SASTĀVDAĻAS:
1 kukulis rudzu rupjmaizes 10 l novārīta ūdens 1 paciņa rauga 1 kg cukura 2 burciņas (0,5 l) kvasa koncentrāta
PAGATAVOŠANA:
- Rupjmaizi sagriež šķēlēs, liek uz cepešpannas un aptuveni 200 grādu temperatūrā apgrauzdē tumši brūnas (process aizņem aptuveni 40-50 minūšu).
- Novāra 10 litrus ūdens. Pusi no verdošā ūdens pārlej apgrauzdētajai maizei (gatavošanai vislabāk izmantot lielu spaini). Maizes uzlējumam ļauj ievilkties aptuveni 30 minūšu.
- Ņem otru spaini ar atlikušo novārīto ūdeni, virs tā liek sietu vai marli un izkāš maizes uzlējumu.
- Nelielā bļodiņā liek raugu, pievieno 3 tējkarotes cukura un maisa, līdz raugs kļūst šķidrs. Atstāj, lai raugs uzrūgst.
- Maizes uzlējumam pievieno abu kvasa koncentrāta burciņu saturu, izmaisa.
- Pievieno aptuveni 800 gramu cukura (atlikušo, ja vēlas, pievieno vēlāk), izmaisa un liek auksta ūdens peldē, lai dziest.
- Remdenam uzlējumam pievieno uzrūgušo raugu un ļauj, lai rūgst.
- Uzrūgušo raugu karstam uzlējumam nedrīkst pievienot, tāpēc uzlējuma trauku liek auksta ūdens peldē. Kad uzlējums kļuvis remdens, pievieno raugu un ļauj tam siltumā rūgt. Trauku nenoslēdz. Ja kvass rūgst strauji, šķidrumu var pārliet divos traukos.
- Aptuveni pēc sešām stundām kvass ir gatavs lietošanai. Neizdzerts Līgo vakarā, nākamajā dienā tas jau būs pārvērties vieglā alū.