Dzīvojam skaisti

21.aug 2023
Nejauši piemājas dīķī Gulbenē, Brīvības ielā, pamanīta raiba vardīte vispirms kļuva ar sociālo tīklu, tad par preses zvaigzni un nu jau arī par mazu sensāciju biologu aprindās. Vardītei sadzīt pēdas uz Gulbeni 15.augustā atbrauca zinātnieku komanda no Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza: Izglītības un zinātnes nodaļas vadītāja Rebeka Šķērstiņa un viņas darbinieki Elza Birbele, Santa Meikališa, Arina Krauja un Alessandro Arlequin di Marzio. 
19.aug 2023
Bērnībā bieži braucām uz Klaipēdas delfināriju, jo man kā bērnam delfīni šķita tik mīlīgi, ka pat atceros, kā tētim lūdzu vienu paņemt uz mājām. Protams, tās ir bērna fantāzijas, kuras pastiprināja filmas ar jaukajiem delfīnu un cilvēku draudzības apliecinājumiem.
12.aug 2023
Latvijā pēc statistikas vispopulārākais mājdzīvnieks ir kaķis. Instagramā ir neskaitāmi kaķu dzīves ainiņu konti. Viņi ir īstas mājas dvēseles, protams, ar pamatīgu ego un asiem nadziņiem. Taisnības labad gan jāsaka, ka kaķis nav ne egoists, ne ļauns. Mēs, divkājainie, tos personificējam ar sevi vai citiem cilvēkiem, radot tam cilvēcīgus vaibstus. Dzīvnieks dzīvo pēc saviem dabas likumiem, ko veterinārijā sauc par uzvedības protokolu.
6.aug 2023
Lai gan šī ir salīdzinoši drūma un lietaina, vasara ir laiks, kad mēs visi esam nedaudz vairāk aizņemti, arī es tajā skaitā. Ir pagājis ilgs laiks, kopš dalos ar receptēm šeit. Ierastā vasara mums asociējas ar grilētu gaļu, viegliem salātiem, daudz arbūziem un skaistu vakarēšanu ārā, bet ne šī. Tāpēc dalos ar pāris receptēm, kas jūs gan sasildīs, gan pabaros un visticamāk garšos visiem.
6.aug 2023
Kopš bērnības atceros vecāku mudinājumu - saēdies ogas, kamēr ir ogu laiks, ābolus un bumbierus, kamēr vēl svaigi no dārza vai tirgus. Un tas ir loģiski, jo ir jāēd sezonālie augļi un dārzeņi katru dienu. Tikai ... dozēti un sabalansēti.
4.aug 2023
Dzīve kļūst dārgāka. Šos vārdus dzirdam visur. Tāpēc daudzi no mums izvēlas iepirkties nevis tuvākajā veikalā, bet tajos veikalos, kur ir atlaides, klientu lojalitātes programmas, akcijas. Tā kā dzīvoju gan Rīgā, gan Tallinā, un šajās brīvdienās biju Viļņā, piedāvāju nelielu apskatu pirmās nepieciešamības precēm – gan pārtikai, gan higiēnas precēm.
4.aug 2023
Kamēr uztura speciālisti sociālajos medijos turpina lauzt šķēpus, aizstāvot auzu pārslu biezputru brokastīs, Dr. Med Jana Janovska piedāvā savu versiju ideālām brokastīm, kas apgādā organismu ar tam nepieciešamajām uzturvielām un maksimāli ilgi ļauj saglabāt sāta sajūtu.
29.jūl 2023
Pastiprināta gāzu veidošanās zarnās lielākoties atkarīga no uztura. To veicina barības kārtīga nesakošļāšana jeb ēdiena rīšana. Bieži ikdienas steigā maltīte tiek ātri apēsta. Šādi, ātri ēdot, ar ēdienu apēdam gaisu. Par to parasti liecina atraugas pēc ēšanas.
26.jūl 2023
Japānā ir īsta augļu kulta tradīcija. Lai gan tos var iegādāties jebkurā lielveikalā, šeit tie tiek augstu vērtēti. Ja dzimšanas dienā jums uzdāvina meloni, arbūzu vai paciņu ar desmit baltajām zemenēm, tā ir visaugstākās cieņas zīme.
22.jūl 2023
Vasaras sezona ir lielisks laiks, lai padomātu, vai uzturā ir pietiekami daudz sezonāli un Latvijā audzēti dārzeņi, augļi un ogas. Sezonālie produkti satur vairāk vērtīgās uzturvielas, piemēram, vitamīnus, jo parasti to glabāšanas laiks ir ļoti īss – var nopirkt pirms dažām stundām lasītas zemenes vai dārzeņus un daudziem ir iespēja ogas, dārzeņus lasīt arī pašiem un kaut vai apēst uzreiz.
2.jūl 2023
Vasara ir visgaidītākais gadalaiks. Baudīt sauli un jūru ir mūsu apbalvojums par drūmajiem rudens un ziemas mēnešiem. Rīta kafija uz balkona vai terases garšo pavisam citādāk, kad plikām kājām var stāvēt uz vēsas zemes un klausītiet putnu čivināšanu.
27.jun 2023
Viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc daudzi no mums izvēlas dažādus pusfabrikātus, gatavos produktus vai pasūtīt ēdienu uz mājām, ir tāds, ka tas šķiet ātrāk un vienkāršāk, nekā domāt un gatavot. Jā, tas ir ērti, ātri, bet ne vienmēr lētāk, kā gatavot. Bet kāpēc katru dienu nevajadzētu pārtikt no tipiskajiem pusfabrikātiem - pelmeņiem un saldētajām picām?
21.jun 2023
Līgo un Jāņos reti kad iztiek bez bagātīga ēdiena un alkohola trieciendevas, daudziem šajā naktī vēl arī patīk pērties pirtī.
11.jun 2023
Pieaugot pasaules iedzīvotāju skaitam, pieaug arī pieprasījums pēc gaļas. Jau tagad daudzviet pasaulē uzturā tiek lietoti pārstrādāti kāpuru un citu kukaiņu milti. Daļa sabiedrības nepieciešamo proteīnu meklē dabas izcelsmes produktos.
6.jun 2023
Arvien biežāk ēdiens kļūst par mākslas darbu. Tas ne tikai garšo labāk, ja tiek pasniegts kā māksla, bet cilvēki ir gatavi arī maksāt par to vairāk. Jums tiek pasniegts Kandinskis šķīvī vai Maļeviča Melnais kvadrāts.
3.jun 2023
Nav nekāds noslēpums, ka vasaras sezona, lai kāda tā būtu, mums visiem asociējas ar daudz dārzeņiem, augļiem, sulīgiem un krāsainiem produktiem uz mūsu šķīvja. Tas ir laiks, kad uzņemam vitamīnus ne tikai no saules, bet tieši no tā, ko diendienā apēdam.
21.mai 2023
Slavenajā Netflix ziepju operā "Emily in Paris" galvenās varones mīļotais puisis iegūst Michelin zvaigzni viegli, it kā koķetējot ar skatītāju. Nedaudz franču šarma, nedaudz romantikas, pilīte drāmas un voilā! - zvaigzne kabatā.
13.mai 2023
Labas dienas, labakas vakaras un labas naktis. Aviobiļetēm kļūstot dārgākām un pieejamo atvaļinājuma dienu skaitam sarūkot citos galamērķos weekend getaway var būt arī tepat – kaimiņos, Viļņā. Arī divas dienas ir pilnīgi pietiekami, lai sajustu šīs pilsētas garšu un secinātu, ka šī ir pilsēta ar savu raksturu, nostāju, šarmu, un pats galvenais – tā ir pilsēta cilvēkiem.
5.mai 2023
Mūsdienās visi runā par “superfūdiem” — produktiem, kuriem ir maksimāla lietderīgo vielu koncentrācija un kuri pasargā organismu no slimībām un priekšlaicīgas novecošanās.
4.mai 2023
Lai gan ir dienas, kad šķiet, ka tuvojās rudens, ik pa laikam saule mūs palutina ar savu klātbūtni un tad pilsētas ielas šķiet kā izslaucītas bez nevienas dzīvas dvēseles, jo katram sevis cienošam latvietim ir jādodas pie dabas un obligāti kaut kas jāuzgrilē.
3.mai 2023
Daudzi ir pārliecināti, ka pasta ir kalorijām bagāts produkts, ko nevar ēst tie, kuri vēlas notievēt. Taču, kad aktrise Sofija Lorēna teica, ka pasta ir viņas mīļākais ēdiens, ko gatavo katru dienu, viņa nemaz nekoķetēja. Tā Itālijā rīkojas daudzi. Turklāt itāļi nav pasaules resnākā nācija. Kāds tad ir viņu noslēpums?
1.mai 2023
Kā mēs visi zinam, francūžiem ir gurmānu un dzīves baudītāju slava. Viņi māk bez steigas, eleganti un šarmanti pavadīt laiku kopā ar tuvajiem sarunās un galvenais pie galda, jo vakara zvaigzne vienmēr būs ēdiens. Tā viņi pieraduši no bērnības, kur bērniem netiek gatavots atsevišķi, ļaujot izzināt garšu nianses un to dažādību, kā arī mācot ievērot galda kultūru.