Var viegli apgrauzdēt cukurķirbi, sviesta ķirbi un pēc tam iegūt biezeni maizes cepšanai. Tādā veidā jūs iegūsit vairāk grauzdētu un karamelizētu garšu. Var arī tvaicēt vai vārīt, lai gan zudīs cepšanas papildu garšu.
Ja vēlas pats pagatavot ķirbju biezeni, tad tas ir viegli! Viss, kas jādara, ir pārgriezt uz pusēm nelielu ķirbi un izņemt sēklas. Ķirbju pusītes ar sagrieztu pusi uz leju novietot cepešpannas un cept 170 grādos apmēram 45 minūtes līdz stundai.
Kad ķirbis ir atdzisis, izņemiet mīkstumu un izmantojiet to jebkurā receptē, kurā nepieciešams ķirbju biezenis. Sasaldējiet visu, kas paliek pāri turpmākai lietošanai.
Ja strādājat ar ķirbja gabaliņiem, nevis veselu ķirbi, apcepiet vai vāriet tos, līdz tie mīksti, pēc tam izņemiet mīkstumu.
SASTĀVDAĻAS:
4 olas
2 1/3 glāzes cukura
1 glāze augu eļļas
3000 g ķirbja biezenis
3 glāzes miltu
1 tējkarote sāls
1 3/4 tējkarotes cepamā soda
2 3/4 tējkarotes kanēļa*
3/4 tējkarotes muskatrieksta*
3/4 tējkarotes krustnagliņas*
1/4 tējkarotes smaržīgos piparus*
1 glāze riekstu (neapstrādāti, sasmalcināti un viegli grauzdēti)
75 g rozīņu
Pārkaisīšanai:
55 g cukura
1 tējkarote kanēļa
PAGATAVOŠANA
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem C. Ieeļļojiet divas maizes formas vai 24 mazās formiņas.
Lielā bļodā apvienojiet olas, cukuru, eļļu un ķirbi un samaisiet līdz gludai masai.
Vidējā bļodā ar rokas putotāju sajauciet sausās sastāvdaļas. Pievienojiet riekstus un rozīnes. Pievieno olu maisījumam un kārtīgi samaisa.
Piepildiet klaipu formas vai smalkmaizīšu formas ar mīklu.
Mazā bļodā sajauc virskārtas sastāvdaļas. Pārkaisa pāri maizes klaipiņiem vai smalkmaizīšu mīklai.
Cepiet maizi 180 grādu temperatūrā 1 stundu un 10 minūtes vai smalkmaizītes 35 līdz 40 minūtes. Kad maize ir gatava, centrā iedurtais zobu bakstāmais būs tīrs.
Piezīmes par recepti
Ar zvaigznīti atzīmētās sastāvdaļas varat aizstāt ar 4 1/2 tējkarotēm piparkūku garšvielām. Virskārtai joprojām būs nepieciešams kanēlis.
Ja nevēlaties izmantot rozīnes, tā vietā izmantojiet 75 g vairāk riekstu.
Mēs jau rakstījām: