No iesala līdz alum – 45 dienas

Bauskas tumšais un gaišais – mani draugi ir tie, Re, kā puto un laistās – pasaulē labākie. (R. Ādmīdiņš) Alus jeb miestiņš ir viens no apdziedātākajiem dzērieniem latvju dainās – tas ielīksmo, veldzē un palīdz pret miesas un dvēseles kaitēm. Te nu der atcerēties,ka ne visu alus pudeļu saturam, kas tiek pārdotas veikalos, piemīt šīs lieliskās īpašības – vislabāk iedarbojas tās alus šķirnes, kuras tapušas pēc senajām alus darīšanas tradīcijām un alutiņš ir dzīvs...

Viena no ražotnēm, kur Latvijā vēl joprojām top īsts un dzīvs Latvijas alus, atrodas Bauskā un nes šīs pilsētas vārdu. Jāatzīmē, ka Bauskas alus ir viena no jaunākajām alus rūpnīcām, dibināta 1981. gadā, un jau pēc gada tika izstrādāts tieši šai rūpnīcai raksturīgs alus, ko vēl joprojām pazīstam kā

Bauskas gaišo un Bauskas tumšo alu. Papildinot alus sortimentu,tirgū nonāca arī šo alus šķirņu elitārā versija – Bauskas tumšais Premium. Bauskas alus darītavas ģenerāldirektors Vladimirs Barskovs uzskata: «Sortimentam nav jābūt plašam, jo galvenais ir pieturēties pie klasiskām vērtībām un saglabāt augsto produkta kvalitāti.» Tikai pagājušā gada vasarā tirgū ieviesa nosacīti jaunu alus šķirni – Senču alu, kas tāpat kā citas Bauskas alus šķirnes un dzērieni ir tapusi ar nerimstošā un pieredzējušā alus meistara Kārļa Zālīša tiešu līdzdalību. Zālīša kungam nu jau 83 gadi nosvinēti, bet ik rītu pulksten 7.45 viņš ir savā darba vietā un noprovē jauno brūvējumu. Jau tradicionāli Bauskas alus rūpnīca piedāvā arī dzērienus, kas tāpat kā alus ir ražoti

no tīrām i z e j v i e lām, bez konservantiem un ar labvēlīgu ietekmi uz cilvēka organismu. Lai saglabātu pašu labāko, kas ielikts dzērienā, populārie

Veselība un Porteris vēl arvien tiek fasēti tikai stikla pudelēs. Arī šie ekskluzīvie dzērieni, kam nav līdzvērtīgu Latvijas tirgū, ir izstrādāti Kārļa Zālīša vadībā. Šovasar izslāpušajiem tiek piedāvāts arī praktiski jauns Iesala dzēriens 1,5 litru pudelēs. Ne tikai pašiem rūpnīcas darbiniekiem ir pārliecība, ka viņu ražotais produkts ir ļoti garšīgs un tam piemīt augstas kvalitatīvās īpašības – ar zelta un sudraba medaļām tie vairākkārt apbalvoti Rīga Food, Maskavas un Pēterburgas izstādēs, kurās piedalās praktiski visi labākie alus ražotāji. Arī Latvijas Tirgotāju asociācijas rīkotajos konkursos Gada prece Bauskas alus jau divreiz ieguvis šo augsto nomināciju. Lai dzīvo Bauskas alus!

Tas, ka katrā ražotnē ir nepieciešamas investīcijas, lai produkts un uzņēmums

nezaudētu konkurētspēju, ir vispārzināma patiesība, tomēr Barskova kungs uzskata, ka valdību absolūti neinteresē, kā ražotāji sabalansēs izdevumus ar ienākumiem, jo tiek uzliktas arvien jaunas nodevas, bet atdeves tam nav. Šis gads ir bijis īpaši nelabvēlīgs alus ražotājiem – divas reizes ir pacelts akcīzes nodoklis, kopā par apmēram 60%. Būtībā uzņēmumam radusies starpība ir jāsedz no iekšējām rezervēm, kuras atrast kļūst arvien grūtāk, jo iedzīvotāju maksātspēja krītas un samazinās noieta apjoms. Ja visus izdevumus iekļaus cenā, tad pārdošanas apjomi kritīsies vēl straujāk un uzņēmumam tik vien atliks kā izsludināt bankrotu. Baušķenieki gan domā, ka tik traki nebūs, jo nedrīkst pieļaut, lai pēdējos gados ieguldītās investīcijas ražotnes rekonstrukcijā, kas kopumā ir 1,5 miljonu eiro apmērā, tiktu norakstītas zaudējumos. «Tāpat kā citiem uzņēmumiem, arī Bauskas alus vadībai ļoti gribētos, lai valdība beidzot sāk domāt par valsti – par tās iedzīvotājiem un viņu labklājību, ko nodrošināt var tikai un vienīgi spēcīgi ražotāji. Kamēr valdībai būs vienalga, no kurienes ieplūst nauda viņu kabatās, tikmēr nekas

nemainīsies. Ar nožēlu, bet jāpiekrīt kāda žurnālista teiktajam: Latvijā nacionālās ekonomikas vairs nebūs nekad!» saka V. Barskovs. Tomēr nemetīsim plinti krūmos, iedzersim alutiņu, uzdziedāsim un sāksim jaunu

dienu – ar cerību un pārliecību...

Svarīgākais