TOP diēta mainās reizi pusgadā

© F64

«Uztura tendences mainās visu laiku, bet tas galvenokārt notiek dažādu diētu, arī modes diētu ietvaros. Uzskatu, ka diēta ir sava veida aicinājums un jauninājums, kā cilvēkus mudināt aizdomāties par to, ko un kā viņi ikdienā ēd,» atzīst uztura speciāliste Lizete Māldere un stāsta, ka ik pēc pusgada mainās TOP diēta, bet rezultāts sanākot kā nu kuram.

Ja cilvēks neseko līdzi tam, ko viņš ēd, tad iestājas rutīna, liekie kilogrami nāk klāt un rodas neziņa, kā no tiem atbrīvoties. «Tipiskiem latviešiem ir pārāk liels piesātināto taukvielu patēriņš ikdienā. Tās pārsvarā ir uz saldā krējuma bāzes, gaļas tauki, iemīļotie Krievijas un Holandes sieri, arī desas. Tagad, vasaras sezonā, sviestā tiek cepti dārzeņi. Ja šie piesātinātie tauki tiek pārmērīgi ēsti, tad sāk nogulsnēties, un tos nav pat iespējams iztērēt enerģijā, un mūsdienās cilvēki vairs nav tik aktīvi izkustēties.» L. Māldere uzsver, ka otra tendence, kas aktuāla visur pasaulē – pārmērīga vienkāršo ogļhidrātu lietošana, kas ir baltajos miltos un cukurā. «Tāpēc ir vajadzīgas diētas, lai ierobežotu ogļhidrātus vai taukvielas. Katra diēta nederēs jebkuram. Ir nepieciešama konsultācija pie speciālista atkarībā no veselības stāvokļa. Ikvienai slimībai ir konkrēta diēta, pat neauglības meklēšanas gadījumos ir uz zinātniskiem pamatojumiem balstīta diēta.» Uztura speciāliste teic, ka parasti apņēmība no pirmdienas sākt ēst citādi, pa jaunam neizdodas. Viņa iesaka ēdienkarti pārveidot lēnām, mēreni, katru nedēļu mainot kādu savu paradumu, piemēram, pirmajā nedēļā sākt dzert daudz ūdens, otrajā – samazināt taukvielu patēriņu.

Jāpaskaita kalorijas

«Ja rodas vēlēšanās strauji novājēt, tad nepieciešams izvērtēt, cik daudz un ko ēdam. Labs paņēmiens ir nedēļu skaitīt līdzi apēstās kalorijas, par ko cilvēki mēdz šausmināties, lai saprastu, cik drīkst apēst. Šādā mirklī, iespējams, var saprast, no kurienes nāk liekie kilogrami. Dažam šķiet, ka, izdzerot saldinātu dzērienu, ar garšu papildus nāk enerģētiskā vērtība. Ja tā netiek iztērēta, tad tā organismā pārvēršas par liekajiem kilogramiem.» Uztura speciāliste uzsver, ka jācenšas ēst veselīgi, jo tad var ēst daudz, un cilvēkiem visvairāk nepatīk, ja viņi kaut ko nedrīkst ēst. «Tas nozīmē izvēlēties pēc iespējas dabīgākus produktus, arī sezonālos. Tagad, vasarā, ir tik daudz vietējo dārzeņu, un tos nevajadzētu aizmirst iekļaut savā ēdienkartē.»

Lizete smaidot stāsta, ka skolas laikā pati izmēģinājusi dažādas diētas. Viena no tām – vasarā nedrīkstēja ēst arbūzu un zaļos zirnīšus. Protams, pēc tam kilogrami nāca klāt, jo pēc tās kārojies kaut ko īpaši garšīgu. «Jebkura ēdiena recepti, ko ikdienā izmantojam, var pamainīt. Svarīgi, kā ēdiens tiek pagatavots. Tos pašus dārzeņus var sautēt, bet var cept lielā daudzumā eļļas, arī salātiem pievienotās mērces var būt dažādas. Tā var būt no majonēzes ar marinētu gurķu piedevu.»

Iesaka gatavot cepeškrāsnī

Viņa norāda, ka uztura piramīdas princips ir aktuāls joprojām, tikai cilvēki nez kāpēc saprot, ka graudaugu lietošana uzturā – tas nozīmē ēst maizi, bet pareiza izpratne, ka tie ir kartupeļi, griķi, brūnie rīsi. «Pati neesmu kartupeļu nīdēja. Ja salīdzina, kāda sāta sajūta rodas tad, kad tiek apēsti 100 g kartupeļu vai tikpat daudz rīsu, tad viennozīmīgi priekšroku dodu kartupeļiem, jo vairākas stundas pēc tam man ēst negribēsies. Ja nav veselības problēmu ar cukura lietošanu, tad ierobežot to lietošanu nevajag.» L. Māldere iesaka ēdienu, arī gaļu, gatavot cepeškrāsnī, jo tad obligāti nav vajadzīga eļļa. Var izmantot foliju vai cepamo papīru. Gaļu nesen izmēģinājusi iemarinēt etiķī, kam pievienots nedaudz jāņogu un pipari. Viņa saliek cepeškrāsnī pannā sviesta pupiņas, kartupeļus, burkānus, sīpolus, ķiploku, pievieno rozmarīna lapiņas un gatavo apmēram 30 vai 40 minūtes. Ēdienu pasniedz ar svaigiem lapu salātiem, kam pievienots Fetas vai Mocarellas siers, vai kāds siers ar zemu tauku saturu. Izvēloties veikalā sieru, jāpievērš uzmanība, lai iepirkuma groziņā tiek likts siers, nevis siera izstrādājums. Ar to lietošanu nevajadzētu aizrauties. Salātiem var pievienot nedaudz linsēklu eļļas. Vasaras sezonā viņas ieteikums ir grilēt! «Nedrīkst aizmirst arī zaļumus. Pēc ballītes noteikti vajag no šķīvja paņemt un apēst visus zaļumus, būs viegluma sajūta un tiks papildinātas arī antioksidantu rezerves organismā.» Viņa jebkurā gadalaikā mudina ēst zupas.

Launaga pulciņš darbavietā

Dienā ieteicams izvēlēties četras līdz piecas maltītes, iesaka L. Māldere. Lielās ēdienreizes ir brokastis, pusdienas un vakariņas, bet otrās brokastis un launags ir uzkodas. Tās var būt viens auglis, sauja riekstu vai žāvētu augļu, arī musli batoniņš. «Darbavietās var izveidot launaga pulciņus. Katru reizi cits pagatavo kādu gardumu, pēc iespējas veselīgāku, un cienā kolēģus.» Viņa pati, būdama liela saldummīle, neiesaka atteikties no saldumu lietošanas. «Protams, nerodas prieks ēst bulciņas un uzņemt dažādus ķīmiskus piemaisījumus, ja tās ir izceptas no mīklas, kam pievienota kaudze E vielu, augu tauku vai margarīna.» Viens no variantiem – izcept kēksiņus no pilngraudu miltiem, sviesta vietā izvēloties augstākā labuma olīveļļu vai rapšu eļļu. «Katru recepti var izmainīt ar kādu sastāvdaļu. Katru saldo ēdienu var pagatavot veselīgu. Pirmām kārtām tas nozīmē izmantot uz pusi mazāk taukvielu un arī cukuru. To lieliski tagad var aizvietot ar inovatīvāko dabīgo saldinātāju stēviju, ko izmanto sen. Tikai nesen tā parādījusies pie mums. Kūka ar stēviju iznāk salda kā konfekte!» Viņa iesaka uzturā uzņemt klijas, ko var pievienot mīklām, arī sacepumiem. Viens no variantiem ir izcept pankūkas pa visu pannu. Starp kārtām liek dārzeņu un gaļas maisījumu, kam pievieno arī klijas. Sanāk lazanjai līdzīgs ēdiens.

Sevi nevajag mocīt

Svarīgi pie salātiem aizdaram neizmantot majonēzi, tās vietā ieteicams labāk izmantot krējumu, lai iegūtu pikantumu, var pievienot sinepes vai mārrutkus. Ja paredzētas svinības, tad rasolam nevajag ņemt desu, bet gaļu. «Ikdienā priekšroka jādod svaigiem salātiem, ko var papildināt ar nelielu daudzumu eļļas vai svaigi spiestu citrona vai citu citrusaugļu sulu, var izvēlēties kādu no etiķiem. Cilvēki baidās lietot etiķus, jo tie ir skābi. To piedāvājums pašlaik ir ļoti plašs, un, sākot tos izmēģināt, var iekrist lielās gatavošanas izvirtībās.»

Uztura speciāliste bilst, ka nav jāievēro princips – nedrīkst ēst pēc sešiem vakarā. Viņas pieredzē esot veikts pētījums par šo tēmu. «Bija izveidotas divas kontrolgrupas – viena grupa ēda līdz sešiem vakarā, bet otra to pašu arī vakarā pēc sešiem. Tie, kuri ievēroja noteikto laiku, bija dusmīgi un neapmierināti ar visu. Rezultātā abās grupās cilvēki vienādi zaudēja svaru.» L. Māldere bilst: jo vairāk cilvēks sevi ierobežo un moka ar aizliegumiem ēšanā, jo vairāk pēc tam uzņem lieko svaru.

***

Lizetes Mālderes ieteikums

Sievietēm, kurām vidukļa apkārtmērs ir virs 88 centimetriem, un vīriešiem, kuriem tas pārsniedz 100 centimetrus, regulāri ieteicams veikt asins analīzes. Palielinoties vidukļa apkārtmēram, iekšējiem orgāniem rodas lielāka slodze, līdz ar to veselības problēmas – paaugstinās cukura līmenis, holesterīns, asinsspiediens.

Samazinot vidukļa apkārtmēru, var lieliski cīnīties ar šīm problēmām.

***

Uztura speciālistes Lizetes Mālderes iemīļota recepte

Saldie kēksiņi ar ogām

• Sastāvdaļas: 150 g pilngraudu miltu, 20 g olīveļļas, pustējkarote stēvijas pulvera, tējkarote kanēļa, tējkarote cepamā pulvera, 200 g paniņu (kefīra vai bezpiedevu jogurta), ola, 200 g smalki sagrieztu ābolu. Var pievienot arī klijas.

• Pagatavošana: no minētajām sastāvdaļām pagatavo mīklu un liek to cepeškrāsnī kēksiņu formītēs. Cep apmēram pusstundu.

Gatavos kēksiņus rotā ar svaigu sieru, kam pievienots nedaudz medus, un ogām pēc izvēles. Vienā kēksiņā ir 45 kalorijas!

Launagā var apēst divus šādus gardumus.