Gardēžiem

20.jun 2017
Līgo svētki nav iedomājami bez krāšņi klāta svētku galda, kurā pīrāgi ir tikpat neatņemama mielasta sastāvdaļa kā tradicionālais Jāņu siers un alus. Turklāt pīrādziņi parasti garšo gan lieliem, gan maziem ēdājiem. Linda Tellgrēna piedāvā trīs dažādas pīrāgu receptes, lai iepriecinātu ne tikai savas, bet arī pārējo līgotāju garšas kārpiņas.
19.jun 2017
Kas var būt labāks par šo: vieglai maltītei karstā vasaras dienā – kāda auksta zupa, kas gan piesien dūšu, gan patīkami veldzē. Klasiku klasika – auksta zupa ar bietēm uz kefīra bāzes – ir zināma katram, taču variāciju var būt neiedomājami daudz.
16.jun 2017
Visādas delikateses vai grilējamās gaļas kalnus gādājot, der paņemt arī dažas paciņas biezpiena. Pat ja tobrīd nav konkrētu nodomu no tā kaut ko gatavot, neliela rezerve ar labu derīguma termiņu noderēs, jo biezpiens viegli pārvēršams gan sāļos, gan saldos ēdienos.
16.jun 2017
Viens no vasaras iekārojamākajiem našķiem noteikti ir saldējums. Kāpec gan būtu jāpērk veikalā, ja mājās vari uztaisīt pats? Turklāt nekādu parasto, bet gan skābeņu saldējumu mājas gaumē. Lūk, garda recepte nedēļas noslēgumam.
16.jun 2017
Sāls ir viena no senākām garšvielām, ko izmantoja jau Neolīta laikmetā. Taču, uzturā lietojot pārāk daudz sāls, iespējams iedzīvoties dažādās veselības problēmās. Uztura speciāliste Inga Pūce dod padomus, kā samazināt sāls daudzumu uzturā un kā sāli aizstāt ar citām garšvielām.
15.jun 2017
Čatnijs jeb pikantā mērce ir aizgūts no indiešu virtuves. Vārds ir radies no apzīmējuma "catni”, kas hindi valodā nozīmē "pikants”. Čatniju izmanto kā garšvielu un piedevu ēdienam. To izmanto ne tikai indiešu ēdieniem ar kariju, bet arī gaļas, zivju un putnu gaļas ēdieniem.
12.jun 2017
SASTĀVDAĻAS: 1 kukulis rudzu rupjmaizes 10 l novārīta ūdens 1 paciņa rauga 1 kg cukura 2 burciņas (0,5 l) kvasa koncentrāta
9.jun 2017
Ja gribat nobaudīt pašmāju redīsus to labākajā formā, svaigus, maigus un kraukšķīgus, tas jādara tagad. Redīsiem nav pa prātam vasaras vidus karstums un sausums, tad tie kļūst sīvāki un sīkstāki.
8.jun 2017
Nereti nedēļas vidū pienāk dienas, kad organisms pieprasa ko jaunu un nebijušu. Kāpēc gan, lai tā nebūtu zupa? Pavisam ātri iespējams pagatavot šo gardo maltīti-sēņu krēmzupu ar lazdu riekstiem.
7.jun 2017
Nu tad ņe­mam gro­zi­ņu un ejam ze­me­nēs – uz dār­zu, uz tir­gu vai kur nu kat­ram ir tā­da iz­de­vī­ba. Tau­tā jo­pro­jām cir­ku­lē uz­skats, ka va­sa­ras se­zo­nā jā­ap­ēd vis­maz des­mit ki­lo­gra­mu ze­me­ņu. Nav ga­dī­jies at­rast pār­lie­ci­no­šu pa­ma­to­ju­mu, kā­pēc tie­ši tik, bet, ja nav aler­ģi­jas, ve­se­lī­bas pro­blē­mu vai ci­tu ap­stāk­ļu, kas lieg­tu to da­rīt, – kā­pēc gan ne?
2.jun 2017
Neraugoties uz dabas kaprīzēm, bez rabarberiem palikuši neesam, kaut arī dažviet tie nav tik lekni kā allaž un steidz ātrāk izziedēt. Tautas ticējumam, ka rabarberus drīkst ēst tikai līdz Jāņiem, ir racionāls pamats: pārauguši rabarberi satur daudz skābeņskābes, kas nenāk par labu ne garšai, ne ēdāja veselībai. Vēl viens iemesls pasteigties ir tas, ka trauslos, sulīgos, tomēr skābenos rabarberu kātus jau sāk izkonkurēt zemenes, saldie ķirši un mellenes no Spānijas, Grieķijas un citām siltākām zemēm.
31.mai 2017
Neskatoties uz to, ka latvieši ļoti iecienījuši burgerus, šo ēdienu esam pieraduši asociēt ar amerikāņu virtuvi. Lai piešķirtu burgeram latviskās tradīcijas, Latvijas Pārtikas ražotājs piedāvā 2 patriotisko burgeru receptes ar neierastām sastāvdaļām.
29.mai 2017
Pavisam nesen sācies īstais rabarberu laiks. "Rimi gardēžiem" piedāvā īpašu gardo aveņu un rabarberu maizīšu recepti.
29.mai 2017
Pavisam nesen norisinājās pasaulē pirmās LED apgaismojuma gurķu siltumnīcas atklāšana, kas norisinājās tepat Latvijā, SIA ''Getliņi Eko''. Jaunās siltumnīcas uzceltas pusgada laikā, projekta investīcijas sasniedz līdz pat 3,8 miljoni eiro.
26.mai 2017
Vasaru mēdz dēvēt par grilēšanas sezonu, taču tas ir visai nosacīti, jo lielākie grilēšanas entuziasti to nepārtrauc nevienā gadalaikā, savukārt citiem sezona sākas un beidzas ar vienu pikniku. Grilētu produktu cienītāji apgalvo, ka šis ēdienu gatavošanas veids esot veselīgāks nekā cepšana uz pannas, jo grilējot produktu poras noslēdzas un tie patur sevī visas vērtīgās vielas. Nereti grilēšana prasa arī īsāku laiku nekā citi ēdiena gatavošanas veidi.
25.mai 2017
Pavasaris ir laiks, kad veikalu plauktos parādās arvien vairāk jaunās ražas labumu gan no Latvijas, gan ārvalstu ražotājiem. Arī mūsu organisms sāk vairāk ilgoties pēc svaigiem, aromātiskiem ēdieniem. Tādēļ biežāk izvēlamies vieglu maltīti un mazāk ēdam termiski apstrādātus ēdienus, to vietā izvēloties svaigas, ērti pagatavojamas uzkodas, tomēr svarīgi, lai ar uzturu uzņemam visas organismam nepieciešamās vielas. Uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas ir apkopojusi padomus pavasara ēdienkartes veidošanai un piedāvā arī veselīgu vitamīnu kokteiļa recepti pavasarīgai maltītei.
25.mai 2017
Kāds soctīklu lietotājs vārdā Aigars Jansons savā facebook.com profilā ievietojies amizantu attēlu, kur Ukrainas veikalu plauktos manīts ''Rigas'' alus. Zīmīgi, ka Latvijā šāds alus nav sasniedzis veikalu stendus.
25.mai 2017
Latvijā priežu meži ir sastopami teju katrā Latvijas novadā, tieši tamdēļ priežu čiekura ievārījums ir iespējama recepte jebkuram interesentam, turklāt ir ļoti veselīgs, kā arī gards. Būtiski līdz jūnijam beigām sameklēt vēl zaļus čiekurus, citādi vēlāk tie kļūst pārāk cieti un recepte var neizdoties.
24.mai 2017
Kā ap­mie­ri­nāt iz­sal­ku­mu kar­stā lai­kā? Ar auk­sto zu­pu, jo tā ir gan pa­tī­ka­mi at­vē­si­nošs dzē­riens, gan gards un sā­tīgs pa­mat­ēdiens. Auk­stā zu­pa pa­kļau­jas pār­vēr­tī­bām un va­ri­āci­jām, tā­pēc ik­viens var ļau­ties im­pro­vi­zā­ci­jai un iz­do­māt pats sa­vu re­cep­ti.
23.mai 2017
Lai labi garšo!