu jādomā, ko ar pārpalikumu iesākt.
27.jun 2017
Bieži vien, ierodoties mājās no garās darba dienas, organisms pieprasa ko saldu un gardu. Lūk, ātra un vienkārša recepte ikvienam salduma mīlim.
26.jun 2017
Maz­sā­lī­ti gur­ķi? Tas ir ļo­ti vien­kār­ši: bur­kā iek­šā, garš­vie­las klāt, sā­lī­ju­mu vir­sū – un ot­rā die­nā jau var ēst. Ap­mē­ram tā stās­ta pie­re­dzē­ju­šas saim­nie­ces. Lai pir­mo­reiz iz­mē­ģi­nā­tu maz­sā­lī­tu gur­ķī­šu ga­ta­vo­ša­nu, var at­rast de­ta­li­zē­tu re­cep­ti vai sī­ki iz­vai­cāt kā­du liet­pra­tē­ju un da­rīt vi­su tie­ši tā, kā sa­cīts. Vē­lāk jau var vei­dot sa­vu vie­dok­li par to, ku­ras sa­stāv­da­ļas va­ja­dzē­tu pie­likt vai­rāk, ku­ras ma­zāk, no ku­rām at­teik­ties un ku­ras ie­kļaut re­cep­tē vēl pa­pil­dus.
26.jun 2017
«Labākais saldais, kādu vasarā var gribēt!» tā par mājas saldējuma recepti, ko aizguvusi no ģimenes draudzenes un kulinārijas ekspertes Signes Meirānes, saka māksliniece Ieva Bondare.
23.jun 2017
Lai labi garšo!
22.jun 2017
Līgo nakts tradicionālā ēdienkarte, protams, paredz, ka šos svētkus nevar aizvadīt bez garda siera un putojoša alus. Tomēr Jāņu svinību galds noteikti var apliecināt arī saimnieces individualitāti, izdomu un gatavošanas prasmes, ja līgotājiem sarūpētais cienasts ir īpašs un tradicionālie ēdieni tiek papildināti ar interesantām garšu niansēm.
22.jun 2017
Jāņos alus ir goda vietā un kādu malku putojošā dzēriena iebauda pat tie, kuri ikdienā to nedara. Senos laikos alum bijusi maģiska nozīme, jo ļaudis ticējuši: ja uz Jāņiem saimnieks nedara alu, tad viņam tajā rudenī nepadosies mieži. Tam, kurš jāņabērniem dod alu, mieži augšot kaut uz akmens, bet tam, kurš nedod, neaugšot pat tīruma vidū. Lai gan lielākajai daļai mūsdienu Jāņatēvu par miežiem nav jāuztraucas, alum tik un tā svētkos jābūt sagādātam, turklāt līgotāji kļūst arvien prasīgāki attiecībā uz dzēriena kvalitāti.
22.jun 2017
Līgo svētki saistās ar bagātīgu mielastu, kurā goda vieta atvēlēta tādiem tradicionāliem ēdieniem kā Jāņu siers, speķa pīrādziņi, sklandu rauši un mūsdienīgākām izvēlēm kā šašliks. Tomēr goda vieta nemainīgi tikusi ierādīta alum. Bet ko celt galdā tiem, kuri pat reizi gadā atsakās no mutēšanās ar alutiņu? Vīnzinis Mārcis Mitrevics apkopojis labākās putojošās jeb dzirkstošo vīnu izvēles.
21.jun 2017
"Prāta vētras" mūziķis Kaspars Roga, kā arī dziedātājs Dons pirms neilga laika ir kļuvuši par neliela restorāna īpašniekiem Baltijas jūrmalas piekrastē.
21.jun 2017
Vasara viennozīmīgi ir laiks, kad itin bieži mūsu nāsis un garšas kārpiņas patīkami kairina grilētas gaļas smarža, kā izrādās, viena no būtiskākajām detaļām šajā procesā ir marināde un pats marinēšanas process, jo tieši tā varam izcelt ikvienas gaļas garšas īpatnības.
20.jun 2017
Strauji tuvojoties nedēļas nogalei, Līgo dienai, jau laicīgi ir jāsāk domāt par to, kas tiks likts galdā. Šajos svētkos galdā tiek celti dažādi ēdieni. Liela daļa svinētāju savu svētku mielastu nespēj iedomāties bez garda, uz uguns cepta šašlika.
20.jun 2017
Līgo svētki nav iedomājami bez krāšņi klāta svētku galda, kurā pīrāgi ir tikpat neatņemama mielasta sastāvdaļa kā tradicionālais Jāņu siers un alus. Turklāt pīrādziņi parasti garšo gan lieliem, gan maziem ēdājiem. Linda Tellgrēna piedāvā trīs dažādas pīrāgu receptes, lai iepriecinātu ne tikai savas, bet arī pārējo līgotāju garšas kārpiņas.
19.jun 2017
Kas var būt labāks par šo: vieglai maltītei karstā vasaras dienā – kāda auksta zupa, kas gan piesien dūšu, gan patīkami veldzē. Klasiku klasika – auksta zupa ar bietēm uz kefīra bāzes – ir zināma katram, taču variāciju var būt neiedomājami daudz.
16.jun 2017
Visādas delikateses vai grilējamās gaļas kalnus gādājot, der paņemt arī dažas paciņas biezpiena. Pat ja tobrīd nav konkrētu nodomu no tā kaut ko gatavot, neliela rezerve ar labu derīguma termiņu noderēs, jo biezpiens viegli pārvēršams gan sāļos, gan saldos ēdienos.
16.jun 2017
Viens no vasaras iekārojamākajiem našķiem noteikti ir saldējums. Kāpec gan būtu jāpērk veikalā, ja mājās vari uztaisīt pats? Turklāt nekādu parasto, bet gan skābeņu saldējumu mājas gaumē. Lūk, garda recepte nedēļas noslēgumam.
16.jun 2017
Sāls ir viena no senākām garšvielām, ko izmantoja jau Neolīta laikmetā. Taču, uzturā lietojot pārāk daudz sāls, iespējams iedzīvoties dažādās veselības problēmās. Uztura speciāliste Inga Pūce dod padomus, kā samazināt sāls daudzumu uzturā un kā sāli aizstāt ar citām garšvielām.
15.jun 2017
Čatnijs jeb pikantā mērce ir aizgūts no indiešu virtuves. Vārds ir radies no apzīmējuma "catni”, kas hindi valodā nozīmē "pikants”. Čatniju izmanto kā garšvielu un piedevu ēdienam. To izmanto ne tikai indiešu ēdieniem ar kariju, bet arī gaļas, zivju un putnu gaļas ēdieniem.