Vīriešu veselības uzlabošana un sirds aizsardzība: ārsts nosauc ķirbju sēklu labvēlīgās īpašības

© Foto: pixabay.com

Ķirbju sēklām ir riekstu garša ar rūgtuma nokrāsu. Tās var izmantot kā neatkarīgu delikatesi vai kā dažādu ēdienu sastāvdaļu. Tiem ir zaļgana nokrāsa augstā hlorofila satura dēļ.

Ķirbju sēklas ir veselīgas daudzos veidos. Pirmkārt, tā ir barības vielu krātuve - 100 g satur 30 g olbaltumvielu, no kurām mūsu organisms saņem 12 neaizvietojamās aminoskābes. Tās ir būtiskas, jo ​​cilvēks pats tos nevar saražot - šiem savienojumiem jānāk no ārpuses, piemēram, no sēklām, raksta mdpi.com.

Sēklas satur arī daudz vitamīnu - A, K, E, B grupas, askorbīnskābi. Turklāt tajās ir daudz dažādu minerālvielu: mangāns, varš, fosfors, magnijs, dzelzs, cinks, kālijs, selēns, kalcijs.

Foto: pixabay.com

Ķirbju sēklas satur vēl vienu interesantu vielu - kurkurbīnu. Šim savienojumam ir pretparazītu iedarbība: tas paralizē tārpus un padara tos jutīgākus pret medikamentiem.

Tādējādi tos var izmantot kā profilakses līdzekli un kā papildinājumu parazītu infekciju ārstēšanai.

Ķirbju sēklu priekšrocības

Ieguvumi sirds un asinsvadu sistēmai

Ķirbju sēklas satur vairāk veselīgu tauku nekā ogļhidrāti un olbaltumvielas uz porciju jeb apmēram ceturtdaļu tases. Tie galvenokārt ir mononepiesātinātie un polinepiesātinātie un pazemina ZBL (“sliktā”) holesterīna līmeni, kas palīdz samazināt sirds slimību un insulta risku.

Produkts ir bagāts ar šķīstošām šķiedrām, kas, kā liecina pētījumi, var aizsargāt no sirds slimībām.

Palīdz pareizai ķermeņa darbībai

Ķirbju sēklas ir magnija avots - 592 mg uz 100 g. Tas ir daudzums, kas nepieciešams pusotrai dienai. Šim minerālam ir svarīga loma vairāk nekā 300 ķermeņa reakcijās, tostarp stabilas sirdsdarbības, nervu un muskuļu darbības, veselīgas imūnsistēmas, enerģijas ražošanas, cukura līmeņa asinīs kontrolē un stipru kaulu uzturēšanā.

Ieguvumi vīriešu veselībai

Daži pētījumi liecina, ka ķirbju sēklas palīdz uzlabot vīriešu auglības aspektus, piemēram, aizkavētu ejakulāciju un seksuālo stimulāciju. Pētījumi liecina, ka cinka deficīts var pasliktināt spermas kvalitāti un spermas attīstību. Ķirbju sēklas ir šīs svarīgās minerālvielas avots: tās saturs 100 g produkta ir 7,8 mg, kas ir viena trešdaļa, kas nepieciešams ikdienā.

Foto: pixabay.com

Veicina veselīgu miegu

Ķirbju sēklās ir aminoskābes, ko sauc par triptofānu, avots: uz 100 g sēklu ir aptuveni 576 mg triptofāna. Viela palīdz organismam ražot melatonīnu un serotonīnu - hormonus, kas veicina labu nakts atpūtu. Pirmais kontrolē miega un nomoda ciklu, bet otrais palīdz regulēt garastāvokli un miegu.

Antioksidanta īpašības

Ķirbju sēklas satur lielu daudzumu antioksidantu, kas pasargā organismu no oksidatīvā stresa. Šis process var izraisīt hronisku slimību, piemēram, vēža un sirds slimību attīstību. Antioksidanti organismā arī samazina iekaisumu. Tiem ir arī aizsargājoša iedarbība, novēršot nopietnu slimību, piemēram, diabēta, attīstību.

Iespējamais ķirbju sēklu kaitējums

Kaloriju patēriņš un svara pieauguma risks

Sakarā ar to augsto kaloriju saturu, pārmērīgs ķirbju sēklu patēriņš var izraisīt liekā svara pieaugumu. Tāpēc ir svarīgi kontrolēt patērētā produkta daudzumu.

Foto: pixabay.com

Alerģiskas reakcijas

Dažiem cilvēkiem var rasties nevēlamas reakcijas uz ķirbju sēklām, piemēram, nieze, pietūkums, izsitumi uz ādas vai pat anafilaktiskais šoks (stāvoklis, kas saistīts ar ķermeņa reakciju uz svešu vielu). Ja jums ir nosliece uz alerģijām, jums jābūt uzmanīgiem, lietojot šo produktu pirmo reizi.

Ietekme uz gremošanu

Pārmērīgs ķirbju sēklu patēriņš var izraisīt gremošanas problēmas, piemēram, vēdera uzpūšanos, aizcietējumus vai caureju. Tas ir saistīts ar augstu šķiedrvielu un taukskābju saturu.

Šis produkts ir diezgan stingras struktūras, un cilvēkiem ar smagām zarnu slimībām aktīva iekaisuma stadijā labāk no tām izvairīties - pastāv zarnu aizsprostojuma veidošanās risks.

Ieteikumi lietošanai

Pēc mūsu eksperta domām, ķirbju sēklas nav bīstamas cilvēkiem, kuriem nav pamatslimību. Tomēr augstā kaloriju satura dēļ labāk ir aprobežoties ar 50-70 g porciju dienā.

Ķirbju sēklas var pievienot salātiem, graudaugiem, zupām, ceptiem ēdieniem, konditorejas izstrādājumiem, smūtijiem, jogurtiem, kā arī var izmantot kā uzkodu vienu pašu vai kā piedevu gatavotiem ēdieniem, piemēram, dārzeņiem.

Kā uzglabāt ķirbju sēklas?

Foto: pixabay.com

Ķirbju sēklu glabāšanas laiks ir atšķirīgs. Ja iegādājāties veikalā, tie jau ir izžuvuši un parasti cepti, tāpēc kalpo ilgāk. Šādā gadījumā pārbaudiet derīguma termiņu uz iepakojuma, lai zinātu, vai var lietot.

Ķirbju sēklas vislabāk glabāt noslēgtā burkā vai maisiņā tumšā, vēsā vietā, piemēram, virtuves skapī vai pieliekamajā. Tādā veidā tie saglabāsies apmēram trīs mēnešus.

Ja vēlaties produktu saglabāt vēl ilgāk, ielieciet to ledusskapī - tur tie nostāvēs sešus mēnešus, bet saldētavā - veselu gadu.

Ja sēklas no ķirbja ekstrahējāt pats, atcerieties, ka augsta mitruma dēļ tās ātrāk bojājas. Izskalojiet tos, nosusiniet un izmantojiet tos tuvāko dienu laikā. Sēklas var arī apgrauzdēt, tad tās uzglabāsies nedaudz ilgāk - vienu līdz divas nedēļas slēgtā traukā vēsā vietā. Ja ievietosiet tos ledusskapī vai saldētavā, glabāšanas laiks palielināsies.

Foto: pixabay.com

Ķirbju sēklas ir bagātīgs vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu avots, padarot tās par veselīgu uztura papildinājumu. Tomēr ir jāapzinās iespējamās blakusparādības un jāsaglabā mērens patēriņš.

Svarīgākais