Ābolu laika strūdele

© Nra arhīvs

Oktobris rosina iekurināt cepeškrāsni, lai siltā un mājīgā gaisotnē ceptu ābolmaizes, ābolus mīklā, ābolkūkas un citus gardumus. Viens no tādiem ir strūdele. Ja ir laiks un patika, var pašrocīgi gatavot gan mīklu, gan pildījumu, ja laika trūkst un pārliecības par savu varēšanu, var izmantot arī gatavu kārtaino bezrauga mīklu.

Ābolu strūdele ir klasisks un ļoti populārs variants, kurš, visticamāk, bija arī pats pirmais, taču, ja āboli negaršo, var strūdelei izvēlēties arī citu pildījumu, gan saldu, gan sāļu.

Strūdele ir austriešu nacionālais gardums, bet tā ir iecienīta arī Vācijā, Ungārijā, Čehijā, Ukrainā, Moldovā, ASV, īpaši Teksasā. Bet kaut ko tik labu jau nav grūti iecienīt. Ja esi to vienreiz nogaršojis, tad parasti gribas vēl un vēl.

Vārds Strudel vācu valodā nozīmē – virpulis, atvars. Senākā ar roku rakstītā strūdeles recepte saglabājusies bibliotēkā Vīnē no 1696. gada, bet vislielāko popularitāti šis ēdiens iemantojis 18. gadsimtā. Strūdeles vēsturiskās saknes sniedzas vēl senākā pagātnē, jo tā it kā nošpikota no līdzīga turku konditorejas izstrādājuma – baklavas, ko austrieši iepazinuši jau 15. gadsimta vidū. Grieķi gan bieži apgalvo, ka šādu mīklu izdomājuši viņi. Tās vēsturei var izsekot līdz pat Senajai Bizantijai. Citos avotos teikts, ka pirmie, kam ienācis prātā stiept un placināt mīklu uz visām pusēm, lai tā būtu papīra plānumā, ir bijuši arābi. Strūdelei līdzīgi izstrādājumi jau senos laikos esot gatavoti Ziemeļāfrikā, bet vēlāk iecienīti arī Spānijā un Francijā. Taču arābi šo mīklu netina veltnī, bet lika kārtām. Tā nu beigās nav īsti saprotams, kurš no kura ko aizguva un kad tas īsti notika. Varbūt mūsdienās radītajiem ēdieniem būs vieglāk noteikt izgudrotāju un pavārmākslas vēstures pētniekiem nevajadzēs tik ļoti lauzīt galvu. Taču mēs nevaram zināt, kuriem ēdieniem izdosies saglabāt savu popularitāti cauri gadsimtiem, kā to spējusi strūdele. Daudzas pavāru paaudzes ieguldījušas savu prasmi un izdomu, lai uzlabotu strūdeles mīklu un dažādotu pildījuma variantus.

Austrieši mēdzot teikt, ka labam cepējam strūdeles mīkla iznāk tik plāna, ka caur to var izlasīt mīlestības vēstuli. Ja pavārs ir iemīlējies, viņam droši vien ir daudz iedvesmas un sanāk īsts konditorejas šedevrs. Bet, ja sirdslietas nav aktuālas un neviena mīlestības vēstule negadās pa rokai, tad mīklas gatavošanas procesā ieteicams izmantot rūtainu dvielīti – mīkla ir pietiekami plāna, ka rūtis tai spīd cauri. Tieši pagatavot mīklu ir vislielākā māksla. Kad tas apgūts, atliek vien izvēlēties tīkamāko pildījumu – ābolu, ķiršu, meža ogu, biezpiena un rozīņu, magoņu, mandeļu, šokolādes, halvas, kartupeļu, kāpostu, gaļas vai kādu citu.

Strūdeli var baudīt kopā ar vieglu smaržīgu kafiju vai tēju, saldo strūdeli mēdz pasniegt ar putukrējumu, saldējumu, reizēm arī ar vaniļas mērci. Sāļās strūdeles ir sātīgas, tās var noderēt pusdienām vai maltītei darba pārtraukumā.

RECEPTES

Ābolu strūdele

Sastāvdaļas. Mīklai: 250–300 g miltu, viena ola, 2–3 ēdamkarotes neitrālas garšas augu eļļas vai kausēta sviesta (oriģinālajā receptē izmantoti cūku tauki), 125 g silta ūdens, dažas pilītes etiķa.

Pildījumam: viens kilograms ābolu, sauja rozīņu, sauja mandeļu skaidiņu, 50 g rīvmaizes, 100 g cukura, malts kanēlis, 15 g sviesta, šķipsniņa sāls.

Pārkaisīšanai: pūdercukurs.

Pagatavošana. Pildījumam ābolus sagriež šķēlītēs, apcep sviestā, pievieno pārējās sastāvdaļas un sajauc, atdzesē.

Miltus, olu, ūdeni un eļļu sajauc un intensīvi mīca, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Mīklas dēli izkaisa ar miltiem, uz tā liek mīklu un pārsedz ar sasildītu otrādi apgrieztu karstumizturīgu keramikas trauku vai katliņu, atstāj uz 30–60 minūtēm. Mīklu liek uz tīras samiltotas drānas vai dvieļa, izveltnē un uzmanīgi stiepj ar abām rokām, līdz tā kļūst ļoti plāna. Pārliek ar pildījumu, saritina strūdeli, pārziež ar sviestu. Liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180 grādiem, cep aptuveni 50 minūšu. Pārkaisa ar pūdercukuru. Var pasniegt karstu vai aukstu.

Biezpiena un rozīņu strūdele

Sastāvdaļas. Mīklai: 200 g miltu, viena ola, viena tējkarote galda etiķa, šķipsniņa sāls, divas ēdamkarotes kausēta sviesta, 50 g silta ūdens.

Pildījumam: 300 g biezpiena, viens olas dzeltenums, pusglāze rozīņu, ceturtdaļglāze cukura, vanilīns, šķipsniņa kanēļa.

Pārkaisīšanai: pūdercukurs.

Pagatavošana. Miltus izsijā, olu saputo ar etiķi, pievieno miltus un sviestu, mīca mīklu, pakāpeniski piejaucot ūdeni. Mīcīšanas beigās mīklai jābūt elastīgai. To vairākkārt ar spēku sviež pret dēli, lai izspiestu lieko gaisu. Saveļ mīklu bumbā, pārziež ar eļļu, pārklāj ar sasildītu katliņu un atstāj uz pusstundu. Pildījumam olas dzeltenumu saputo ar cukuru, pievieno labi samīcītam biezpienam, liek klāt pārējās sastāvdaļas un samaisa.

Mīklu izveltnē un izstiepj ar rokām ļoti plānu, pārliek ar pildījumu, satin, cep cepeškrāsnī 200 grādos. Pārkaisa ar pūdercukuru.

Magoņu strūdele

 Sastāvdaļas. 500 g miltu, 200 g sviesta, glāze ūdens, šķipsniņa sāls, 250 g magoņu sēkliņu, 250 g pūdercukura, 3 ēdamkarotes aprikožu ievārījuma.

Pagatavošana. No miltiem, 150 g sviesta, ūdens un sāls samīca mīklu, sadala to divās daļās, pārsedz ar drāniņu, atstāj uz 15 minūtēm. Katru daļu atsevišķi izveltnē uz dēļa un izstiepj mīklu pēc iespējas plānāku. Ļauj dažas minūtes pastāvēt. Magones aplej ar vārošu ūdeni un vāra 10 minūšu. Notecina, saspaida ar mīklas rulli, pievieno pūdercukuru un ievārījumu, samaisa. Mīklu vēlreiz izstiepj, pēc 10 minūtēm pārliek ar pildījumu, satin divas strūdeles, liek uz plāts, pārziež ar sviestu. Cepeškrāsnī cep 10 minūšu 230 grādos, pēc tam vēl 20–30 minūšu 200 grādos.Sagriež karstu, bet pasniedz atdzesētu.

Kāpostu strūdele

 Sastāvdaļas. 200 g miltu, viena ola, viena ēdamkarote augu eļļas, šķipsniņa sāls, trīs ēdamkarotes silta ūdens.

Pildījumam: 800 g kāpostu, viens sīpols, divas ēdamkarotes tauku, viena ēdamkarote cukura, viena ēdamkarote galda etiķa, pusglāze liellopu gaļas buljona, viena tējkarote maltu ķimeņu, sāls, pipari, 125 g krējuma, 50 g sviesta.

Pagatavošana. Miltus ber uz dēļa kaudzītē, vidū izveido padziļinājumu, iesit olu, ielej eļļu, pievieno sāli. Mīca mīklu virzienā no miltu kaudzītes malām uz vidu, pamazām lej klāt ūdeni, līdz mīkla ir vidēji cieta. Turpina mīcīt 15 minūšu, līdz tā vairs nelīp pie rokām un ir gluda. Saveļ mīklu kamolā, viegli pārziež ar augu eļļu, pārsedz ar bļodiņu un atstāj uz pusstundu. Kāpostus un sīpolu sīki sagriež. Pannā sakarsē taukus, tajos apcep sīpolu, pievieno cukuru un ļauj tam izkust, pievieno etiķi un buljonu, kāpostus, ķimenes, sāli un piparus. Maisot sautē 20 minūšu, līdz kāposti ir pusmīksti, bet viss šķidrums iztvaikojis.

Atdzesē, pievieno krējumu, samaisa. Mīklu liek uz samiltota dvielīša, izveltnē ļoti plāni, izstiepj ar rokām. Sviestu izkausē, daļu izmanto plāts ieziešanai. Mīklu pārliek ar pildījumu, atstājot brīvas malas aptuveni 3 cm platumā. Saritina strūdeli, malas saspiež kopā. Liek uz plāts ar salaiduma vietu uz leju (lai strūdele satilptu uz plāts, to var arī saliekt kā kliņģeri). Pārziež ar atlikušo sviestu un cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 45 minūtes. Pasniedz karstu.

Gaļas strūdele

Sastāvdaļas. 300 g bezrauga kārtainās mīklas, viena baltmaizes

šķēle, divi sīpoli, viena ķiploka daiviņa, divas ēdamkarotes sviesta, 400 g maltās gaļas, viena ola, viena ēdamkarote sinepju, sāls, pipari.

Pagatavošana. Maizi izmērcē ūdenī, nospiež. Sīki sagrieztus sīpolus un sakapātu ķiploka daiviņu sautē sviestā, pievieno maltajai gaļai kopā ar pārējām pildījuma sastāvdaļām, sajauc. Liek uz mīklas, satin strūdeli, saspiež kopā maliņas.

Liek uz pannas, sadursta ar dakšiņu, cep cepeškrāsnī gatavu.

Svarīgākais