2.lapa
Maize satur glutēnu un raugu, kas ir kaitīgi veselībai
Glutēns ir dažādas graudu - kviešu, rudzu un miežu - olbaltumvielas, kas tiešām maizē ir atrodamas ļoti lielā koncentrācijā, taču glutēns nav veselībai kaitīgs vai nevēlams produkts. To nedrīkst lietot tikai tie cilvēki, kam ir medicīniski pierādīta glutēna nepanesamība jeb celiakija. Celiakija ir nopietna saslimšana, ko ar speciālām metodēm var diagnosticēt vienīgi ārsts, bet, ja celiakijas nav, graudu olbaltumvielas jeb glutēns neatstāj nekādu negatīvu ietekmi uz cilvēka veselību.
Savukārt par maizes rauga ietekmi uz veselību speciālistu viedokļi atšķiras, šobrīd bezrauga maizes lietošana ir kļuvusi par sava veida modes tendenci, tomēr vēl arvien nav neviena pētījuma, kas apstiprinātu, ka raugs būtu kaitīgs. Pierādīts gan ir tas, ka maizes raugs ir būtisks B grupas vitamīnu avots, kas papildina kopējo maizes uzturvērtību. Stereotipu par rauga maizes kaitīgumu iespējams attīsta fakts, ka rauga šūnām ir nepieciešama gaisa klātbūtne, bet celofānā iepakota rauga maize ilgstoši nevar pilnvērtīgi “elpot” un, maizi nepareizi uzglabājot, uz iepakojuma izdalās rasas pilieni, kas veicina pelējuma veidošanos. Te gan jāatceras, nepareizas uzglabāšanas rezultātā iepakojums var norasot jebkurai maizei - gan ar raugu, gan bez tā. Protams, maizi, kuras iepakojums ir mitrs, ēst nevajadzētu, jo tas tiešām var veicināt pelējuma veidošanos, turklāt svarīgi atcerēties, ka pelējums bieži var būt ārēji neredzams, tomēr tas vienalga izdala veselībai kaitīgus toksīnus. Šī paša iemesla dēļ nevajag ēst maizi, kam beidzies derīguma termiņš - pat ja vizuāli uz maizes klaipa nav redzamas nekādas pārmaiņas, maizes mīkstumā var attīstīties iekšējais pelējums, kas ir kaitīgs mūsu organismam.