«Mēs ģimenē visi ēdam visu, nedomājam par kalorijām, bet galvenais, kam pievēršam uzmanību, ir produktu kvalitāte,» saka Laura Grēviņa, divu dēlu – Everta (3) un Edvīna (6 mēneši) – mamma un bloga ViensPlusViens.lv autore.
Viena no gardākajām maltītēm nenoliedzami ir arī sulīgs vistas gaļas cepetis, kas iepriecinās gan ģimeni, gan draugus un atstās gaišas atmiņas arī nākamajā gadā. Tā pagatavošana neprasa lielas pūles, taču jāņem vērā vairāki svarīgi priekšnoteikumi, lai tas izdotos lielisks.
14. janvārī, atklājot Rīgas- Gaujas - kā Eiropas gastronomijas reģiona 2017 pasākumu ciklu- Rīgā notiks līdz šim vēl nebijuši svētki – pirmais Rīgas ielu ēdiena festivāls.
Pēc nesen notikušajām Ziemassvētku svinībām, kad gatavoti trejdeviņi gada nogales svētkiem raksturīgie ēdieni un klāts bagātīgs galds, nebūt nav viegli atrast interesantas un vienkārši pagatavojamas receptes Jaungada sagaidīšanas maltītei. Lai Jaungada svinībās izdotos pārsteigt sevi un citus ar jauniem ēdieniem, nacionālais mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni piedāvā izmēģināt garšīgus, veselīgus un viegli pagatavojamus svētku ēdienus, kas labi papildinās tradicionālo maltīti un piešķirs svinībām jaunas garšu nianses.
Dzirkstošais vīns, ko bieži neprecīzi mēdzam dēvēt arī par šampanieti, ir neatņemama svētku galda sastāvdaļa, kas svinībām piešķir šarmantu greznumu, dzīvesprieku un vieglumu. Gaidot gada nogales svētkus, vīnzini Jānis Kaļķis ir apkopojis interesantus faktus par dzirkstošajiem vīniem.
Nav noslēpums, ka studentu ikdienas ritms starp lekcijām, eksāmeniem un citām aktivitātēm ir saspringts, tāpēc ēšanai un maltītes baudīšanai studenti bieži vien atvēl maz laika, bieži izvēloties maltīti līdzņemšanai, tā secināts Narvesen veiktajā Latvijas studentu ēšanas paradumu aptaujā.
Ziemassvētku rītā mīļos un sevi palutini ar pārslu vafelēm. Gardums smaržo pēc svētkiem un garšo bezgala labi, turklāt pārslas satur daudz vērtīgu vitamīnu.
Pirms diviem gadiem pie lasītājiem nonāca rīdzinieces asociētās medicīnas profesores Sarmītes Bokas grāmata Konditors. Meistars. Cukurbeķeris – veltījums viņas tēvam, izcilam konditoram Aleksandram Dabrem, kuram šogad apritēja 100 gadu un kura darbs tika augstu novērtēts.
augstākās klases dzērienu eksperts Edgars Grišulis atgādina dažas vienkāršas, taču svarīgas patiesības dzērienu servēšanas etiķetē, lai svētki būtu izdevušies. Kā arī kopā ar augstākās klases dzērienu izplatītāju Pernod Ricard Latvia piedāvā paskatīties uz ierastiem svētku dzērieniem neierastākā veidolā – jaucot kokteiļos mājas apstākļos.
Kad dzestrums un aukstums lien aiz apkakles, ir pēdējais laiks padomāt par organisma stiprināšanu un enerģijas uzlādēšanu. Maltītes un dzērienu dažādošana un papildināšana ar vitamīniem bagātiem produktiem, kas spēcina, stimulē asinsriti, paaugstina mūsu spējas pretoties jebkurām infekcijām un vīrusiem un vienlaikus arī sasilda un apgādā ar papildu enerģiju, ir tieši tas, kas šobrīd visaktuālākais.
Ko likt Ziemassvētku vakariņu galdā, ar kādiem jauniem un neparastiem ēdieniem pārsteigt un iepriecināt savus tuvākos un draugus – šādi jautājumi pirms svētkiem nodarbina gandrīz katru. Jaunu, brīnumgardu un interesantu ēdienu receptes, kā arī iespēju tos nobaudīt pirms Ziemassvētkiem, bija sarūpējis Borjomi: Ziemassvētku pirmssvētku nedēļā, restorānā “Restorāns 3” vairāku Rīgas restorānu šefpavāri iepazīstināja ar piecu dažādu tautu (meksikāņu, itāļu, krievu, gruzīnu un grieķu) tradicionālajiem Ziemassvētku ēdieniem.
Lielas un mazas, pavisam plānas un pufīgākas, saldas, mīkstas un kraukšķīgas, klasiskas un ar kādu odziņu – visas gardas! Ziemassvētki bez piparkūkām nav iedomājami.
Linsēklas ir veselīgu uzturvielu krātuve, tāpēc arvien vairāk cilvēku tās ikdienā pievieno brokastu pārslām, jogurtam, biezputrām vai smūtijiem. Bet linsēklas ir pelnījušas nonākt arī svētku galdā – vien jāuzmeklē piemērotas receptes.
Mājaslapa “Borjomi Ziemassvētku vakariņas” ikviens, kurš nav atradis iedvesmu svētku galdam, var smelties idejas un iepazīties ar oriģinālām receptēm no gruzīnu, itāļu, grieķu, meksikāņu un krievu virtuvēm.
Pastinaks nepieder pie tiem dārzeņiem, ko ierasts bieži ierindot iepirkumu sarakstā. Taču ar to ir vērts iepazīties tuvāk un sadraudzēties, jo šim vērtīgajam un uzturvielām bagātajam dārzenim var atrast interesantu un dažādu izmantojumu ikdienas vai svētku ēdienkartē.
Svaigas gailenes, baravikas, bekas un citas sēnes varam lasīt un baudīt tikai sezonāli, bet šampinjonus ēst gatavošanai varam izmantot visu gadu. Īpaši iecienīti tie ir ziemā, kad šampinjonu svaigā garša un smarža atsauc atmiņā meža klātbūtni un ir jo īpaši pievilcīga.
Tuvojoties Ziemassvētku pasākumiem bērnudārzos un skolās, aktualizējas jautājums - ko nest cienastā, lai svētku galds būtu gan svinīgs, gan veselīgs. Par gardumu izvēli bērniem stāsta eksperti - pediatre Sanita Mitenberga, pavārs Normunds Baranovskis, kā arī uztura speciāliste Inga Pūce.
Ziemassvētkiem tuvojoties, darbu cītīgi sākuši Ziemassvētku tirdziņi, kas ar saviem labumiem spēj priecēt un sniegt nepieciešamo Ziemassvētku noskaņu. Kā jau ierasts- tirdziņos ir atrodami dažādi amatnieku meistardarbi, kā arī gardumi ar visīstāko Ziemassvētku garšu.