Mārrutkus izmanto, lai uzlabotu apetīti, normalizētu gremošanas trakta darbību, mārrutki palīdz arī tad, ja nomāc zobu sāpes. Izrādās, ka mārrutka dziednieciskās spējas ar to vien nebeidzas.
Mārrutku sakne satur glikozīdu sinigrīnu, ēteriskās eļļas, kurām galvenā sastāvdaļa ir alilsinepju eļļa, ogļhidrātus, askorbīnskābi, cukuru, cieti, fosforu, kalciju un citas vielas.
Eiropā mārrutkus iepazina 16. gadsimtā un tos plaši izmanto dažādu marinējumu gatavošanā. Mārrutks, kam piemīt spēcīga asa garša, uzlabo ēdiena garšu un veicina gremošanu. Turklāt šī sakne ir labs C vitamīna avots.
Mārrutkam piemītošās antibiotiskās īpašības palīdz dažos urīnvadu iekaisuma gadījumos pat labāk, nekā ķīmiskās zāles. Mārrutkā ir sinigrīns, kas ir spēcīgs diurētiķis un palīdz izvadīt šķidrumu.
Mārrutkus var sasmalcināt un tiem pievienot citronu sulu. Šādai sulai piemīt urīndzenoša darbība un tā jālieto pirms ēšanas.
Mārrutkam piemītošās antibiotiskās īpašības palīdz dažādu ar elpvadiem saistītu kaišu novēršanai. Šī sakne palīdz bronhīta, klepus, saaukstēšanās un sinusīta (sastrutojums kādā no deguna blakusdobumiem) gadījumā.
Ja ir aizlikts deguns, visātrāk iztīrīt deguna blakusdobumus palīdzēs parastie mārrutki. Tajos esošās eļļas paātrina asinsriti, un gļotas izzudīs.Tējkaroti svaigu rīvētu mārrutku sajauc ar nelielu daudzumu dabīgā ābolu etiķa vai medus. Ar maisījumu apzied tostmaizīti un apēd.
Rīvējot mārrutkus, jāelpo iespējami dziļāk. Mārrutku smarža stimulē gļotu izdalīšanos.
Izrādās, ka mārrutkā esošie antioksidanti palīdz atjaunot matus un pasargāt tos no izkrišanas, jo aktivizē asins cirkulāciju galvā.
Vienkārši sasmalcini mārrutku un iezied ar to skalpu. Pēc aptuveni 20 minūtēm izmazgā galvu ar šampūnu.
Izrādās, ka mārrutks sniedz aizsardzību pret mikrobiem. Pētījumā ar mārrutku aromātisko eļļu apslacīta liellopu gaļa bija daudz noturīgāka pret mikrobiem, nekā citas gaļas. Šī mārrutka īpašība palīdz arī ausu infekciju ārstēšanā.
Mārrutku lapu var likt uz brūcēm un tas pasargās tās no inficēšanās
Mārrutks var radīt vairākus blakusefektus, kas jāņem vērā, ja to izmanto medicīniskiem nolūkiem.
Cilvēki, kuriem ir jūtīga gremošanas sistēma, kuņģa čūla vai zarnu iekaisums nav vēlams lietot mārrutku, jo tas var saasināt simptomus.
Tas var radīt problēmas cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar nierēm, tāpēc šajā gadījumā vēlams izvairīties no mārrutka lietošanas medicīniskiem nolūkiem.
Tie ir lieliski piemēroti cilvēkiem ar normālu vairogdziedzera darbību, bet tiem, kuriem ir vairogdziedzera slimības, ir jābūt uzmanīgiem ar mārrutku, īpaši, izmantojot to kā zāles.
Avoti: