Cept vai vārīt? Atklāts ēdiena pagatavošanas veids, kas vismazāk piesārņo telpu

© Pixabay

Jaunā pētījumā atklāts, ka gaisa cepšanas iekārtas, kas tirgū pieejamas ar anglisko nosaukumu “airfryer”, izdala tikai nelielu daļu no iekštelpu gaisa piesārņotājiem, ko rada citas gatavošanas metodes, piemēram, cepšana uz pannas.

Lielākā daļa cilvēku pavada lielāko daļu sava laika (līdz pat 80%) telpās, un ēdiena gatavošana ir liels iekštelpu gaisa piesārņojuma cēlonis. Gaisa cepšanas iekārtu energoefektivitāte ir plaši pētīta, taču mazāk zināms par to ieguvumiem videi, teikts Anglijas Birmingemas universitātes paziņojumā presei.

Kā gaidīts, uz eļļu balstītas gatavošanas metodes iekštelpās radīja daudz vairāk daļiņu un gaistošu organisko savienojumu nekā gatavošana uz ūdens bāzes," raksta pētījuma autori. Gaisa cepeškrāsns radīja vismazākās emisijas.

Iekštelpu piesārņotāji rada nopietnas veselības problēmas un var izraisīt dažādus simptomus un hroniskas slimības, piemēram, elpceļu, sirds un asinsvadu un neirodeģeneratīvas slimības.

Kā savu testa virtuvi zinātnieki izmantoja labi kontrolētu universitātes pilsētiņas pētniecības virtuvi kā kompromisu starp eksperimentiem, kuros mēra piesārņojumu, ko rada dažādas gatavošanas metodes, kas veikti laboratorijā, un testēšanu mazāk regulētā mājas virtuves vidē.

“Ir vairāki faktori, kas ietekmēs ēdiena gatavošanas radītā piesārņojuma līmeni līdztekus izmantotajai metodei, tostarp izmantotās eļļas daudzums un plīts temperatūra. Tomēr mēs varam droši apgalvot, ka ventilācijas uzlabošana virtuvēs, atverot logus vai izmantojot gaisa nosūcējus, palīdzēs izkliedēt piesārņojošās daļiņas un samazināt to iedarbību uz veselību," paziņojumā presei rakstīja pētījuma vadītājs Kristians Pfrangs, atmosfēras zinātnes profesors Birmingemas universitātē.

Pēc gatavošanas procesa pabeigšanas komanda turpināja mērīt gan GOS, gan PM emitēto piesārņojumu. Viņi atklāja, ka ievērojami augstāks piesārņojuma līmenis virtuvē saglabājās vairāk nekā stundu pēc ēdiena gatavošanas, lai gan pagatavošana prasīja tikai aptuveni 10 minūtes.

“Ir ļoti svarīgi arī saprast, ka daļiņas paliks gaisā vēl kādu laiku pēc gatavošanas, tāpēc ventilācijas turpināšana vai gaisa nosūcēja ieslēgšana uz ilgāku laiku patiešām palīdzēs izvairīties no šī iekštelpu piesārņojuma izplatīšanās pa visu māju," piebilst Pfrangs.

Svarīgākais