Dietologa Anda Brēmaņa ieteikumi ikdienas ēdienkartei

© publicitātes foto

Greipfrūtos ir C vitamīns, apmēram tikpat daudz cik apelsīnos – 50 mg 100 gramos. Sastāvā ir antioksidanti, arī C vitamīns savā ziņā ir antioksidants. Ņemot vērā specifisko rūgtumu, tas nav auglis, ko ikdienā plaši ēd, bet kādreiz to var izmantot, ja garšo. Var izspiest arī sulu.

Aknas ir ļoti vērtīgs produkts, jo tajās ir daudz labu reaģentu – A, B grupas vitamīnu. Aknas ir galvenais vitamīnu krājējs, tajās ir arī olbaltumvielas. Taču aknās paralēli labajām vielām ir ne tik labās – tajās ir daudz holesterīna, arī zināms daudzums tauku. Savu reizi tās var iekļaut ēdienkartē, taču ne katru dienu. Daudziem garšo aknu pastēte. Vislabāk to gatavot mājās pēc savas receptes, pievienojot aknām burkānus, garšvielas un taukvielas.

Bietes ir labs šķiedrvielu un balastvielu avots. Balastvielu nav daudz, bet to darbība ir ļoti efektīva. Bietēs ir vitamīni, beta karotīns, arī specifiskā krāsviela, ko tautā dēvē par pretvēža faktoru. Antioksidanti stabilizē šūnu membrānu un mazina brīvo radikāļu ietekmi, līdz ar to optimizē šūnu funkcionēšanu un neļauj organismā notikt negatīvām izmaiņām. Bietēs salīdzinājumā ar citiem dārzeņiem ir vairāk cukura – 8,5 procenti. No cukuriem visvairāk ir saharoze.

Fenhelis nedaudz atgādina dilles. Izmanto kātu, lapas, sēklas. Tajā ir specifiskas ēteriskās eļļas, tāpēc fenhelim ir interesanta garša, atgādina anīsu. To var izmantot salātos, marinādēs, aukstajā zupā un citos ēdienos. Veicina gremošanas procesu, tāpēc nereti bērniem iesaka dzert fenheļa tēju, lai neuzpūšas vēders.

Ābolu etiķī ir etiķskābe, arī citas organiskās skābes, kas tam dod īpašu aromātu. Tāpēc piešķir vērtību ar to, ka organiskās skābes var veicināt nevajadzīgo sāļu saistīšanu organismā un izvadīšanu. Ābolu etiķi var lietot kā piedevu pie salātiem, izmantot dzērienu, piemēram, limonādes, gatavošanā mājās. Izmantot ābolu etiķi vājēšanai un dzert to šādā nolūkā nav lietderīgi.

Svarīgākais