RECEPTES: Zaļā tēja ārst­nie­cis­kā no­lū­kā

© F64

Za­ļā tē­ja nāk no tā pa­ša au­ga kā mel­nā tē­ja, kas ir vai­rāk pa­zīs­ta­ma. At­šķi­rī­ba –za­ļa­jai tē­jai la­pas tiek tvai­cē­tas, ne­vis fer­men­tē­tas.

Tie, kas ir pie­ra­du­ši pie mel­nās tē­jas, brī­nās, kā­pēc za­ļā tē­ja ne­smar­žo pēc tē­jas. Tais­nī­ba, ka za­ļa­jai tē­jai ir spe­ci­fis­ka smar­ža un gar­ša. Tās aro­māts at­gā­di­na svai­ga sie­na vai no­vī­tu­šu ze­me­ņu la­pu smar­žu. Za­ļa­jai tē­jai ir ze­māks ko­fe­ī­na lī­me­nis ne­kā mel­na­jai tē­jai un aug­stāks an­ti­ok­si­dan­tu sa­turs (po­li­fe­no­li un fla­vo­no­ī­di). Tas no­zī­mē, ka tā pa­līdz pa­sar­gāt ādu pret no­ve­co­ša­nos. Za­ļa­jā tē­jā 30 pro­cen­tu no sva­ra vei­do an­ti­ok­si­dan­ti. Zi­nāt­nie­ki no­skaid­ro­ju­ši, ka sie­vie­tēm ar ol­nī­cu vē­zi, kas die­nā iz­dzē­ra vis­maz vie­nu ta­sī­ti za­ļās tē­jas, iz­dzī­vo­ša­nas ie­spē­ja pa­lie­li­nā­jās par 44 pro­cen­tiem ne­kā sie­vie­tēm, kas ne­dzē­ra za­ļo tē­ju. Tā stip­ri­na kau­lus, pa­līdz no­vērst zo­bu bo­jā­ša­nos un sma­ga­nu sli­mī­bas, jo sa­tur flu­o­rī­du. Pa­āt­ri­na arī viel­mai­ņu, no­ār­da ķer­me­nī uz­krā­tos tau­kus, tā­pēc to uz­ska­ta par di­ē­tis­ku dzē­rie­nu.

No­de­rī­gi!

* Za­ļa­jai tē­jai ne­va­jag pie­vie­not pie­nu, jo tas aiz­tur an­ti­ok­si­dan­tu ie­dar­bī­bu.

* Tē­jā ir E vit­amīns, kas ir no­de­rīgs, lai āda bū­tu ve­se­lī­ga.

* Ja mā­jās nav za­ļās tē­jas, tad var pa­ga­ta­vot tē­ju no sil­ta ūdens, ne­daudz cit­ro­na su­las vai rī­vē­ta ing­ve­ra vai arī iz­vē­lē­ties zā­ļu tē­ju - pi­par­mēt­ru, ku­me­lī­šu, ave­ņu vai kliņ­ģe­rī­šu.

Re­cep­tes

Ārst­nie­cis­kā no­lū­kā

Za­ļā tē­ja ar ābo­liem

300 g ābo­lu mi­zu vai arī sa­griez­tus ābo­lus bez sēk­lām ap­lej ar ūde­ni un vā­ra uz ma­zas uguns 15 mi­nū­šu. Ar šā­du no­vā­rī­ju­mu ap­lej za­ļās tē­jas la­pas un at­stāj, lai ie­vel­kas. Pa­līdz, ja ir skle­ro­ze, po­dag­ra, kle­pus.

Riek­stu tē­ja

Glā­zē auk­stas za­ļās tē­jas ie­lej 30 ml riek­stu sī­ru­pa, 20 ml auk­sta no­vā­rī­ta pie­na un vi­su sa­jauc. Lie­to, ja ir pār­gu­rums, spē­ku iz­sī­kums.

Tē­ja ar ērkšķ­ogām

Pus­glā­zi ērkšķ­ogu no­maz­gā, ap­lej ar lit­ru ūdens un gai­da, kad sāks vā­rī­ties. Ļauj, lai ogas vā­rās ap­mē­ram 2 mi­nū­tes, pēc tam no­ņem no uguns. At­se­viš­ķā trau­kā no­vā­ra 1 ēdam­ka­ro­ti za­ļās tē­jas. Pie­vie­no sa­smal­ci­nā­tu apel­sī­na mi­zi­ņu. Pēc tam sa­ga­ta­vo­to mai­sī­ju­mu ap­lej ar vā­ro­šu ērkšķ­ogu no­vā­rī­ju­mu. Kad tē­ja ir ie­vil­ku­sies, to va­jag no­kāst. Pie­vie­no pēc gar­šas cu­ku­ru. Tē­ju var dzert gan auk­stu, gan kar­stu.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais