Kas palīdz un traucē notievēt

© Pexels

Tā šķiet tik mil­zī­ga ne­tais­nī­ba, kad, cen­šo­ties sa­gai­dīt pa­va­sa­ri la­bā for­mā, tu esi no­piet­ni pie­vēr­sies sva­ra zau­dē­ša­nai, bet re­zul­tāts nav tik labs, kā ce­rēts. Op­ti­mis­ti gan ie­sa­ka le­po­ties ar kat­ru no­mes­to ki­lo­gra­mu un prie­cā­ties par dzī­vi, un to­mēr ir skum­ji, ja lie­kie tau­ki, ne­rau­go­ties uz vi­sām ta­vām pū­lēm, at­va­dās gau­žām ne­gri­bī­gi. Ta­ču pa­ni­kā nav jā­krīt, kat­rai pro­blē­mai var at­rast ri­si­nā­ju­mu, ja vien esi ga­tavs pa­pū­lē­ties.

Pa­ras­ti un ne­pa­ras­ti tie­vē­ša­nas ka­vēk­ļi

  • Ne­pie­tie­kams miegs. Ja cil­vēks no rī­tiem ce­ļas se­šos vai pat ag­rāk, lai pirms dar­ba pa­gū­tu ap­mek­lēt spor­ta klu­bu un kār­tī­gi iz­vin­gro­ties, tas dod mo­žu­mu un ener­ģi­ju die­nai. Ta­ču gu­lēt vi­ņam bū­tu jā­iet des­mi­tos va­ka­rā, un re­ti kurš do­das pie mie­ra tik ag­ri. Iz­pē­tīts, ka sie­vie­tēm, ku­ras nak­tī guļ vis­maz sep­ti­ņas stun­das, ten­den­ce uz­ņemt lie­kos ki­lo­gra­mus ir par 12% ma­zā­ka ne­kā tām, ku­ras guļ se­šas stun­das. Sie­vie­tēm, ku­ras guļ ti­kai pie­cas stun­das, lie­kais svars draud vēl vai­rāk. Pat ve­se­lī­ga rī­ta ros­me nav at­tais­no­jums, lai tai upu­rē­tu vēr­tī­gās nakts­mie­ra stun­das. Arī dien­du­sa to ne­kom­pen­sē.

  • Vin­gro­ša­na, lai ēs­tu. Da­ži cil­vē­ki tik ļo­ti cie­na ba­gā­tī­gas, ap­jo­mī­gas mal­tī­tes, ka ir ga­ta­vi sū­ri un grū­ti dar­bo­ties spor­ta zā­lē, lai pēc tam «ar tī­ru sirds­ap­zi­ņu» pa­ma­tī­gi pie­ēs­tos. Ta­ču bez sa­prā­tī­ga uz­tu­ra re­žī­ma sva­ra zau­dē­ša­na ne­vei­cas tik la­bi, tam ir tik­pat lie­la no­zī­me kā fi­zis­ka­jām ak­ti­vi­tā­tēm.

  • Iz­ba­dē­ša­nās. Ir sva­rī­gi ne ti­kai ēst ma­zāk, bet arī ie­vē­rot re­gu­lā­ras ēdien­rei­zes. Ja tu cen­ties sa­ma­zi­nāt ķer­me­ņa ma­su - ne­ļauj sev jus­ties pā­rāk iz­sal­ku­šam, jo tad tu ap­ēdī­si vai­rāk, ne­kā or­ga­nis­mam va­ja­dzīgs, tur­klāt tev būs grū­tāk do­māt par pa­rei­zu ēdie­nu iz­vē­li. Ska­ties, lai pār­trau­kums starp ēdien­rei­zēm ne­bū­tu il­gāks par četr­ām stun­dām.

  • Mal­tī­tes ār­pus mā­jas. Sa­bied­ris­ka­jā ēdi­nā­ša­nā ga­ta­vo­tie ēdie­ni bie­ži vien sa­tur vai­rāk tau­ku, sāls un cu­ku­ra, ne­kā vē­lams cil­vē­kam, kurš grib kļūt tie­vāks. Cen­ties ga­ta­vot mal­tī­tes mā­jās, jo tad tu dro­ši zi­ni, kas un cik ēdie­nam pie­vie­nots. Ka­fej­nī­cā vai res­to­rā­nā iz­vē­lies ēdie­nus, kas nav trek­ni pēc bū­tī­bas, pie­mē­ram, vis­tas krū­ti­ņu vai bal­tās zi­vis - gri­lē­tas, vā­rī­tas vai tvai­cē­tas.

  • Ēša­na, lai no­mie­ri­nā­tos. Tie, ku­ri cī­nās ar lie­ko sva­ru, bie­ži ēd arī tā­dēļ, lai tik­tu ga­lā ar sa­vām ne­ga­tī­va­jām emo­ci­jām un sprie­dzi. Ēdiens ir no­tie­sāts, bet pro­blē­ma pa­liek un tu esi pār­ēdies. Mē­ģi­ni go­dī­gi sa­prast sa­vas iz­jū­tas - es es­mu bē­dīgs, ne­lai­mīgs, dus­mīgs. Ne­vis iz­sal­cis! Pie­zva­ni drau­gam, pa­stai­gā­jies vai pa­la­si.

Pexels

Kon­ju­gē­tā li­nol­skā­be pa­līdz de­dzi­nāt tau­kus

Kon­ju­gē­tā jeb sais­tī­tā li­nol­skā­be (CLA - con­ju­ga­ted li­no­leic acid) ir vie­na no po­li­ne­pie­sā­ti­nā­ta­jām tauk­skā­bēm, kas da­bā sa­sto­pa­ma zāl­ēdā­ju dzīv­nie­ku pie­nā un ga­ļā. Ba­gāts ar CLA ir arī mā­tes piens. Diem­žēl mūs­die­nās māj­lo­piem lie­lā­ko­ties dod rūp­nie­cis­ki ra­žo­tu lop­ba­rī­bu, tā­pēc li­nol­skā­bes dau­dzums pie­na pro­duk­tos ir kļu­vis ma­zāks, tiek lēsts, ka tas šo­brīd ir vairs ti­kai 20% no ag­rā­kā. Arī aug­snes no­pli­ci­nā­ša­nai ir sa­va lo­ma uz­tu­ra kva­li­tā­tes pa­ze­mi­nā­ša­nā. Uz­tu­ram kļūs­tot vien­vei­dī­gā­kam, mēs no pār­ti­kas ie­gūs­tam ar­vien ma­zāk ne­pie­cie­ša­mo šū­nu aiz­sarg­vie­lu un būv­ma­te­ri­ālu. Ie­spē­jams, ka tie­ši te slēp­jas viens no pla­ši iz­pla­tī­tās mūs­die­nu pro­blē­mas - ap­tau­ko­ša­nās cē­lo­ņiem: lai no­dro­ši­nā­tu sev pie­tie­ka­mā dau­dzu­mā kā­du kon­krē­tu uz­tur­vie­lu, jā­ap­ēd ar­vien vai­rāk.

CLA pie­der pie ne­aiz­stā­ja­mo tauk­skāb­ju gru­pas. Cil­vē­ka or­ga­nisms pats šo vie­lu ne­sin­te­zē, bet uz­ņem ar uz­tu­ru. Ap­rē­ķi­nāts, ka ar pār­ti­kas pro­duk­tiem prak­tis­ki nav ie­spē­jams uz­ņemt tik daudz CLA, lai ie­gū­tu tie­vē­ša­nai vē­la­mo efek­tu, tā­pēc cil­vē­ki to lie­to uz­tu­ra ba­gā­ti­nā­tā­ju vei­dā. Po­li­ne­pie­sā­ti­nā­to tauk­skāb­ju lo­ma viel­mai­ņā jo­pro­jām tiek pē­tī­ta. Sā­ku­mā do­mā­ja (un da­ļa cil­vē­ku vēl ar­vien ir šā vien­pu­sē­jā un ie­sīk­stē­ju­šā uz­ska­ta va­rā), ka jeb­ku­ri tau­ki uz­tu­rā ir slik­ti, ne­dod ne­ko vēr­tī­gu un tā­pēc no ēdien­kar­tes jā­svīt­ro. Vē­lāk ra­dās iz­prat­ne par tā sau­kta­jiem la­ba­jiem un slik­ta­jiem tau­kiem. Pa­ras­ti ti­ka uz­ska­tīts, ka la­bie tau­ki ir sa­sto­pa­mi vie­nī­gi augu valsts pār­ti­kā un jū­ras pro­duk­tos. At­klā­jot CLA, iz­rā­dī­jās, ka to var at­rast arī dzīv­nie­ku valsts pro­duk­tos.

CLA ie­dar­bī­ba tiek skaid­ro­ta ar to, ka šī vie­la blo­ķē tau­ku uz­ņem­ša­nu tau­ku šū­nās. Tau­ku šū­nas uz­krāj tau­kus no ap­ēs­tās pār­ti­kas, pa­lie­li­no­ties iz­mē­ros, ta­ču CLA to ne­pie­ļauj un tau­ki tiek no­va­dī­ti uz mus­ku­ļu šū­nām ener­ģi­jas ra­žo­ša­nai. Re­zul­tā­tā lie­kie tau­ki tiek pār­strā­dā­ti ener­ģi­jā un mus­ku­ļu ma­sa kļūst stin­grā­ka. CLA lie­to­ša­na tiek at­zī­ta par la­bu me­to­di skais­tā­ka mus­ku­ļu rel­je­fa ie­gū­ša­nai un cī­ņai ar ce­lu­lī­tu, ku­ra pa­ma­tā ir tau­ku šū­nu ne­pa­rei­za viel­mai­ņa. CLA uz­la­bo šo viel­mai­ņu. Pē­tī­ju­mi lie­ci­na, ka, ba­gā­ti­not uz­tu­ru ar CLA 12 mē­ne­šus, var sa­ma­zi­nāt ķer­me­ņa tau­ku dau­dzu­mu par 8-9% un pa­lie­li­nāt mus­ku­ļu ma­su par 1-2%.

Fi­zis­ka slo­dze ak­ti­vi­zē

CLA ie­dar­bī­bu var pa­lie­li­nāt, ak­ti­vi­zē­jot mus­ku­ļu šū­nas, lai tās čak­lāk pār­strā­dā­tu tau­kus ener­ģi­jā. Nav no­slē­pums, ka di­vi cil­vē­ki ar vie­nā­du ķer­me­ņa ma­su var iz­ska­tī­ties stip­ri at­šķi­rī­gi - viens šķiet tāds pa­resns, otrs tur­pre­tī - slaids un mus­ku­ļots. Ār­ējās at­šķi­rī­bas no­sa­ka augu­ma ga­rums un da­ži ci­ti fak­to­ri, bet gal­ve­no at­šķi­rī­bu ra­da tas, ka tau­ki un mus­ku­ļi ne­sver vie­nā­di. Ja mus­ku­ļu ir ma­zāk, bet tau­ku vai­rāk, cil­vēks iz­ska­tās tuk­lāks ne­kā tad, ja šī pro­por­ci­ja ir ot­rā­da. Lai gan mus­ku­ļi sver vai­rāk ne­kā tau­ki, tie ne­no­lie­dza­mi iz­ska­tās la­bāk. Tur­klāt mus­ku­ļi dar­bo­jas arī kā ma­zas spēk­sta­ci­jas, pār­vei­do­jot tau­kus ener­ģi­jā, ka­mēr tau­ku šū­nas spēj vie­nī­gi uz­krāt pa­pil­du tau­kus, tā pa­da­rot cil­vē­ku vēl res­nā­ku. Tā­dēļ ir ne­pie­cie­ša­ma mus­ku­ļu ma­sa, kas pa­līdz no­vērst sva­ra pie­au­gu­mu nā­kot­nē, jo tie­ši mus­ku­ļu šū­nu dau­dzums no­sa­ka, cik tau­ku or­ga­nisms spēs ok­si­dēt. Jo vai­rāk ir mus­ku­ļu šū­nu, jo la­bā­kas iz­re­dzes tikt ga­lā ar lie­ka­jiem uz­krā­ju­miem.

Pexels

Re­zul­tāts pa­nā­kams ar fi­zis­kas slo­dzes pa­lī­dzī­bu. Vis­la­bā­kie ir fi­zis­ko no­dar­bī­bu vei­di ar ae­ro­bo slo­dzi, pie­mē­ram, pel­dē­ša­na, ae­ro­bi­ka vai airē­ša­na. Pa­stāv diez­gan iz­pla­tīts, ta­ču kļū­dains uz­skats: jo in­ten­sī­vā­ka slo­dze, jo la­bāks re­zul­tāts. Iz­rā­dās, ka tā glu­ži nav. Lie­lis­ki no­der arī il­gas pa­stai­gas, darbs dār­zā, de­jas, vin­gro­ju­mi ar ne­lie­lām han­te­lēm, skrie­ša­na, ri­teņ­brauk­ša­na. Sa­lī­dzi­no­ši ne­sen no Skan­di­nā­vi­jas val­stīm Lat­vi­jā ir ie­nā­cis vēl viens fi­zis­ko no­dar­bī­bu veids - nū­jo­ša­na, kas at­zīts par ļo­ti de­mo­krā­tis­ku un fi­gū­rai lab­vē­lī­gu. Lai uz­tu­rē­tu la­bu for­mu, fi­zis­kai slo­dzei die­nā jā­būt vis­maz pus­stun­du il­gai. Ja cil­vēks vē­las zau­dēt lie­kos tau­kus, fi­zis­ko slo­dzi ik­die­nā va­ja­dzē­tu pa­lie­li­nāt līdz 60-90 mi­nū­tēm, iz­vē­lo­ties tā­du no­dar­bī­bu vei­du, kas ļauj iz­bau­dīt kus­tī­bu prie­ku.

Pexels

Pa­līdz arī za­ļā tē­ja

Veik­ti zi­nāt­nis­ki pē­tī­ju­mi, kas pie­rā­da, ka za­ļās tē­jas eks­trak­ta pie­vie­no­ša­na var pa­lie­li­nāt CLA pre­pa­rā­tu spē­ju ok­si­dēt tau­kus. Za­ļās tē­jas eks­trakts vei­ci­na ķer­me­ņa ter­mo­ģe­nē­zi - sil­tu­ma ra­žo­ša­nu un sti­mu­lē tau­ku viel­mai­ņu. Za­ļās tē­jas eks­trakts pla­ši pa­zīs­tams ar sa­vām anti­ok­si­da­tī­va­jām īpa­šī­bām, un tās ir ne­pie­cie­ša­mas, lai nei­tra­li­zē­tu brī­vos ra­di­kā­ļus, kas pa­stip­ri­nā­ti vei­do­jas or­ga­nis­mā, pa­lie­li­no­ties fi­zis­kai slo­dzei. Abu šo vie­lu efek­ti­vi­tā­te un dro­šī­ba ir pie­rā­dī­ta, tās var lie­tot gan īsā­ku, gan ga­rā­ku lai­ka pe­ri­odu. To­mēr vēl­reiz jā­at­gā­di­na, ka ne­va­ja­dzē­tu pa­ļau­ties ti­kai uz tau­kus de­dzi­no­šo pre­pa­rā­tu ie­dar­bī­bu. Tie vei­ci­na tie­vē­ša­nu, ta­ču ne­drīkst aiz­mirst ve­se­lī­gu dzī­ves­vei­du, kas ie­tver se­vī arī re­gu­lā­ru fi­zis­ku slo­dzi un pa­rei­za uz­tu­ra prin­ci­pu ie­vē­ro­ša­nu.

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.

Svarīgākais