2.lapa
Receptes
Liellopu gaļa ar cidonijām
Sastāvdaļas:
800 g liellopu gaļas mīkstuma
300 g cidoniju
2 sīpoli
1 ķiploks
300 g mazu kabaču
1 liels tomāts
eļļa cepšanai
ingvers, kurkuma, sāls pēc garšas
Pagatavošana:
Cidonijas izsautē mīkstas un izberž caur sietu, iegūstot viendabīgu biezeni. Gaļu sagriež gabaliņos, apcep eļļā. Sīpolus un ķiplokus sakapā, pievieno gaļai, pieliek garšvielas, samaisa un cep, līdz gaļa zeltaini brūna. Pievieno sasmalcinātu, no miziņas atbrīvotu tomātu, pārlej pannas saturu ar ūdeni, sautē aptuveni 45 minūtes. Pievieno cidoniju biezeni un ripiņās sagrieztus kabačus, sautē vēl 15 minūtes.
Pasniedz ar vārītiem rīsiem.
Cidoniju, ābolu un ķirbju ievārījums
Sastāvdaļas:
400 g cidoniju
300 g ābolu
300 g ķirbju mīkstuma
800 g cukura
100 ml ūdens
1 kanēļa standziņa
Pagatavošana:
Cidonijas sagriež, iztīra un noblanšē, ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs, ķirbju mīkstumu - nelielos gabaliņos. Cukuru un ūdeni liek katlā, izvāra sīrupu, pievieno kanēļa standziņu un sagatavotos augļus, laiku pa laikam apmaisot, uzvāra, noputo, samazina uguni un vēl brīdi pavāra, neļaujot gabaliņiem izjukt. Noņem no uguns un atstāj atdzist. Pēc tam vārīšanu atkārto, līdz gabaliņi piesūcas ar sīrupu un grimst, izņem kanēļa standziņu, pilda ievārījumu izkarsētās burkās un aizvāko.
Cidoniju ievārījums ar valriekstiem
Sastāvdaļas:
1 kg cidoniju
1,5 kg cukura
400 ml ūdens
150 g lobītu kapātu valriekstu
Pagatavošana:
Cidonijas notīra un sagriež šķēlītēs, aplej ar verdošu ūdeni. Pēc 10 minūtēm ūdeni nolej katliņā, pievieno cukuru un izvāra sīrupu. Pievieno cidoniju šķēlītes, vāra 10 minūtes, uzliek katliņam vāku un atstāj uz trim stundām ievilkties. Pievieno valriekstus, uzvāra un vāra 5 minūtes, tad atstāj uz pusstundu ievilkties. To atkārto vēl divas reizes. Pilda izkarsētās burciņās, tās aizvāko, apvērš ar vāciņiem uz leju, sasedz un atstāj, lai lēni atdziest.
Cidoniju zefīrs
Sastāvdaļas:
4 cidonijas
1 olas baltums
600 g cukura
3/4 glāzes ūdens
20 g želatīna
pūdercukurs
Pagatavošana:
Želatīnu uzbriedina. Cidonijas liek ūdenī, savāra biezenī un izberž caur sietu. Pievieno cukuru un nedaudz pavāra. Pieliek izšķīdinātu želatīnu, puto ar mikseri, pievieno olas baltumu, līdz veidojas gaisīga masa. No tās pagatavo bumbiņas, 15 minūtes apžāvē viegli siltā cepeškrāsnī, ar sietiņa palīdzību vienmērīgi uzkaisa pūdercukuru, atdzesē.