Ilze Zonne / Autori

5.aug 2018
Ārā aiz loga karstuma periodi mijas ar vēsāku laiku, un nav viegli paredzēt kārtējās klimata kaprīzes. Savukārt mājoklis, jo sevišķi daudzstāvu apbūvē pilsētā, sakarst un arī atdziest lēnāk. Ja reiz karstums izkļuvis cauri sienām, tad tas saglabājas, pat ja laukā uz pāris dienām kļūst vēsāks, un mājoklis saviem iemītniekiem nesniedz gaidīto atelpu. Pat tad, kad nolīst pamatīgs lietus un temperatūra istabā par kādu grādu nokrītas, var sekot nākamie karstuma uzplūdi.
2.aug 2018
Pē­ter­sī­ļu za­ļu­mi ir tik pie­rasts ēdie­nu ro­tā­jums, ka vairs īs­ti ne­spē­jam to de­ko­ra­tī­vo efek­tu no­vēr­tēt. Šo­dien pē­ter­sī­ļu la­pas, jo se­viš­ķi kru­zu­ļai­nās, ir sa­lā­tos, zu­pās un ot­ra­jos ēdie­nos, uz­ko­du šķīv­jos un uz sviest­mai­zēm, tās ma­nā­mas arī ku­li­nā­ri­jas pus­fab­ri­kā­tu sten­dos, rei­zēm gan ga­ta­vo­tas no plast­ma­sas – tāds mū­žam ne­vīs­tošs māk­slīgs za­ļums iz­mak­sā lē­tāk, un pir­cē­ji jau tik un tā īpa­šu uz­ma­nī­bu šim ak­se­su­āram ne­pie­vērš.
1.aug 2018
Ar medicīnu profesionāli nesaistītam cilvēkam jēdzieni reanimācija un intensīvā terapija nereti izsaka vien to, ka nu ir tiešām ļoti slikti. Ja kāds tuvinieks «ielikts reanimācijā», kā tautā saka, tad nemaz negribas iedziļināties formulējumos. Un tomēr tos der zināt un saprast, kas tad īsti ir reanimācija un ko dara intensīvās terapijas speciālisti.
25.jūl 2018
Pārtikas drošības nosacījumu ievērošana mājas apstākļos bieži tiek nepietiekami novērtēta, lai gan pārtikas uzglabāšanas un sagatavošanas procesā ir neskaitāmi riski un šķietami nelielu kļūdu sekas var būt dažādas nopietnas slimības. Nepietiek tikai ar higiēnas prasību ievērošanu – roku, trauku un darba virsmas regulāra mazgāšana vēl nenozīmē, ka pagatavotā pārtika būs nekaitīga veselībai.
23.jūl 2018
Dus­mas bie­ži liek pie­ņemt ne­pa­rei­zus lē­mu­mus un iz­pos­ta at­tie­cī­bas. Mēs ne­va­ram ne­dus­mo­ties, jo dus­mo­ties, tā­pat kā kļū­dī­ties, ir cil­vē­cī­gi. Tau­tā mēdz teikt, ka dus­mas skā­dē skais­tu­mam. Bet tas nav viss – dus­mas var kai­tēt arī ve­se­lī­bai, tur­klāt vien­līdz lie­la skā­de var cel­ties gan tiem, ku­ri no­rau­jas un eks­plo­dē, gan tiem, ku­ri krāj dus­mas se­vī.
20.jūl 2018
Etiķis virtuvē nespēlē pirmo vijoli, bet tas ir produkts, kas spēj lieliski izcelt un papildināt citus, piešķirt jaunas garšas nianses un atsvaidzināt. Nereti tieši karotīte kāda īpaša etiķa ēdienu padara izsmalcinātu un neatkārtojamu.
19.jūl 2018
Hipnoze daudziem cilvēkiem arī mūsu gadu tūkstotī šķiet apvīta ar maģisku auru, gan intriģējoša, gan zināmā mērā biedējoša. Psihoterapijas speciālistam, kurš praktizē hipnopsihoterapiju, arvien jābūt gatavam kliedēt šo iesīkstējušo priekšstatu. «Savā profesijā nepārtraukti cīnāmies, lai mūs nekādā veidā nesaistītu ar mistiku un maģiju. Pērn pēdējā Eiropas Hipnozes biedrības kongresā tika prezentēti desmitiem svaigu neirozinātnes pētījumu par to, kā hipnoze maina smadzeņu darbību – beidzot ir iespēja maksimāli pierādīt zinātniskā līmenī to, kas jau bija zināms empīriski,» saka hipnopsihoterapeits Edgars Skrodelis.
13.jūl 2018
Dabai labpaticis, ka ērkšķogas ienākas laikā, kad tām jākonkurē ar daudzām citām dārza un meža ogām. Par to, ka ērkšķogas nāk gatavas, bieži vien signalizē lapseņu ordas, kas lidinās ap krūmiem. Tas mūs neatturēs, ievērojot piesardzību, iet un palūkot, kāda ir situācija.
6.jūl 2018
Medus raža šogad ir laba un arī agrīna, tāpēc var atļauties ne tikai noglabāt kādu burciņu zāļu tiesai, bet arī vērienīgāk eksperimentēt ar medu virtuvē. Tā kā arī daudzas ogas ienākušās agrāk par ierasto laiku, paveras iespēja pagatavot arī kādu neparastāku ievārījumu uz jaunā medus bāzes. Daudzi to nekad nav mēģinājuši, bet tie medus cienītāji, kuri ir, zina teikt, ka šāds ievārījums ir gards un ļoti labi uzglabājas. Daži liek medū arī ārstniecības augus – tāds ziemā īpaši labi palīdzot pret saaukstēšanos.
6.jūl 2018
Atrasta jauna atbilde uz veco jautājumu – vai vienkārša staigāšana ir uzskatāma par fizisku aktivitāti, kas palīdz atbrīvoties no liekā svara.
5.jūl 2018
Atšķirībā no daudziem citiem paņēmieniem, kas tiek piedāvāti, lai palīdzētu cilvēkam samazināt alkohola patēriņu, efektīva izrādījusies izdzerto glāzīšu skaitīšana, atsaucoties uz nesen Austrālijā veiktu pētījumu, vēsta Relaxnews.
3.jūl 2018
Ak­nām drau­dzīgs dzī­ves­veids
29.jun 2018
Šovasar daudz biežāk nekā citkārt mums jādzird apzīmējums «sirmais zāliens». Sausuma un karstuma ietekmē daudzviet ainava izmainījās līdz nepazīšanai, un daudzās vietās, kur bija pierasts redzēt spirgti zaļu mauriņu, joprojām vīd sausas, dzeltenīgas zāles laukumi. Pēdējā laikā gan arī nedaudz uzlija lietus, bet vai ar to pietiek, lai zālīte varētu atgūties?
28.jun 2018
Viss, kas jādara, lai izdotos iemigt, ir... censties par katru cenu palikt nomodā, vēsta Pure Wow. Šāds paņēmiens var likties dīvains, bet atcerieties situācijas, kad palikt nomodā bija ļoti nepieciešams, piemēram, gatavojoties eksāmenam vai kādam atbildīgam pasākumam, un tad miegs mācās virsū, acis pašas krita ciet. Kas jādara?
27.jun 2018
Mode izmantot aktivēto ogli ar mērķi attīrīt organismu un tās pievienošana dažādiem pārtikas produktiem, šķiet kopumā nekaitīga, taču tai var būt arī negatīvs efekts, ziņo CNN.
22.jun 2018
Cik līgodziesmu jūs zināt? Daudz vai maz, bet to vidū noteikti ir arī sieru, sieru, jāņamāte...
21.jun 2018
Apģērbā vai interjerā sarkano toņu izvēle ir gaumes lieta, bet, ja runa ir par sejas krāsu, tad diez vai kāds labprātīgi izvēlas sarkanu sejas ādu ar redzamu paplašinātu asinsvadiņu tīklojumu.
21.jun 2018
Dārzkopība ir populārs hobijs, jo sevišķi, ja ikdienā strādā sēdošu darbu. Pilsētniekam, kura bērnību neapēnoja kolhoza biešu vagas, sākumā priekšstats par dārzkopību ir mazliet idealizēts: viss zaļo un zied, putniņi dzied, pats sēžu lapenē, bildēju šo skaistumu un lieku sociālajos tīklos. Pievēršoties dārzam nopietnāk, gan ātri kļūst skaidrs, ka tas audzina pacietību.
15.jun 2018
Plānojot auksto zupu, drošības pēc der noskaidrot laika prognozi. Ja gaidāms vēsāks un lietaināks laiks, tad drīzāk gribēsies uzēst kaut ko siltu. Dažas zupas, piemēram, boršču vai skābeņu zupu, var ēst gan siltas, gan aukstas. Jāraugās vienīgi, lai buljons, uz kura bāzes zupa gatavota, būtu kārtīgi attaukots, jo tauku saliņas aukstajā zupā patiešām var sabojāt apetīti. Izlepuši gardēži uzskata, ka mājas ķēķī aukstā zupa nekad neizdodas perfekti. Tomēr nevajag aizmirst, ka pirms vairākiem gadsimtiem aukstās zupas, visticamāk, izdomāja vienkāršie ļaudis, lielākoties zemnieki, meklējot veidu, kā apmierināt izsalkumu karstā laikā un pie viena izmantot sakaltušu maizi un tos produktus, kas acumirklī pie rokas.
8.jun 2018
Kad al­ko­hols ie­kļūst asins­ri­tē, tas tiek no­gā­dāts ak­nās, kur fer­men­ti to sa­šķeļ, lai va­rē­tu iz­va­dīt no or­ga­nis­ma.
6.jun 2018
Šogad daudzi skolēnu vecāki jautā: vai eksāmens ir zināšanu pārbaude vai stresa tests? Tiek diskutēts par uzdevumu pasniegšanas formu, par konkrētiem praktiskiem aspektiem un pārbaudījumu dziļāko jēgu. Uz eksāmeniem noteikti der paraudzīties arī no veselības viedokļa.