Ilze Zonne / Autori

23.okt 2014
Žur­nā­lā Mā­ja pē­dē­jo ga­du lai­kā Dr. Mau­ri­ņa Vē­nu klī­ni­kas ār­sti bie­ži snie­gu­ši in­ter­vi­jas par mūs­die­nī­gām vē­nu sli­mī­bu dia­gnos­ti­kas, pro­fi­lak­ses un ār­stē­ša­nas ie­spē­jām. Čak­lā­kiem la­sī­tā­jiem šķiet – nu kurš gan vēl to ne­zi­na! «To­mēr pēc kat­ras pub­li­kā­ci­jas vē­ro­jams pa­cien­tu pie­plū­dums un vien­mēr at­nāk arī tā­di, ku­ri par to vi­su uz­zi­nā­ju­ši pir­mo­reiz. Daž­kārt tie ir pa­cien­ti ar no­piet­nām vē­nu sli­mī­bām. Vi­ņi at­zīs­tas, ka jau vai­rā­kus ga­dus to dēļ nak­tīs nav va­rē­ju­ši gu­lēt, un sa­ka – bū­tu mēs uz­zi­nā­ju­ši par jums ag­rāk... Šo cil­vē­ku dēļ ir vērts tur­pi­nāt iz­glī­to­jo­šās kam­pa­ņas,» uz­ska­ta fle­bo­logs, asins­va­du ķi­rurgs Ju­ris Rīts.
22.okt 2014
Vēl pirms ga­diem des­mit spi­ru­lī­nas no­sau­kums vai­rā­ku­mam mū­su ze­mes ie­dzī­vo­tā­ju li­ka ne­iz­prat­nē pa­raus­tīt ple­cus. Vē­lāk, ar­vien bie­žāk ie­vē­ro­jot šo sa­stāv­da­ļu da­žā­dos ve­se­lī­bu vei­ci­no­šos pro­duk­tos, pa­tē­rē­tā­ji sā­ka par to in­te­re­sē­ties vai­rāk, un ta­gad jau dau­dzi zi­na, ka spi­ru­lī­na ir zil­za­ļa silt­ūde­ņu mikro­aļ­ģe, kas iz­ci­li ba­gā­ta ar vēr­tī­gām uz­tur­vie­lām. Sa­vu no­sau­ku­mu tā ie­gu­vu­si, pa­tei­co­ties spi­rāl­vei­da for­mai.
17.okt 2014
Nogurums un slikts garastāvoklis – tā sākas stāsts par daudzām slimībām. Paiet zināms laiks, līdz cilvēks saprot, ka vainīgs nav ne gadalaiks, ne stress, ne pārstrādāšanās, ne vecums, bet varētu būt runa par kādu veselības problēmu, kas prasa kvalificētu diagnostiku un ārstēšanu. Iespējams, arī ārsts šāda pacienta slikto pašsajūtu vispirms saistīs tieši ar stresu, pārāk lielo slodzi un tamlīdzīgiem cēloņiem, kas sastopami ik uz soļa.
2.okt 2014
Savu reizi mēs katrs sūdzamies par enerģijas apsīkumu. Ja tā nav vienkārši atruna, lai izvairītos no apnicīgiem rutīnas pienākumiem, noteikti vajadzētu noskaidrot, kas pie tā vainīgs. Viens no iespējamajiem cēloņiem varētu būt magnija deficīts.
2.okt 2014
«Leikoze? Pasarg’ Dievs, tas jau asins vēzis! Kurš saslimst – ar to ir cauri,» spriež vidusmēra cilvēks, kuram pašam ar šo slimību nav iznācis saskarties. Taču gadās, ka turpat līdzās dzīvo un strādā kāds, reizēm pat tuvs radinieks, kuram ir šī diagnoze, tikai viņš par to citiem nestāsta. Hematologi, diendienā ārstējot pacientus ar leikozi, novērojuši, ka apkārtējo attieksme mēdz būt neadekvāta – no slimīgas ziņkāres līdz neveiklai klusēšanai vai sīkumainai aizbildniecībai, un diemžēl nav izslēgti arī diskriminācijas mēģinājumi, piemēram, darba tirgū.
20.sep 2014
Atsaucoties uz Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras aicinājumu, Latvijā ražoto farmācijas produktu uzņēmums SIA Lotos Pharma ir kļuvis par vienu no ilgtermiņa kampaņas Latvijas labums atbalstītājiem un līdzfinansētājiem.
17.sep 2014
Divdaivu ginks jeb Ginkgo Biloba Austrumu tautām simbolizē pretstatu vienību, pastāvību, cerību, mīlestību un ilgu mūžu. Tas tiek uzskatīts par visvecāko koku pasaulē, jo ginka pārakmeņojumi atrasti Permas perioda nogulumos, kas ir 270 miljonus gadu veci.
6.sep 2014
Jauna mācību gada sākums nav viegls ne skolēniem un studentiem, ne skolasbērnu vecākiem un skolotājiem. Dažam drīz vien izdodas mobilizēties zināšanu apguvei un atgriezties ierastajā režīmā.
5.sep 2014
No sīkām veselības problēmām reizēm nav pasargāts arī vesels cilvēks. Te nav runa par nopietnām situācijām, kad obligāti jāmeklē mediķu palīdzība, bet par tādām, ar kurām lielākoties jāprot tikt galā pašiem.
3.sep 2014
Čia sēkliņas ar riekstu garšu ir brīnišķīgs antioksidantu avots, bagātas ar proteīniem un neaizstājamām omega 3 un omega 6 taukskābēm.
31.aug 2014
Mēs labprāt ēdam ābolmaizes un ābolkūkas. Starp abiem šiem veidiem palaikam grūti novilkt robežu, tomēr ābolmaize parasti ir rauga mīklas izstrādājums, bet ābolkūka cepta no kārtainās vai biskvīta mīklas.
22.aug 2014
Dabiska šokolāde pamatā sastāv no kakao masas, kakao sviesta un cukura. Šokolādes īpašības, garša, smarža ir pārmantotas no pārstrādātajām kakao pupiņām. «Pamata izejviela, kas iegūta no kakao pupiņām, ir kakao sviests.
15.aug 2014
Kad pie rīta kafijas govs piena vietā vai kādas kūkas receptē sastāvdaļu sarakstā parādās riekstu vai cits piens, tad kāds ar izbrīnu droši vien pajautās – kā tas garšo, cik tas ir veselīgs un vai spēj aizstāt govs vai kazas pienu?
10.aug 2014
Patisons piesaista uzmanību ar savu formu. Arī mazi bērni, kurus parasti nesajūsmina doma, ka pusdienās viņiem dos kaut ko kabačveidīgu, ir vieglāk pierunājami nogaršot patisonus, kuri tik interesanti izskatās – kā lidojošie šķīvīši, karaļu kroņi vai Pelnrušķītes karietes.
8.aug 2014
Pašu audzēts arbūzs Latvijā vairs nav nekāds lielais brīnums. Protams, tas ir ļoti īpašs dārzkopim, kurš savām rokām sējis sēkliņas, aprūpējis stādu, sargājis no salnām, sedzis ar agroplēvi, laistījis un lēmis, cik augļu aizmetnīšu atstāt, lai tiem pietiktu spēka ienākties.
3.aug 2014
Saldummīļiem reizēm mēdz sakāroties pēc mājās vafeļu pannā ceptām vafelēm ar krēmīgu un meža vai dārza ogu pildījumu.
20.jūl 2014
Jaunība ātri paiet cilvēkam, un kur nu vēl kartupelim! Protams, tam, kurš dārzeņus redz tikai lielveikalā, galvu jauc ievestie jaunie kartupeļi, kas parādās jau pavasarī, bet, ja cilvēks nav zaudējis saikni ar Latvijas dabas ritmiem, tad pirmie jaunie, bez dažādām steidzināšanas viltībām izaugušie kartupeļi ir kā zīmīgs pieturas punkts vasaras ceļā pretī rudenim un jaunajai ražai.
15.jūl 2014
Upeņu intensīvā garša nav sajaucama ne ar vienu citu. Neļaujieties ietekmēties, ja kāds stāsta, ka upenes garšojot pēc blaktīm, bet labāk pavaicājiet, kur tad viņš tās blaktis nogaršojis.
12.jūl 2014
Savulaik populārākais konditorejas izstrādājums no kārtainās mīklas bija mēlīte, bagātīgi apkaisīta ar cukuru. Šodien no kārtainās mīklas, visbiežāk nopērkamās veikalā arī saldētas, ierasts gatavot gan saldus, gan sāļus konditorejas izstrādājumus.
11.jūl 2014
Kad aktuāls kļūst jautājums par jaunu logu iegādi un montāžu, pirmajā brīdī šķiet – tā nav problēma, jo ir tik daudz firmu, kas piedāvā šo pakalpojumu. Bet jau nākamajā mirklī nākas atzīt, ka tā tomēr ir problēma – tieši tāpēc, ka piedāvājums ir tik plašs.
9.jūl 2014
Jāēd zaļumi. Kad, ja ne tagad! Lietainai un vēsai vasarai šajā ziņā ir savi plusi, jo zaļumi nav jālaista, tie ir gluži labi padevušies un ilgi nepāraug. Galvenais – atcerēties zaļumus katru dienu sagādāt – noplūkt dārzā vai nopirkt kādā tirdziņā un pievienot visur, kur vien iespējams.
7.jūl 2014
Zemenes ir lielisks C vitamīna un mangāna avots, ļoti labs balastvielu un joda avots, kā arī labs kālija, B grupas vitamīnu, folskābes, magnija un vara avots mūsu uzturā.