Uzturs

15.okt
Kafija ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē. Bez šī dzēriena daudzi nespēj iedomāties savu ikdienu. Cik dažādi kafijas veidi, tik dažāda arī to pagatavošana. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā pagatavot šo dzērienu, ir apliet maltu kafiju ar verdošu ūdeni. 
15.okt
Vai zināt atšķirību starp garšaugiem un garšvielām? Gan garšaugi, gan garšvielas piedod ēdieniem patīkamu garšu un aromātu. Lielākā atšķirība ir tāda, ka garšaugi ir svaigi, bet garšvielas ir, piemēram, tā paša svaigā auga kaltētā, žāvētā versija. Abi divi, garšaugi un garšvielas, spēj ēdienu padarīt apetelīgāku un gardāku. Tomēr tas nav viss, tie var būt arī veselīgi. Noskaidrojiet, kuri 11 garšaugi un garšvielas veicina labu veselību!
13.okt
Noskaidro, kuri četri augļi un ogas satur maz cukura, kā arī kaloriju!
9.okt
Sadzīvē var novērot situācijas, kad ievārījumam tiek noņemta pelējuma kārta, lai ievārījumu tālāk lietotu uzturā, vai tiek nogriezta maizes iepelējusī daļa, turpinot ēst it kā nebojāto daļu. Tomēr šādi paradumi nav balstīti zinātnē un var būt kaitīgi mūsu veselībai. Laboratorisko izmeklējumu metodes ir strauji attīstījušās un spēj efektīvi noteikt pelējuma klātbūtni arī produktiem, kuriem nav acīmredzamu pelējuma pazīmju.
8.okt
Arvien vairāk iedzīvotāju visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, pievēršas fleksitārismam – uztura veidam, kas galvenokārt balstās uz augu izcelsmes produktiem, taču pavisam neizslēdz arī dzīvnieku izcelsmes produktus.
7.okt
Salīdzinot visas pārtikas grupas, dārzeņi būs tie, kas saturēs vismazāk cukura, toties tajos būs daudz veselīgo šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu. Lai arī dārzeņi kopumā ir ļoti veselīgi un ikvienam katru dienu ieteicams ēst svaigus dārzeņus, daži no tiem var saturēt visai daudz cukura. Vai jūs zināt, kuri dārzeņi satur visvairāk cukura? 
4.okt
Citroni tiek uzskatīti par labu C vitamīna avotu. Tomēr izrādās, ka ir neskaitāmi daudz citu produktu, kuri satur daudz vairāk C vitamīna un ir labāki mūsu imūnsistēmai.
1.okt
Iepriecini sevi ar gardām, pufīgām pankūkām!
30.sep
Salātu, kurā ir daudz olbaltumvielu, pagatavošanai nepieciešams lasis, dārzeņi, pupiņas un krēmīga mērce. Šie salāti palīdzēs saglabāt sāta sajūtu un zaudēt svaru.
30.sep
Rudens ir ne tikai ražas bagātākais laiks, bet arī periods, kad aktivizējas vīrusi. Zarnu miklofora spēlē būtisku lomu imūnsistēmas regulēšanā – lai to stiprinātu, svarīgi laikus pievērst uzmanību sabalansētam un uzturvielām bagātam uzturam, uzņemot rudens ražas labumus. Kādus vietējos vitamīnu avotus – augļus, dārzeņus un sakņaugus – iekļaut savā ēdienkartē, lai parūpētos par imunitāti rudens laikā, skaidro uztura speciāliste Lizete Pug
27.sep
Šādu omleti nekad nebūsiet baudījuši. Lai arī, iespējams, tā sākotnēji neizklausās apetelīga, tas būs lielisks ēdiens ar kuru iesākt savu brīvdienu rītu. To var pagatavot nieka 10 minūšu laikā un, pateicoties šai omeletei, pēc brokastīm vēl ilgi izjutīsiet sāta sajūtu.
22.sep
Augļi ir veselīgi un tos ir jāēd, jo tie organismu nodrošina vērtīgām uzturvielām un šķiedrvielām. Augļos ir arī maz kaloriju, nātrija un tauku. Bet tai pat laikā daži augļi satur lielu cukura daudzumu, kas nav nemaz tik labi. Kuri ir cukura bagātākie augļi?
19.sep
Domājot par kartupeļu ēšanu, noteikti prātā ienāk neviena vien recepte, kā tos gardi pagatavot. Visās receptēs ir viens vienojošs faktors - kartupeļi pirms ēšanas tiek termiski apstrādāti (vārīti, cepti, sautēti u.c.). Vai kartupeļus var ēst arī tādus kādi tie ir, termiski neapstrādājot? To šoreiz centāmies noskaidrot!
19.sep
Pilnībā gatavas melones ir saldas un sulīgas, kas nozīmē to, ka ļoti gardas. Tās nav tikai gardas, bet arī veselīgas. Šoreiz noskaidrosim, kāpēc ieteicams ēst melones (tieši Katalupes šķirnes melones) jeb kādu labumu tās var sniegt mūsu veselībai. Katalupes šķirnes melones no citām melonēm var atšķirt ar to, ka tās ir ar gaišu miziņu, bet oranžu mīkstumu!
18.sep
Skolas gadi ir nozīmīgs bērna attīstības posms, un sabalansēts uzturs būtiski ietekmē ne tikai fizisko veselību, bet arī kognitīvās funkcijas, piemēram, koncentrēšanās spējas, atmiņu, uztveri, uzmanību un lēmumu pieņemšanu, kas veicina panākumus mācībās. Sabalansēta ēdienkarte var kļūt par slepenu palīgu, kas uzlabo bērna sasniegumus un enerģijas līmeni ikdienā. Par to, kādi produkti būtu jāiekļauj bērna uzturā, stāsta farmaceite un uztura speciāliste Jeļizaveta Krasiļnikova.
17.sep
Kā jums šķiet, vai visas ķirbja daļas ir ēdamas? Izrādās, ka tā ir!
17.sep
Taukus var iedalīt divās daļās. Ir "labie" un ir "sliktie" tauki. Šoreiz uzmanību pievērsīsim tieši "sliktajiem" jeb piesātinātajiem taukiem.
16.sep
Kāda tad īsti ir atšķirība starp pomelo un greipfrūtu? Galvenās atšķirības starp pomelo un greipfrūtu slēpjas to izmērā un krāsā.
13.sep
Rudens ir ne tikai ražas bagātākais laiks, bet arī periods, kad aktivizējas vīrusi. Zarnu miklofora spēlē būtisku lomu imūnsistēmas regulēšanā – lai to stiprinātu, svarīgi laikus pievērst uzmanību sabalansētam un uzturvielām bagātam uzturam, uzņemot rudens ražas labumus. Kādus vietējos vitamīnu avotus – augļus, dārzeņus un sakņaugus – iekļaut savā ēdienkartē, lai parūpētos par imunitāti rudens laikā, skaidro “Maxima Latvija” kopā ar uztura speciālisti Lizeti Pugu.
8.sep
Uzziniet, kurus četrus produktus ēdot, iespējams, uzlabot ādas veselību!
7.sep
Kā zināms, kas par daudz, tas par skādi! Lietojot atsevišķus pārtikas produktu vai produktu grupas lielos daudzumos var rasties alerģiska reakcija - sejas nepilnības (piem., niezoši izsitumi, pumpas un pat krunciņas). Uzziniet, kuri pārtikas produkti var veicināt sejas nepilnību veidošanos!
28.aug
Tomātu ražas pilnbriedā nākas būt radošiem, gatavojot dažādas maltītes un ziemas krājumus, lai zudībā neietu izaudzētais. Lai tomāti tik ātri nesabojātos, bet ilgāk saglabātos svaigi un garšīgi, iesakām šos četrus padomus!