Rudens vai ziemas mēnešos var sarīkot vegānu vakariņu ballīti. Izcepiet ķirbi ar gardu rīsu, fenheļa, ābolu, granātābolu sēklu un pekanriekstu pildījumu.
SASTĀVDAĻAS
1 vidēja izmēra ķirbis (apmēram 1 kg)
4 ēdamkarotes olīveļļas
100 g savvaļas rīsu
1 liela fenheļa sīpols
1 ābols
1 citrona miziņa un sula
1 ēdamkarote fenheļa sēklu
pus tējkarotes čili pārslu
2 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
30 g pekanriekstu, grauzdēti un rupji sasmalcināti
1 liela sauja rupji sasmalcināti pētersīļi
3 ēdamkarotes tahini pastas
granātābolu sēklas, pasniegšanai
PAGATAVOŠANA
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 C - 180 C. Ķirbim nogriež virsu kā vāku un ar metāla karoti izgrebj sēklas. Ielieciet ķirbi uz cepešpannas, ierīvējiet ar 2 ēdamkarotēm eļļas no iekšpuses un ārpuses. Cepiet cepeškrāsnī 45 minūtes vai kamēr mīksts, cep arī ķirbja vāciņu (blakus).
Tikmēr labi noskalojiet savvaļas rīsus un izvāriet, pēc tam atdzesējiet. Plānās šķēlēs sagrieziet fenheļa sīpolu un ābolu, pēc tam izspiediet vairāk nekā pusi citrona sulas, un apslakiet ābolu un fenheli, lai tie nepaliek brūni.
Pannā uzkarsē 2 ēdamkarotes eļļas. Cep fenheļa sēklas un čili pārslas, pēc tam iemaisa pusi ķiploka un fenheļa. Gatavo 5 minūtes, līdz viss tas kļūst mīksts, pēc tam sajauc ar ābolu, pekanriekstiem un citrona miziņu. Noņem no uguns. Pievieno maisījumu vārītajiem rīsiem, pēc tam iemaisa sasmalcinātos pētersīļus un pagaršo garšvielas.
Ieliek maisījumu vārītajā ķirbī, un liek atpakaļ cepeškrāsnī uz 10-15 minūtēm, līdz viss ir karsts. Tikmēr saputo atlikušo citrona sulu ar tahini pastu, pārējo ķiploku un pietiekami daudz ūdens, lai pagatavotu mērci. Pasniedz ķirbi, liekot galda vidū, pārkaisot ar granātābolu sēklām un mērci.