Apvalkotais fizālis

© Scanpix

Daudzgadīgais nakteņu dzimtas augs fizālis parasti ir dzelteni zaļā vai dzelteni oranžā krāsā, līdzīgs tomātam, garša mēdz būt no maigas līdz rūgtenai. Lieto gan kulinārijā, gan medicīnā.

 Fizālim ir daudz formu un veidu, no kurām divas ir ēdamas, pārējie ir dekoratīvi. Satur divreiz vairāk C vitamīna nekā citrons. Tajos ir arī daudz A, B un P vitamīna. Dārzeņu fizālis ir liela, gaiši zaļa oga ar plānu apvalku vai kausu, bet ogu fizālis ir maza, dzeltena oga ar plānu apvalku. Fizālim raksturīgas antiseptiskas, sāpju mazinošas, urīndzenošas īpašības. Novārījumu vai uzlējumu lieto, ja ir cistīts, nierakmeņu slimības, bronhīts, podagra, reimatisms. Tēja no kaltētām fizāļu lapām un uzmavām noderīga, ja ir hipertonija. Vārītā formā dārzeņu fizālim ir mērces konsistence un patīkami svaigs aromāts, tāpēc tas brīnišķīgi noder dažādu mērču pagatavošanai, uzlabo garšu un struktūru citām dārzeņu mērcēm un kečupiem. Tikai tie pirms lietošanas ir kārtīgi jānomazgā no lipīgā eļļainā aplikuma. Fizālis lieliski papildina dārzeņu un putraimu zupas, piešķir oriģinālu garšu tradicionālajam borščam, kā arī maina ierasto rasoļņika garšu. Fizāļa augļus var izmantot arī svaigā veidā, pievienot pie dārzeņu salātiem. Tos var gatavot tāpat kā citus dārzeņus – marinēt, sālīt, var skābēt pat kopā ar kāpostiem. Ogu fizāļus, ko sauc arī par apmetņu ērkšķogu un zelta ogu, var ēst, paņemot tieši no krūma. Tos var izmantot kompotiem, ķīseļiem, ievārījumiem, pildījumam tortēs un pīrādziņiem, kā dekorējumu kūkām un citiem konditorejas izstrādājumiem.

NODERĪGI

• Svaigus fizāļa augļus var uzglabāt dažus mēnešus, ja tos tur sausumā.

• Ja ir vēlēšanās fizāļus žāvēt, tad to dara pusatvērtā cepeškrāsnī uz lēnas uguns 40 līdz 50 grādu temperatūrā.

RECEPTES

Marinēts fizālis

Sastāvdaļas: 500 g fizāļu, 2 līdz 3 krustnagliņas, lauru lapa, gabaliņš asā pipara, marinādei – litrs ūdens, 50 g sāls, 50 g pūdercukura, tējkarote etiķa.

Pagatavošana: notīrītus fizāļa augļus cieši liek burciņās, pievieno krustnagliņas, aso piparu un lauru lapu. Pārlej ar marinādi un sterilizē 20 minūtes.

Salāti no gurķiem, fizāļa un burkāniem

Sastāvdaļas: kilograms gurķu, kilograms fizāļu, 500 g burkānu, 500 g sīpolu, 300 g ķiploku, 10 graudiņi melno piparu, 100 g cukura, 40 g sāls, 100 g augļu etiķa.

Pagatavošana: burkānus un gurķus sagriež aplīšos. Fizāli notīra, pārlej ar verdošu ūdeni un noslauka katru augli ar tīru lupatiņu. Sīpolu sagriež gredzentiņos, bet ķiploku – smalkās daiviņās. Visus komponentus samaisa, pievieno sāli, cukuru un piparus. Karsē, pēc 10 līdz 15 minūtēm, kad no dārzeņiem izdalās sula, vāra tos 10 minūtes. Izlej sterilās burkās, aizvāko, paviļā un liek ar vāciņiem uz leju.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Fizālis it kā ir auglis, bet izskatās pēc ogas apvalkā ar specifisku garšu. Kā jau augļiem un ogām tā sastāvā ir cukuri. Vairāk ir fruktoze, nevis glikoze vai saharoze, tāpēc fizāļi ir labs variants cukura diabēta slimniekiem. No kaloriskām vērtībām tajos ir ogļhidrāti, satur C vitamīnu – apmēram 40 mg uz 100 gramiem, arī B grupas vitamīnus un beta karotīnu, minerālvielas, nedaudz dzelzi, fosforu, kā arī pektīnvielas, kas optimizē zarnu darbību. Salīdzinājumā ar zemenēm, ko var ēst kilogramiem, šo augli tik daudz uzturā nelieto. Tas dod eksotisku papildinājumu, ēdienu dekorējot vai tamlīdzīgi. Var izmantot arī salātos garšas akcentam.