Cigoriņus lielākoties kaltē kafijai, bet, ja nesagrauzdē, bet tikai izžāvē, tad lieto ārstnieciskajām tējām.
Cigoriņu garša atgādina dabiskas kafijas garšu, piedevām ir nekaitīga un arī ārstnieciska. Tie, kuri iecienījuši dabisku kafiju, var pievienot tai cigoriņus, un tās kaitīgā iedarbība zināmā mērā būs mazinājusies. Cigoriņu sakne kalpo kā vērtīgs produkts uzturam, plaši to izmanto konfekšu un tortu, kafijas un tējas dzērienu pagatavošanā, piešķirot specifisku garšu, aromātu un nokrāsu. Ārstnieciskā nolūkā izmanto visu augu.
Cigoriņu saknēs ir rūgta ekstraktviela, taukvielas, miecvielas, olbaltumvielas, pektīns, C, B1, E vitamīns, ēteriskās eļļas, minerālsāļi un liels daudzums mikroelementu. Ārstnieciskiem cigoriņa preparātiem piemīt pretmikrobu, urīndzenoša, nomierinoša un apetīti veicinoša iedarbība. Cigoriņi labvēlīgi ietekmē kuņģa un zarnu trakta, arī aknu darbību, veicina žults sekrēciju, uzlabo vielmaiņu, ārstē cukurslimību. Cigoriņu ziedu uzlējums nomierina centrālo nervu sistēmu un pastiprina sirdsdarbību. Cigoriņu lapas kopā ar citiem zaļumiem spiež sulā, pievieno jaukto zaļumu salātiem. Svaigu cigoriņu dzinumu sulu iesaka dzert tad, ja ir mazasinība.
CIGORIŅU KAFIJA
Nedaudz sagrauzdē kaltētu cigoriņu saknes, kamēr iegūst gaiši brūnu nokrāsu, un samaļ kafijas dzirnaviņās. Cigoriņus labāk pilnībā nesagrauzdēt, nekā pārgrauzdēt. Jo dzēriens ir rūgtāks, jo vērtīgāka ir tā iedarbība. Kafiju iesaka dzert kopā ar medu.
Noderīgi!
* Cigoriņu kafiju vislietderīgāk dzert ar maisījumu no pieneņu, diždadža, vārpatas saknes, ar soju, mežrozītes sēklām, protams, visas šīs piedevas vispirms apgrauzdē un pēc tam samaļ kafijas dzirnaviņās.
* Latvijā no cigoriņu saknes gatavo aukstu dzērienu ar medu, ābolu sulu un citronu, bet Igaunijā - olu kafiju. Ar cigoriņiem aromatizē augļu-ogu tēju.
* Cigoriņus var izmantot bērnu uzturā kā vērtīgu kafijas aizstājēju. 1 līdz 2 tējkarotes sausā pulvera izšķīdina tasītē karsta ūdens, pievieno pienu vai krējumu.
Receptes
Cigoriņu sakņu uzlējums
(lieto pret zobu sāpēm)
Tējkaroti cigoriņu sakņu novāra ar 2 glāzēm ūdens, atstāj uz 1 līdz 2 stundām, nokāš, pievieno cukuru. Lieto pa pusglāzei pirms ēšanas 3 reizes dienā.
Biezenis no cigoriņiem un āboliem
Sastāvdaļas: 300 g ābolu, 100 g cigoriņu dzinumu un jauno lapu, 10 g tauku, cukurs un sāls pēc garšas.
Pagatavošana: cigoriņu jaunos dzinumus nomazgā, izlaiž caur gaļas maļamo mašīnu, pievieno taukus un nedaudz apcep, pievieno sautētus ābolus, labi samaisa un pasniedz kā garnīri pie putraimu ēdieniem.
Salāti no jaunajiem cigoriņu dzinumiem
Sastāvdaļas: 200 g cigoriņu dzinumu, 10 g margarīna, sāls.
Pagatavošana: cigoriņu lapas nomazgā, sasmalcina, pievieno sāli un sautē 20 minūšu, pēc tam atdzesē, pārkaisa ar pētersīļiem un liek galdā.