ĪSTAIS laiks baudīt redīsus, vasaras vidū tie kļūst sīvāki un sīkstāki

© depositphotos.com

Ja gribat nobaudīt pašmāju redīsus to labākajā formā, svaigus, maigus un kraukšķīgus, tas jādara tagad. Redīsiem nav pa prātam vasaras vidus karstums un sausums, tad tie kļūst sīvāki un sīkstāki.

Redīsu dzimtene varētu būt Ķīna, jo tieši tur savvaļā atrasti mūsdienu redīsu priekšteči. Redīsi nebija sveši senajiem ēģiptiešiem, grieķiem un romiešiem, vēlāk tie plaši izplatījās Eiropā un ar kolonizatoru starpniecību nonāca arī Amerikā. Varbūt redīsu nosaukums, kas daudzās valodās skan līdzīgi, nāk no latīņu vārda radix - sakne, bet ir arī citas versijas: viena redīsu nosaukumu saista ar sakšu vārdu, kas nozīmē «sarkans», otra - ar sanskrita vārdu, kas apzīmē asinis. Dažkārt par redīsiem saukā divkosīgus cilvēkus - no ārpuses sarkani, iekšā balti. Bet redīsi mēdz būt arī gaiši sārti, balti, dzelteni un pat violeti.

Apēdot 100 gramus redīsu, mēs uzņemam ap 15 kkal, līdz 30 mg C vitamīna (sarkanie redīsi ar to ir bagātāki nekā baltie), nedaudz B, P un PP vitamīna, kā arī kalciju, kāliju, fosforu, magniju un līdz 1,6 g balastvielu. Redīsi rosina ēstgribu un stimulē gremošanas trakta darbu. Redīsu lapiņas parasti nogriežam un izmetam, bet svaigas, kukaiņu neapgrauztas un ar ķimikālijām neapstrādātas, tās var likt salātos. Dažās zemēs audzē speciālus lapu redīsus.

Der zināt

• Pērkot redīsus, jālūkojas pēc svaigām, stingrām, nepāraugušām saknītēm ar košu, nesavītušu miziņu. Redīsu viegli saspiežot pirkstos, var pārliecināties, vai tas nav izkurtējis - ar tukšu vidu.

• Ja vēlas, lai redīsi būtu īpaši kraukšķīgi, tos pirms ēšanas uz brīdi iesaka paturēt ledus ūdenī.

• Redīsi ātri savīst. Ja tie jāuzglabā, lapas labāk nogriezt, jo tās atņem mitrumu saknei.

• Vairums kulināru iesaka uzglabāt redīsus ledusskapī, plastmasas maisiņos, vēlams, ar caurumiņiem.

• Daži dod priekšroku gaisa necaurlaidīgiem maisiņiem ar cieši noslēdzamu aizdari, kuros viegli aukstā ūdenī samitrinātus redīsus liek kārtās, atdalot tās citu no citas ar papīra dvielīšiem.

***

Receptes

Redīsu un avokado tostermaizes

Sastāvdaļas:

• 4 šķēles tostermaizes

• 8 vidēji redīsi

• 1 gatavs avokado

• 1 ēdamkarote olīvu eļļas

• 1 ēdamkarote citronu sulas

• sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana:

Avokado mīkstumu samīca kopā ar olīvu eļļu un citronu sulu, līdz iegūst kaut cik viendabīgu masu. Ar to pārziež svaigi grauzdētas tostermaizes šķēlītes. Redīsus sagriež ripiņās, izkārto uz maizītēm, uzkaisa sāli un piparus.

Ātrā marinētu redīsu piedeva

Sastāvdaļas:

• 200 g redīsu

• 160 ml sarkanvīna etiķa

• 60 g cukura

• sāls

Pagatavošana:

Etiķi sajauc ar cukuru un sāli, pārlej redīsiem, kas pārgriezti gareniski uz pusēm. Marinē 30 minūtes. Pasniedz pie dažādiem grilētiem un ceptiem ēdieniem.