Kliģenos izmanto bioloģisko augu aizsardzības metodi

Latvijas dārzeņu audzētāji spēj nodrošināt apmēram 50% no kopējā Latvijā pārdoto dārzeņu – gurķu un tomātu – apjoma. Tas nozīmē, ka vietējiem dārzkopjiem vēl ir iespējas augt un paplašināties.

Viens no pirmā piecnieka dārzkopības uzņēmumiem, vērtējot pēc segto platību

lieluma, ir zemnieku saimniecība Kliģeni. Jaunajā siltumnīcu kompleksā ir 3,5

hektāri segto platību, kur audzē gurķus, tomātus un dārza puķu stādus, kā arī

viens hektārs tā dēvēto veco siltumnīcu, no kurām apkurināms ir pushektārs. Lielākā daļa vecā kompleksa ir atdota puķu un dekoratīvo stādu audzēšanas apjoma nodrošināšanai. Apstādījumu augi ir ļoti pieprasīti, un gan juridiskie, gan privātie klienti gadiem ir pārliecinājušies par to kvalitāti. Līdz ar jauno tehnoloģiju ieviešanu, arī Latvijā ir iespēja ievākt divas gurķu un tomātu ražas. Gurķi, kas stādīti pirmajā sezonas pusē, veikalu plauktos nonāk jau

martā, bet otrā raža līdz patērētāju galdiem ceļo vēl oktobrī. Līdzīgi ir ar tomātiem – pirmie parasti gatavojas jau aprīlī, bet šogad, laikam jau laika apstākļu ietekmē, pirmie tomāti no Kliģeniem veikalos nonāks maija beigās,

bet pēdējie vēl novembrī. Kliģenu direktors Aleksandrs Raubiško saka:

«Daudz ir atkarīgs no klimatiskajiem apstākļiem – ja laukā kļūst pārāk auksts un sildīšana izmaksā pārāk dārgi, tad sezona ir jāslēdz. Siltos rudeņos tomātus var ievākt pat novembrī.» Jau pie siltumnīcu kompleksa plīvo Zaļās karotītes karogs, kas apliecina, ka šeit tiek ražota ekoloģiski tīra un augstvērtīga produkcija. Uz vaicājumu, kā pasargāt augus no kaitēkļiem un slimībām, ja nedz tomāti, nedz gurķi netiek smidzināti ar augu aizsardzības līdzekļiem, Raubiško kungs rāda mazas paciņas, kas piestiprināties pie augiem. Tajos ir tā saukto labo mušiņu oliņas, kas pakāpeniski izšķiļas, un mušiņas sāk ceļot pa augiem un noēd kaitēkļus. Tā ir tā sauktā bioloģiskā augu izsardzības

metode, kuru izmanto arī citās Latvijas dārzeņu audzētavās. «Noteikumi

ir ļoti strikti, un Latvijā nav ļauts smidzināt augus, līdz ar to arī ražu ar ķīmiskajiem līdzekļiem. Ir izņēmuma gadījumi, kad tas nepieciešams, bet tad ražu nedrīkst izmantot pārtikā un jānogaida ķīmijas sadalīšanās periods. Rezultātā izdevumi ir vēl lielāki, nekā izmantojot jau minēto bioloģisko metodi. Mēs ar lielu atbildību attiecamies pret piešķirto Zaļās karotītes zīmolu, tāpēc ievērojam visus noteikumus,» saka dārzniecība saimnieks.

Gurķi un tomāti no siltumnīcas līdz veikalam nonāk vai nu tajā pašā dienā,

vai nākamajā. Pieņemot, ka Spānijā, Portugālē vai pat Lietuvā un Polijā tomāti

un gurķi tiek audzēti ar tādām pašām metodēm, vietējiem dārzeņiem tomēr ir

lielāka uzturvērtība, jo tie ļoti ātri nonāk no ražotāja līdz patērētājam – katra

diena, ko dārzeņi pavada ceļā vai noliktavā, atstāj iespaidu uz tā garšas un kvalitatīvajām īpašībām. Lai spētu nodrošināt lielveikalu ķēžu pieprasījumu pēc

Latvijā audzētiem dārzeņiem, Kliģeni ir viena no izveidotā ražotāju kooperatīva

Baltijas dārzeņi struktūrām. Sadarbības partneri ir arī Latvijas lielākie dārzeņu

audzēšanas uzņēmumi – Mārupe, Rīgas dārzeņi un citi. Lai veikalos atpazītu

Latvijā audzētos dārzeņus no importētajiem, Aleksandrs Raubiško iesaka lūkoties pēc zīmola Baltijas dārzeņi. Savukārt veikalos,

kuriem cēsnieki veic tiešās piegādes, jājautā pēc zemniekusaimniecības Kliģeni

produkcijas. Kliģenu kompekss pēc būtības ražošanā izmanto līdzīgus procesus kā citi lielākie Latvijas dārzeņu audzētāji, taču sortimentā ir viens specifisks produkts – lielaugļu tomāti. «Tā ir mūsu niša, kurā tā teikt

esam piešāvuši roku. Šie tomāti ir ļoti pieprasīti, jo lielaugļu šķirnēm ir raksturīgas patīkamas garšas īpašības un struktūra,» informē Raubiško.

Kliģenu saimnieks ir cēsnieks, sabiedriski aktīvs cilvēks un labi pārzina šīs puses īpatnības un specifiku. Viņš uzskata – lieliem rūpnieciskās ražošanas uzņēmumiem šeit nav vietas, bet gan bioloģiskās, gan efektīvās lauksaimniecības nozarei, īpaši lopkopībai, apkārtne ir piemērota. Savukārt

pilsētai ir jāturpina tradīcijas un jāpilnveido izglītības, kultūras, vēstures

kopšanas un tūrisma tradīcijas. Šī vieta ir kā radīta intelektuāliem procesiem

un augsta tehnoloģiskā līmeņa ražošanas un biznesa uzņēmumiem.

Svarīgākais