Saldenās jūras ķemmītes

© māja

Jūras ķemmītēm – lielākajiem un vērtīgākajiem moluskiem – var piedēvēt unikāla produkta īpašības, jo tajās praktiski nav tauku un ir ļoti daudz olbaltumvielu. Tās attīra no čaulām un operatīvi apstrādā, kad tiek nozvejotas, jo ātri bojājas.

 Labs proteīna un selēna avots. Bagātas ar mikroelementiem – jodu, dzelzi, kobaltu un B12 vitamīnu. Salīdzinājumā ar kalmāriem un krevetēm jūras ķemmītēs šā vitamīna ir visvairāk. Lai arī jūras ķemmītes ir dārgs produkts, tās tāpat kā citas jūras veltes ir vērtīgas un arī garšīgas. Saldeno garšu nevar sajaukt ne ar ko citu. Tāpēc no tām var pagatavot dažādus ēdienus, kuros saldenā garša harmoniski sajauksies, piemēram, ar asiem pipariem. Kvalitatīvas jūras ķemmītes smaržo pēc jūras, tām ir pelēcīga vai rozā – krēmkrāsa. To mīnuss – tās var izraisīt alerģisku reakciju. Jūras ķemmītes nav ieteicams cept, jo šajā procesā veidojas kancerogēni – vielas, kas veicina vēža veidošanos. Tās var vārīt, tvaicēt, sautēt, kaltēt vai ēst svaigas. Tad tās var sagriezt tievās loksnītēs, uzkaisīt sāli un piparus, apmērcēt olīveļļas un citrona sulas maisījumā. Bieži vien tās arī grilē. No vārītām jūras ķemmītēm var pagatavot salātus, kotletes, var cept arī pankūkas un pīrādziņus. Sasaldētas ķemmītes var ātri atkausēt, ja ieliek aukstā ūdenī. Pieredzējuši kulināri tās mēdz atkausēt, ieliekot ūdens un piena maisījumā.

RECEPTES

Šašliks no jūras ķemmītēm

Sastāvdaļas: 2 ēdamkarotes medus, apelsīns, glāze apelsīnu sulas, 8 sloksnītes ingvera, viens vai divi gurķi, 450 g jūras ķemmīšu, sāls, pipari.

 Pagatavošana: uzkarsē grilu līdz vidējai temperatūrai. Viegli iesmērē ar olīveļļu. Nelielā bļodā sajauc medu un apelsīnu sulu. Uz četriem iesmiem uzdur apelsīna

šķēlītes, ingveru, gurķi un jūras ķemmītes. Šašlikiem ir jāsākas un jābeidzas ar apelsīna šķēlītēm. Uzkaisa sāli un piparus. Apcep šašliku uz grila, kamēr jūras ķemmītes ir gatavas, apmēram 4 līdz 6 minūtes, grozot tās un aplaistot ar medus un apelsīnu sulas maisījumu.

Jūras ķemmītes ar kartupeļu, dārzeņu un citrona dekorējumu

Sastāvdaļas: 400 g jūras ķemmīšu, 1–2 burkāni, pētersīļi, 3 līdz 4 zaļie zirnīši, 50 g lociņu, salātu piedeva, 8–9 kartupeļi, ola, augu eļļa, citrons, pipari, gurķis.

Pagatavošana: novāra sālsūdenī jūras ķemmītes ar pipariem, kartupeļu kubiciņus, saknes, vienu olu, pievieno eļļu un citrona gredzentiņus. Jūras ķemmītes sagriež sloksnītēs, garnē ar dārzeņu kubikiem, zaļajiem zirnīšiem, lociņiem, seleriju un svaigu gurķi.

NODERĪGI

• Jo lielākas ir jūras ķemmītes, jo tās ir vecākas un mazāk tajās ir vērtīgo vielu.

• Jūras ķemmītes var uzglabāt saldētavā ne ilgāk par trīs mēnešiem. Kad tās ir izņemtas no saldētavas, liek traukā ar ledu un ledusskapī uzglabā ne ilgāk par trīs dienām.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Jūras ķemmītēs ir daudz olbaltumvielu, vitamīni un minerālvielas, taukvielu tajās ir maz, ogļhidrātu praktiski nav. Jūras produkti ir labi, taču pie mums tie nav pieejami salīdzinājumā ar siltajām zemēm, līdz ar to tos mēs izmantojam saldētā formā vai konservētus kārbiņās. Tāpēc ik pa reizei tos var izmantot zupai, salātiem vai kādam citam īpaši gatavotam ēdienam, ņemot vērā labumus, kas ir jūras ķemmītēs. Patiesībā jūras produkcija, tas galvenokārt attiecināms uz zivīm, varētu vairāk būt latviešu ēdienkartē svaiga vai svaigi saldētā formā, mazāk – konservēta un sālīta.