Sulu kokteiļi ir veids, kā iekļaut ēdienkartē dažādu augļu un dārzeņu kombinācijas un uzņemt organismam nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus. Galvenais priekšnoteikums – būt radošam un ļauties garšu daudzveidībai!
Liene SONDORE, sertificēta uztura speciāliste:
- Cilvēkam jau no mazotnes jāuzņem trīs līdz piecas augļu un dārzeņu porcijas dienā. Strādājot ar pacientiem, varu secināt, ka tieši šī sadaļa klibo. Augļi un dārzeņi satur vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus, balastvielas, kas ne vien uzlabo ēdiena garšu, bet arī labvēlīgi iedarbojas uz mūsu organismu. Uzturspeciālistu skatījumā vislabākais ir ēst veselu dārzeni - ar visām šķiedrām, mizu un mīkstumu. Savukārt aizņemtiem cilvēkiem sula var aizstāt nelielu maltīti vai desertu, īpaši tad, ja tai pievieno pārslas vai jogurtu. Bet, protams, nevajag atteikties arī no svaiga burkāna vai kāposta.
Maziem bērniem nevajadzētu dot uzreiz koncentrētas sulas, bet atšķaidīt tās ar ūdeni. Aizrauties nevajadzētu arī ar dārzeņu, piemēram, kāpostu, sulām. Iepriekš nepārbaudītas lietas bērnu uzturā jāiekļauj pakāpeniski, sākot ar ļoti mazām devām - mazam bērnam pietiek ar tējkaroti vai ēdamkaroti, lai pārbaudītu, vai nav kāda alerģiska reakcija.
Galvenais, kas jāuzsver - sula ir ēdiens. Īpaši augļu sulās ir cukurs, tāpēc tās ir kalorijām bagātas. Visveselīgāk būtu likt klāt arī biezumus, lai organisms dabūtu arī balastvielas. Būtiska sulu priekšrocība ir tas, ka tās var miksēt. Tagad aktuāli ir spināti un dažādas zālītes, ko var blenderēt kopā ar banāniem un paniņām. Tāpat var sajaukt gurķi, selerijas kātu un paniņas, garšas uzlabošanai var pievienot piparus vai citus garšaugus. Nav jābaidās riskēt un pašam jaukt kombinācijas. Sulu kokteili var papildināt ar minerālūdeni, paniņām, kefīru, bezpiedevu jogurtu.
Veikalā ir plašs augļu klāsts, tāpēc iesaku nebaidīties no ievestajiem augļiem, tūlīt sāksies arī mūsu pašu augļu un ogu sezona.
Sula visvērtīgākā ir tūlīt pēc izspiešanas vai blenderēšanas, bet jāatceras, ka biešu sula ir vienīgā, kura kādu laiku pēc izspiešanas jāpatur, jo tā ir tik stipra, ka var apdedzināt gremošanas traktu.
SASTĀVDAĻAS:
PAGATAVOŠANA: augļus noskalo, izspiež no tiem sulu. Pievieno alvejas dzērienu un pa virsu uzkaisa kanēli.
SASTĀVDAĻAS:
PAGATAVOŠANA: nomizo mango un avokado. Izspiež laima un apelsīnu sulu, kam pievieno mango, avokado, baziliku un visu sablenderē. Ja vēlas kokteili šķidrāku, pievieno dzeramo ūdeni.
SASTĀVDAĻAS:
PAGATAVOŠANA: nomizo avokado, kivi un izgriež greipfrūta filejas. Liek visas sastāvdaļas blendera krūzē un samaļ viendabīgā kokteilī. Ja vēlas šķidrāku kokteili, papildus pievieno dzeramo ūdeni.
SASTĀVDAĻAS:
PAGATAVOŠANA: nomizo banānu, liek kopā ar visām sastāvdaļām blendera traukā, samaļ kokteilī.