Sulu kokteiļi - veids, kā padarīt tavu ēdienkarti veselīgāku; izmēģini receptes!

© Pixabay

Su­lu kok­tei­ļi ir veids, kā ie­kļaut ēdien­kar­tē da­žā­du aug­ļu un dār­ze­ņu kom­bi­nā­ci­jas un uz­ņemt or­ga­nis­mam ne­pie­cie­ša­mās mi­ne­rāl­vie­las un vi­ta­mī­nus. Gal­ve­nais priekš­no­tei­kums – būt ra­do­šam un ļau­ties gar­šu daudz­vei­dī­bai!

Lie­ne SON­DO­RE, ser­ti­fi­cē­ta uz­tu­ra spe­ci­ālis­te:

- Cil­vē­kam jau no ma­zot­nes jā­uz­ņem trīs līdz pie­cas aug­ļu un dār­ze­ņu por­ci­jas die­nā. Strā­dā­jot ar pa­cien­tiem, va­ru se­ci­nāt, ka tie­ši šī sa­da­ļa kli­bo. Aug­ļi un dār­ze­ņi sa­tur vi­ta­mī­nus, mi­ne­rāl­vie­las, anti­ok­si­dan­tus, balast­vie­las, kas ne vien uz­la­bo ēdie­na gar­šu, bet arī lab­vē­lī­gi ie­dar­bo­jas uz mū­su or­ga­nis­mu. Uz­tur­spe­ci­ālis­tu ska­tī­ju­mā vis­la­bā­kais ir ēst ve­se­lu dār­ze­ni - ar vi­sām šķied­rām, mi­zu un mīk­stu­mu. Sa­vu­kārt aiz­ņem­tiem cil­vē­kiem su­la var aiz­stāt ne­lie­lu mal­tī­ti vai de­ser­tu, īpa­ši tad, ja tai pie­vie­no pār­slas vai jo­gur­tu. Bet, pro­tams, ne­va­jag at­teik­ties arī no svai­ga bur­kā­na vai kā­pos­ta.

Ma­ziem bēr­niem ne­va­ja­dzē­tu dot uz­reiz kon­cen­trē­tas su­las, bet at­šķai­dīt tās ar ūde­ni. Aiz­rau­ties ne­va­ja­dzē­tu arī ar dār­ze­ņu, pie­mē­ram, kā­pos­tu, su­lām. Ie­priekš ne­pār­bau­dī­tas lie­tas bēr­nu uz­tu­rā jā­ie­kļauj pa­kā­pe­nis­ki, sā­kot ar ļo­ti ma­zām de­vām - ma­zam bēr­nam pie­tiek ar tēj­ka­ro­ti vai ēdam­ka­ro­ti, lai pār­bau­dī­tu, vai nav kā­da aler­ģis­ka re­ak­ci­ja.

Gal­ve­nais, kas jā­uz­sver - su­la ir ēdiens. Īpa­ši aug­ļu su­lās ir cu­kurs, tā­pēc tās ir ka­lo­ri­jām ba­gā­tas. Vis­ve­se­lī­gāk bū­tu likt klāt arī bie­zu­mus, lai or­ga­nisms da­bū­tu arī balast­vie­las. Bū­tis­ka su­lu priekš­ro­cī­ba ir tas, ka tās var mik­sēt. Ta­gad ak­tu­āli ir spi­nā­ti un da­žā­das zā­lī­tes, ko var blen­de­rēt ko­pā ar ba­nā­niem un pa­ni­ņām. Tā­pat var sa­jaukt gur­ķi, se­le­ri­jas kā­tu un pa­ni­ņas, gar­šas uz­la­bo­ša­nai var pie­vie­not pi­pa­rus vai ci­tus garš­au­gus. Nav jā­bai­dās ris­kēt un pa­šam jaukt kom­bi­nā­ci­jas. Su­lu kok­tei­li var pa­pil­di­nāt ar mi­ne­rāl­ūde­ni, pa­ni­ņām, ke­fī­ru, bez­pie­de­vu jo­gur­tu.

Pixabay

Vei­ka­lā ir plašs aug­ļu klāsts, tā­pēc ie­sa­ku ne­bai­dī­ties no ie­ves­ta­jiem aug­ļiem, tū­līt sāk­sies arī mū­su pa­šu aug­ļu un ogu se­zo­na.

Su­la vis­vēr­tī­gā­kā ir tū­līt pēc iz­spie­ša­nas vai blen­de­rē­ša­nas, bet jā­at­ce­ras, ka bie­šu su­la ir vie­nī­gā, ku­ra kā­du lai­ku pēc iz­spie­ša­nas jā­pa­tur, jo tā ir tik stip­ra, ka var ap­de­dzi­nāt gre­mo­ša­nas trak­tu.

Ka­nē­ļa šarms (2 per­so­nām)

SA­STĀV­DA­ĻAS:

  • 1 ābols
  • 2 bum­bie­ri
  • 200 ml al­ve­jas dzē­rie­na
  • 1 tēj­ka­ro­te ka­nē­ļa

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: aug­ļus no­ska­lo, iz­spiež no tiem su­lu. Pie­vie­no al­ve­jas dzē­rie­nu un pa virs­u uz­kai­sa ka­nē­li.

Pixabay

Pil­na die­na (2 per­so­nām)

SA­STĀV­DA­ĻAS:

  • 1 avo­ka­do
  • 1 man­go
  • 1 laims
  • 3 apel­sī­ni
  • pus­e sau­jas ba­zi­li­ka

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: no­mi­zo man­go un avo­ka­do. Iz­spiež lai­ma un apel­sī­nu su­lu, kam pie­vie­no man­go, avo­ka­do, ba­zi­li­ku un vi­su sa­blen­de­rē. Ja vē­las kok­tei­li šķid­rā­ku, pie­vie­no dze­ra­mo ūde­ni.

Pixabay

Ba­gā­tī­bu sa­la (2 per­so­nām)

SA­STĀV­DA­ĻAS:

  • 4 ki­vi
  • 1 avo­ka­do
  • 1 greip­frūts
  • 2 sau­jas spi­nā­tu
  • 1 sau­ja svai­ga kvie­šu zel­me­ņa (vai 1 tēj­ka­ro­te pul­ve­ra)

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: no­mi­zo avo­ka­do, ki­vi un iz­griež greip­frū­ta fi­le­jas. Liek vis­as sa­stāv­da­ļas blen­de­ra krū­zē un sa­maļ vien­da­bī­gā kok­tei­lī. Ja vē­las šķid­rā­ku kok­tei­li, pa­pil­dus pie­vie­no dze­ra­mo ūde­ni.

Pexels

Ba­gā­tā kun­dze (2 per­so­nām)

SA­STĀV­DA­ĻAS:

  • 1 ba­nāns
  • 120 ml ko­kos­riek­stu pie­na
  • 200 ml dze­ra­mā ūdens
  • 1 ēdam­ka­ro­te ze­mes­riek­stu
  • 1 tēj­ka­ro­te me­dus
  • pus­e sau­jas pi­par­mēt­ru

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: no­mi­zo ba­nā­nu, liek ko­pā ar vi­sām sa­stāv­da­ļām blen­de­ra trau­kā, sa­maļ kok­tei­lī.

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.

Svarīgākais