Krāsainās lēcas

© scanpix

Lēcas pazīst kā pākšaugus, kuros olbaltumvielas lieliski asimilējas organismā. Pēc dzelzs daudzuma tās ir līderes starp visiem pākšaugiem. Lēcas ir bagātas ar B1 vitamīnu un neizstājamām aminoskābēm. Lēcas ir noderīgas, ja ir gremošanas traucējumi, tās normalizē cukura līmeni asinīs, neuzkrāj toksīnus.

 No lēcām var gatavot putras vai pievienot tās salātiem. Pirms lietošanas ieteicams pārlasīt, taču tās nav jāmērcē. Sāls tām jāpievieno tikai gatavošanas beigās. Katlā ar vāku tās ieteicams sautēt 10–40 minūtes, periodiski maisot. Dažādām lēcu šķirnēm ir sava krāsa, garša un konsistence. Piemēram, brūnajām un zaļajām lēcām raksturīga riekstu garša, vārot tās nekļūst irdenas. Kopā ar bekonu vai cūkgaļu tās piešķir labu garšu ēdieniem, bagātina dārzeņu konsistenci un papildina pievienotā karija aromātu. Savukārt sarkanās lēcas piemērotas zupām, biezzupām. Tās lieliski sader ar dažādām garšvielām. Lēcas mēdz būt arī melnas, tām ir izteiktāka garša un gatavojot nav jāpievieno garšvielas.

NODERĪGI

• Nomazgātas lēcas liek vārošā ūdenī un vāra uz nelielas uguns 10–40 minūtes atkarībā no šķirnes. Sarkanās lēcas ir gatavas pēc 10 minūtēm, zaļās – pēc 30 minūtēm, brūnās – pēc 40 minūtēm (šī šķirne prasa iepriekšēju mērcēšanu – no pusstundas līdz divām stundām).

RECEPTES

Sēņu zupa ar lēcām

Sastāvdaļas: 50 g kaltētu sēņu, 250 g sarkano lēcu, sīpols, purava baltā daļa, 2 ķiploki, selerija, burkāns, timiāns, 2 ēdamkarotes augu eļļas.

Pagatavošana: sēnes liek kausā, kurā ir pusotrs litrs auksta ūdens, un vāra. Pēc tam sēnes liek caurdurī. Sagriež nelielos gabaliņos. Sīpolu un ķiploku notīra un sasmalcina. Selerijas kātu sagriež tāpat kā burkānu. Purava balto daļu sagriež tievos gredzentiņos. Katliņā uzsilda eļļu un apcep tajā sīpolu, ķiploku un puravu 4 minūtes. Pievieno seleriju, burkānu un sēnes. Gatavo uz nelielas uguns 10 minūtes, ik pa laikam samaisot ar lāpstiņu. Lēcas nomazgā, ieber caurdurī un sakrata, liek kastrolī un samaisa kopā ar dārzeņiem. Lej sēņu novārījumu kastrolī. Liek vārīties, noņem putas un samazina uguni. Liek kastrolī ar zupu timiānu, pieber sāli, piparus un vāra 20 minūtes. Pirms pasniegšanas timiānu izņem.

Zupa ar grauzdiņiem

Sastāvdaļas: baltmaize, tomātu pasta, 600 g lēcu, 3 ķiploka daiviņas, 2 litri vistas buljona, 2 sīpoli, 100 g eļļas, timiāns, sāls, pipari.

Pagatavošana: lēcas pārlasa un nomazgā. Sīpolu un ķiploku sasmalcina. Lielā katlā uzsilda eļļu un apcep tajā sīpolu un ķiploku. Pievieno tomātu pastu un buljonu, ļauj, lai sāk vārīties, un ieber tajā lēcas. Uz lēnas uguns, kad uzlikts vāciņš, vāra 45–60 minūtes. Kad lēcas ir izvārījušās, sablenderē mikserī. Liek vēsā vietā.

Pirms pasniegšanas uz pannas eļļā apcep maizes kubiņus, kamēr tie kļūst zeltaini. Lēcu zupu atkal uzsilda un pievieno timiānu, sāli un piparus. Pasniedz ar grauzdiņiem.

***

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Lēcas ir līdzīgas pupām. Ņemot vērā enerģētisko vērtību, tajās ir nedaudz cietes un olbaltumvielas, kā jau pākšaugiem raksturīgi. Pākšaugu lietošana optimizē arī zarnu trakta darbību. Interesants un noderīgs produkts, īpaši veģetāriešiem un vegāniem, kuri nelieto dzīvnieku valsts produkciju un kuriem ir svarīgi organismu nodrošināt ar dzelzi un olbaltumvielām. Parasti latviešu ēdienkartē lēcas nav populārs ēdiens, vairāk ir pupas un zirņi, taču izmantojamas un veselīgas. Protams, gatavošanas paņēmieni ir dažādi. Izvārītas lēcas var pievienot pie kāda ēdiena, apcept arī eļļā vai sviestā.