6.lapa
Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency
Ķiploki
100 g svaigu ķiploku vidēji satur:
Olbaltumvielas: 6,4 g
Tauki: 0,5 g
Ogļhidrāti: 31,6 g
Balastvielas: 1,5 g
Fosfors: 160 mg
Kālijs: 400 mg
C vitamīns: 8,2 mg
Enerģētiskā vērtība: 161 kcal
Ķiploka lietošana uzturā palīdz cīnīties ne tikai pret saslimšanu ar gripu. Pētījumos pierādīts, ka cilvēki, kas regulāri uzturā lieto ķiplokus, retāk slimo ar prostatas, kuņģa un resnās zarnas vēzi. Ķiploki darbojas arī kā antikoagulanti, kas šķidrina asinis, tādējādi samazinot trombožu risku. Lai arī cik izslavēti ir dažādi uztura bagātinātāji ar ķiploku ekstraktu, to iedarbība nekad nebūs tik spēcīga, kā svaiga ķiploka lietošana uzturā.