Gardēžiem

7.jūl 2016
Lai sarīkotu ballīti brīvā dabā vai dārza svētkus, neko daudz jau nevajag: pietiek ar patīkamu laiku, jauku kompāniju un maltīti, ko viegli pagatavot svaigā gaisā.
24.jun 2016
Katrai kārtīgai saimniecei par Līgo vakara un Jāņu dienas cienastu jādomā laikus. Varbūt šogad palepoties ar pašas sietu sieru? Varbūt tradicionālās, visiem zināmās un pārbaudītās receptes aizstāt ar kaut ko interesantāku un neparastāku? Tā vai citādi, bet pie pavarda būs jārosās.
21.jun 2016
Pašu cepti pīrāgi, marinēta gaļa, mazsālīti gurķīši – gatavošanas idejas Līgo galdam nav tālu jāmeklē. Tačusvētku galda karalis neapšaubāmi ir Jāņu siers – veikalā iegādāts vai pašu siets. Nupat kā notikušajā Rimi siera mantojuma meklējumu finālā Rimi gardēži kopā ar siera vecmeistarēm noteica gardākās mājās sieto sieru receptes no visas Latvijas, un aicina tās izmēģināt ikvienam. Tostarp ir gan gardākais siers kā deserts un kā pamatēdiens, gan Jāņu siers, kas lieliski sader kopā ar vīnu.
17.jun 2016
Siltajā laikā nav nekā patīkamāka par mielastu svaigā gaisā. Draudzīga kompānija, jautras sarunas. Un, protams, arī malks spirdzinoša dzēriena nav lieks.
16.jun 2016
Lai veselīgi un garšīgi atveldzētos, kokteiļi ir lieliska alternatīva, ar kuru aizvietot ar cukuru un konservantiem bagātās sulas, jo satur vērtīgas minerālvielas un vitamīnus. Kokteiļa sastāvdaļas jājauc blenderī un tādās proporcijās, kādās pašam tīk, pievienojot sastāvdaļas tieši pēc savām vēlmēm. Lai kokteiļi ir par iedvesmu saviem eksperimentiem!
12.jun 2016
Kārtīgs Rucavas mielasts nav iedomājams bez baltā jeb gurnu sviesta, jeb leiša, kā to dažkārt šajā pusē dēvē. Varētu domāt, ka tādu vienkāršu paēdienu jau nav nekādas grūtības pagatavot. Nepavisam ar ne, un pat īstai saimniecei, kas roku sviesta gatavošanā iesitusi, tas var nesanākt. Bet smeķīgs tas ir – gan ar rāceņiem, gan pašceptu maizi.
11.jun 2016
Kur nu vēl latviskāku dārzeni par kāpostu! Gan svaigus, gan skābētus kāpostus augu gadu izmanto daudzos un dažādos veidos – zupās, sautējumos, sacepumos, salātos. Kāpostus šķovē, no tiem gatavo tīteņus un cep pat maizi. Gatavo ko gatavodams, no universālā kāposta tapusī maltīte vienmēr būs garšīga, sātīga, vitamīniem un minerālvielām bagāta.
10.jun 2016
Vieglu kūku ar maigu maskarpones siera krēmu un svaigām avenēm piedāvā Sanda Vendta Iattēlā) no Cepu tortes. Izmanto kūku formu ar noņemamu malu 22–24 cm diametrā.
10.jun 2016
Pirmos skābos rabarberu kātus, pamērcētus cukurā, pavasarī vai vasaras sākumā tā vien gribas nograuzt ar kāru muti. Un tad vēl rabarberu kompots, uzputenis vai plātsmaize, ko biežāk gatavojam no šiem zaļajiem, kraukšķīgajiem un veselīgajiem kātiem. Izmantosim rabarberu laiku, gatavojot dažādus saldos un ne tik saldos ēdienus.
9.jun 2016
Māja jau reiz apkopoja dažas no ērtākajām, interesantākajām un labākajām aplikācijām, kas noderīgas virtuvē. Taču to ir tik daudz un tik dažādas, ka piedāvājam otru raundu plašajā, ar gatavošanu saistītajā aplikāciju piedāvājumu kāstā.
5.jun 2016
Tagad, kad ir pieejams plašs pavasara zaļumu un zaļo salātu klāsts, varam nodoties eksperimentiem ar veselīgu ēdienu pagatavošanu. Un klāt arī laiks, kad maltītei kārojas pagatavot auksto zupu, kurai ir tik daudz variāciju, cik mūsu fantāzija ļauj izvērsties.
4.jun 2016
Apvienoto Nāciju Organizācija 2016. gadu pasludinājusi par Starptautisko pākšaugu gadu. Tas gan nenozīmē, ka tagad visiem, gribi to vai negribi, pupas, zirņi un lēcas jāēd katru dienu, taču ēst veselīgi, ēst augstvērtīgu pārtiku mums katram vajadzētu daudz, daudz vairāk un biežāk. Par to arī šis pasaules mēroga lēmums, jo izrādās – pākšaugiem pievēršam nepelnīti mazu vērību.
3.jun 2016
Parasti ir tā: izcili gardas maltītes pamatā ir kāda viena – galvenā sastāvdaļa, kas tad arī nosaka toni un garantē baudu garšas kārpiņām. Nu, piemēram, baziliks. Šis garšaugs var iederēties salātos, būt lielisks maigi krēmīgā pesto vai kraukšķīgos cepumos, neaizstājams pastu, krēmzupu, sautējumu, grilējumu pagatavošanā, no tā var uzburt aromātiskus desertus.
30.mai 2016
Kaislīgākie no sēņotājiem jau ir paguvuši izmest loku pa sev zināmām sēņu vietām, ar prieku konstatējot - mežā jau parādījušās gailenes.
28.mai 2016
Vismaz vienu zaļo salātu porciju katram vajadzētu uzturā iekļaut ik dienas, un tiem nevajadzētu būt tikai lokiem, dillēm, pētersīļiem vai citiem plaši pazīstamiem garšaugiem. Izvēle ir plaša – jaunās pieneņu lapiņas, nātres, gārsas, balandas, virza, jaunās ceļmallapiņas, zaķkāposti, gaiļbiksītes, vārpata, koku un krūmu pumpuri – īsti labumi, ko bez maksas piedāvā daba. Atliek tikai doties uz pļavu vai mežu un savākt.
27.mai 2016
Nav noslēpums, ka cilvēka pašsajūtu un veselību lielā mērā ietekmē uzturs, tādēļ nepieciešama iedziļināšanās, ļoti nopietna attieksme pret to, ko un kā mēs ēdam, neraugoties uz ikdienas steigu un kārdinājumu ātri apēst to, kas vieglāk pieejams. Eksperti iesaka pēc iespējas izvēlēties dabiskus un kvalitatīvus produktus, vislabāk – vietējās izcelsmes pārtiku.
21.mai 2016
Šo brīnišķīgo trīsvienību – siļķi, biezpienu un vārītus kartupeļus – ik pa laikam sakārojas ne vienam vien mūsu latviešu virtuves cienītājam. Nav nekā vienkāršāka, kā šādā veidā sagatavot siltu un garšīgu maltīti pusdienās vai vakariņās. Protams, šoreiz stāsts par siļķi, kas tajā vērtīgs, kā to izmantot un baudīt ēdienreizēs.
21.mai 2016
Lai ieviestu virtuvē mazliet Itālijas garšas, Sigita un Saverio Bianki no Lazanjas Republikas piedāvā recepti, lai paša spēkiem izmēģinātu itāliskāko no ēdieniem – lazanju! Soli pa solim viņi pastāsta, kā pagatavot gardu maltīti diviem – romantiskām vakariņām vai sātīgām pusdienām.
photo_camera
20.mai 2016
Skābenes noteikti pieder pie tiem vitamīnu avotiem, kurus pavasarī vēlamies iekļaut savā uzturā. Skābeņu zupa – pirmais ēdiens, ar ko asociējas šie zaļumi, kas ir bagāti ar dzelzi un vitamīniem. Vērtējām, kas tajās ir veselīgs, ko no tām vēl var pagatavot, kā sagatavot un uzglabāt krājumiem ziemai.