Svētkiem vienmēr piestāv karsti dzērieni, kas reizē gan silda, gan mazliet reibina. Malks kārdinoši aromātiska karstvīna jau ir pārbaudīta ziemas karsto dzērienu klasika.
SASTĀVDAĻAS: 750 ml sarkanvīna
400 ml dzērveņu vai brūkleņu sulas vai melnās tējas
puse pudeles portvīna
400 ml ūdens
Karstvīna ekstraktam: aptuveni 2 tējkarotes kardamona sēklu
15 krustnagliņas
5 kanēļa standziņas
3 apelsīnu miziņas
1 citrona sula
200 g brūnā cukura
200 ml ūdens
PAGATAVOŠANA:
- Iepriekš atsevišķi pagatavo karstvīna ekstraktu: visas garšvielas - kardamona sēklas, krustnagliņas, kanēļa standziņas (nevis pulveri - tas dzērienam peldēs pa virsu!), citrona sulu, apelsīnu miziņas liek nelielā ūdens daudzumā un silda līdz vārīšanās temperatūrai, bet nevāra. Lai visas garšas kārtīgi ievilktos un sajauktos, garšvielas šķidrumā atstāj vismaz astoņas stundas. No atlikušā ūdens un brūnā cukura savāra sīrupu. Kad garšvielas izkāš, aromātiskajam šķidrumam pievieno cukura sīrupu un vēlreiz visu uzkarsē, bet nevāra. Hermētiski aiztaisāmā traukā garšvielu sīrups labi uzglabāsies visu svētku laiku - kad vien vajadzēs, to pievienos karstvīnam.
- Viesību dienā kādu stundu pirms viesu ierašanās gana ietilpīgā traukā uzkarsē vīnu, kam pievienota tēja, dzērveņu vai brūkleņu sula un portvīns. Ja karstvīnu grib stiprāku un reibinošāku, ūdeni var nepievienot. Pēc garšas pievieno garšvielu ekstraktu un uz lēnas uguns karsē, nekādā gadījumā nepieļaujot karstvīna uzvārīšanos. Skaisti izskatīsies un kārdinoši garšos, ja karstvīna traukā peldēs veselas citrona un apelsīna šķēlītes.
PADOMS
- Lai iegūtu patiešām aromātisku un garšīgu karstvīnu, jāizmanto tikai kvalitatīvs sarkanvīns, šāds tāds brūvējums mantu tikai sabojās.
- Lai karstvīns izdotos godam, ir svarīgi laikus un pareizi pagatavot garšvielu ekstraktu, kura sastāvā ir cukura sīrups. Ja karsēšanai paredzētajā vīnā iemetīs garšvielas un iebērs cukuru, kur to maisīs līdz izkušanai, galarezultātā būs nevis baudāms un sildošs dzēriens, bet sīva un ātru skurbuli garantējoša susliņa...
- Ja nav trauku, kas nodrošina nemainīgi siltu karstvīna temperatūru, var izlīdzēties ar termosu - kārtīgi uzkarsēts karstvīns būs baudāms ilgstoši.
- Īsi pirms pasniegšanas karstvīnam var pievienot rozīnes, sīki sagrieztus žāvētu ābolu gabaliņus, kapātas mandeles, apelsīnu šķēlītes vai kanēļa standziņu.