Paģiras. Ja, sagaidot jauno gadu, pieļautas alkohola pārmērības, par to nākas maksāt ar veselu simptomu kopumu: galvassāpēm, drebuļiem, apsārtušām acīm, sliktu dūšu, vājumu un asinsspiediena svārstībām, sausumu mutē, paaugstinātu jutību pret gaismu un skaņām, aizkaitināmību vai, gluži otrādi, totālu vienaldzību pret apkārt notiekošo.
Paģiras tiek skaidrotas ar acetaldehīda toksisko iedarbību, tas rodas, spirtam oksidējoties, un ir toksiskāks par pašu spirtu, traucē organismam normāli pārstrādāt uzturvielas. Ne tikai izdzertais alkohola daudzums, bet arī ģenētiska nosliece un organisma īpatnības nosaka to, vai cilvēkam būs vai nebūs paģiras, cik smagi tās izpaudīsies un vai viņam draud alkohola atkarība.
Ja līdzās nav neviena, kas nolasa morāli, izdariet to paši. Ar šajā situācijā pelnītajiem pārmetumiem, pašpārmetumiem un garīgām ciešanām varbūt nav tik viegli tikt galā, bet fiziskās sekas var mazināt.
Paģiras palīdz atvieglot:
* Kārtīga izgulēšanās, jo miegs sekmē dabiskā līdzsvara atjaunošanos organismā.
* Mērena fiziska aktivitāte, ja veselība kopumā normāla - tā intensificē vielmaiņu, kaitīgās vielas tiek aktīvāk izvadītas ar sviedriem un urīnu, mazinās tūska. Fiziski netrenētiem cilvēkiem gan šāda slodze nav ieteicama.
* Pēc vieglām paģirām - vienkārša pastaiga svaigā gaisā. Pirms pastaigas var izdzert glāzi mežrozīšu tējas vai arī tikko spiestas augļu vai dārzeņu sulas. Tās efektīvi attīra organismu un ļauj uzņemt vitamīnus un minerālvielas, antioksidantus, organiskās skābes, pektīnvielas, fitoncīdus. Var lietot burkānu, tomātu, gurķu, kartupeļu, kāpostu, ābolu u.c. sulas.
* Var lietot aktīvo ogli, smektu vai citus bez receptes nopērkamus preparātus, kuri no zarnu trakta uzsūc kaitīgās vielas, kas vēl nav nonākušas asinīs.
* Noderīgi var izrādīties arī magnija preparāti, bet, ja tādu nav, var apēst sauju riekstu vai sēkliņu, kas bagātas ar magniju.
* Par ļaunu nenāks arī jūras kāposti, jo tajos ir magnijs un kālijs, turklāt jūras kāpostiem piemīt adaptogēnas īpašības: spēja palīdzēt organismam labāk tikt galā ar nelabvēlīgiem apstākļiem.
* Minerālūdeņi palīdz atgūt zaudētās minerālvielas, stimulē žults sekrēciju un zarnu trakta darbību, kā arī diurēzi, lai visus alkohola sadalīšanās produktus ātrāk izvadītu no organisma.
*Aplama nav arī tautas metode - izdzert nepilnu glāzi skābētu kāpostu sulas vai uz pusēm ar ūdeni atšķaidītu gurķu sālījuma (nejaukt ar marinādi).
*Alkohols veicina organisma atūdeņošanos, tāpēc ir svarīgi uzņemt pietiekami daudz šķidruma. (Aprēķināts, ka paģiru māktajam cilvēkam trūkst 1,5-2 litru ūdens, bet likvidēt šo deficītu vajag pamazām, vispirms izdzerot divas glāzes minerālūdens, aptuveni pēc 20 minūtēm - pusotru glāzi, vēl pēc 20 minūtēm - vienu glāzi utt.)
* Iet vai neiet pirtī - jālemj pēc pašsajūtas. Ja ir paaugstināts asinsspiediens, paātrināts pulss un dažādas hroniskas veselības problēmas, labāk neriskēt. Ja tādu nav, pirts uzlabo vielmaiņu un veicina kaitīgo vielu izvadīšanu.
Nevajadzētu:
* «Lāpīties». Nav ieteicams tautas paņēmiens paģiru mazināšanai iedzert nedaudz tāda paša alkohola, kāds ticis lietots iepriekšējā dienā. Simptomi gan it kā mazinās, taču novājinātajam organismam nākas atkal uzņemt un neitralizēt jaunu indes devu, kā arī var rasties vēlme turpināt dzeršanu un cilvēks galu galā var nonākt līdz plostam.
* Ieturēt sātīgu maltīti. Tā rada papildu slodzi aknām.
* Smēķēt. Nikotīna klātbūtne padara paģiras smagākas. Novērots, ka, lietojot alkoholu, smēķētāji smēķē vairāk nekā parasti un arī nesmēķētājiem rodas vēlme uzvilkt dūmu.
Līdzekļi no dažādu tautu un laiku pieredzes:
* Ingvera tēja ar medu un banāns. Ingvers ir pazīstams ar savu iedarbību pret nelabu dūšu. Šāda kombinācija palīdz mazināt iekaisumu, uzņemt zaudētās minerālvielas, jo īpaši kāliju.
* Tējas sēnes dzēriens ar ingveru - probiotisks produkts, samazina arī kuņģa skābes daudzumu, atvieglo nepatīkamās sajūtas vēderā.
* Pudele ūdens tūlīt pēc alkohola lietošanas un viena ēdamkarote ābolu etiķa uz glāzi ūdens otrā rītā.
* Aukstā soļanka: ņem vienādās devās svaigus un skābētus gurķus, sarīvē ar sakņu rīvi, pievieno sīki sagrieztu vārītu jaunlopu gaļu un ripiņās sagrieztas melnās vai zaļās olīvas, pārlej ar atšķaidītu gurķu sālījumu, apmaisa.
* Citrusaugļu sula ar medu: sablenderē 200 g apelsīnu sulas, vienu citronu ar visu mizu un 100 g medus.
* Kefīrs ar skābētiem gurķiem: vienu vidēji lielu skābētu gurķi sarīvē pēc iespējas smalkāk, pievieno puslitru kefīra, pieber nedaudz maltu melno un sarkano piparu, labi samaisa. Izdzer pamazām stundas laikā, maziem malciņiem. Pēc tam vismaz stundu neko neēd un nelieto nekādu šķidrumu.
* Vistu zupa: katlā lej puslitru vistu buljona, pievieno sīki sagrieztu nelielu sīpolu, 200 g dažādu dārzeņu, kas piemēroti zupai, nedaudz bazilika, majorāna un melno piparu, kā arī divas vistu filejas (bez ādas), kas sagrieztas sīkos gabaliņos. Uzvāra, pievieno sauju makaronu, vāra 10 minūtes, pieliek trīs ēdamkarotes tomātu biezeņa un vēlreiz uzvāra.
* Zāļu tējas. Par piemērotām atzīst piparmētras, lavandu, rozmarīnu, māllēpes, mārsilu u.c. Tēju aplej ar vārošu ūdeni porcelāna vai fajansa kanniņā, pievienojot karotīti medus. Vēlams trīs reizes pārliet kanniņas saturu citā traukā un atpakaļ. Dzer pēc 3-4 minūtēm.
* Brūnie rīsi ar pupiņām un kukurūzu: izvāra 100 g brūno rīsu, sagriež gabaliņos vienu sīpolu un vienu sarkano papriku, izsautē uz pannas kopā ar vienu ēdamkaroti kukurūzas eļļas, pievieno ēdamkaroti asās tomātu mērces, 200 g konservētu pupiņu un tikpat daudz konservētas kukurūzas. Pievieno vienu tējkaroti sīki sakapātu čili piparu, sajauc, uzkaisa 100 g rīvēta siera.
* Citi veidi. Tiek apgalvots, ka atgūties no paģirām palīdz arī skābētu kāpostu zupa, jogurts un dažādi citi skābpiena produkti, zaļā tēja, auzu tume, spināti, stipra melna kafija ar sāli, galerts, pamatīgi savārīta zupa no liellopu kājām, nepasterizēts, nefiltrēts dabīgais kvass.
Ieteikumi priekšdienām:
* Alkoholam, kuru ceļ galdā, jābūt kvalitatīvam un pirktam legālā tirdzniecības vietā.
* Pirmo glāzīti nevajadzētu celt tukšā dūšā. Kad kuņģī nekā nav, alkohols uzsūcas ātrāk un kairina kuņģa gļotādu.
* Alkohols zināmā mērā uzsūcas arī caur mutes gļotādu, tāpēc nav vērts ilgi turēt katru malciņu mutē.
* Jābūt uzmanīgiem ar saldiem alkoholiskiem dzērieniem, jo saldums traucē novērtēt faktisko alkohola patēriņu, turklāt cukurs var padziļināt paģiras.
* Rīkojot viesības, jāpārdomā to norise, lai dzeršana nebūtu galvenā svinību sastāvdaļa.
* Ja kāds alkoholu nevēlas lietot, pārējie nedrīkst viņam to uzspiest, apcelt un pierunāt. Jārūpējas, lai galdā netrūktu arī bezalkoholisku dzērienu.
* Lai organisms neatūdeņotos, katrai alkohola glāzītei der uzdzert vienu glāzi ūdens. Arī uzkost ir svarīgi, taču nav ieteicams ēst pārāk treknus, stipri sāļus un saldus ēdienus, kas satur vienkāršos ogļhidrātus. Vislabākā ir liesa gaļa un produkti no saliktajiem ogļhidrātiem, piemēram, kartupeļi spēj uzņemt sevī gandrīz pusi no izdzertā alkohola daudzuma.