Kas ir pretiekaisuma diēta?

© Foto: pixabay.com

Iekaisumam ir vērts pievērst uzmanību, taču var būt grūti to uztvert un novērtēt nopietni, ja nezina, ko īsti meklēt.

Ja var novērst iekaisumu, pastāv liela iespēja, ka var palēnināt hronisku slimību progresēšanu un dažos gadījumos pat to mainīt. Kāds ir pārliecinošs iemesls, lai to darītu? Pasaules Veselības organizācija (PVO) uzskata, ka hroniskās slimības ir vislielākais drauds cilvēku veselībai. Un visā pasaulē trīs no pieciem cilvēkiem mirst no hroniskām iekaisuma slimībām.

Lai gan iekaisumu bieži dēvē par kluso slepkavu, uztura eksperti saka, ka tā nav īsti taisnība. Ķermenis pats sniedz dažas pazīmes, kas liecina, ka ir iekaisums. Pozitīvākā lieta ir tas, ka hroniska iekaisuma gadījumā ir svarīgi, ko ēdat. Var pieradināt iekaisumu, izmantojot veselīgu, pretiekaisuma diētu un dzīvesveidu.

5 galvenās iekaisuma pazīmes

Pirmkārt, ne visi iekaisumi organismā ir slikti. Īstermiņa (akūts) iekaisums ir ķermeņa veids, kā izārstēt nelielu traumu, piemēram, potītes sastiepumu. Šajā piemērā audi ap potīti uzbriest, parādās zilumi un vieta kļūst karsta. Jūt sāpes, un potītes kustīgums uz dažām dienām samazinās. Šīs iekaisuma pazīmes un simptomi ir laba lieta, signalizējot ķermenim balto asins šūnu un citu vielu ražošanu, lai pasargātu no infekcijām, baktērijām un vīrusiem.

No otras puses, hronisks iekaisums ir lēni progresējošs stāvoklis, ko sākotnēji var nepamanīt, taču tas kļūst nopietns un dzīvībai bīstams, ja tas turpinās. Lai arī hroniska iekaisuma pazīmes ir smalkas, tās parasti jau ir vairākus gadus pirms diagnozes noteikšanas. Lieti noder analoģija ar ugunsgrēku, lai aprakstītu notiekošo.

Foto: depositphotos.com

Padomājiet par hronisku iekaisumu kā par mazu, vāji degošu uguni ķermenī. Tā uguns neizdzisīs, ja neko nedarīs lietas labā. Ja turpināsiet iekaisušos ieradumus, šī uguns izplatīsies un izraisīs jaunu ugunsgrēku. Visu šo mazo uguntiņu kulminācija, kas deg ķermeņa fonā, ir diagnoze - diabēts, sirdslēkme, locītavu sāpes vai kaut kas cits.

Tātad, kādi ir hroniska iekaisuma simptomi un pazīmes? To var raksturot kā pamošanos no rīta un vairākkārtēju nodomāšanu: "Es vienkārši nejūtos tā, kā man vajadzētu justies." Ja šī iekšējā balss izklausās pazīstami, šeit ir 5 iekaisuma pazīmes, kas jāmeklē:

Nedaudz paaugstināts glikozes līmenis asinīs un/vai asinsspiediens: novērojiet glikozes līmeņa un asinsspiediena raksturu, kas laika gaitā lēnām pieaug. Salīdzinot savus skaitļus gadu no gada, ir labs veids, kā to izdarīt un salīdzināt. Glikozes līmenis asinīs var nebūt tuvu diabēta līmenim vai jūsu asinsspiediens var nebūt pietiekams, lai diagnosticētu hipertensiju, taču vienmērīgs pieaugums liecina par iekaisumu.

Neskaidra domāšana: ""Smadzeņu migla" ir galvenais rādītājs, ņemot vērā, ka iekaisums ietekmē gan smadzenes, gan ķermeni, ko dažreiz sauc par "smadzeņu iekaisumu”. Diēta iesācējiem: ēdienreižu plāns bez stresa ar vienkāršām receptēm imūnsistēmas atveseļošanai.

Locītavu sāpes: cilvēki bieži nepalaiž garām brīdinājuma zīmi par sāpēm locītavās, kas parasti vispirms parādās roku un kāju mazajās locītavās. Locītavu sāpes ir izplatītas dažādu veidu ar iekaisumu saistītu artrītu gadījumā.

Depresija un nogurums: Depresija ir vēl viena agrīna ārēja pazīme, kas var būt acīmredzamāka nekā hroniska iekaisuma iekšējā ietekme. Vēl viens ir nogurums. Hronisks iekaisums noteikti var ietekmēt enerģiju.

Svara pieaugums: Netiešs svara pieaugums, pat 2 līdz 4 kilogrami, kas pieauga dažu mēnešu laikā, ir hroniska iekaisuma pazīme.

Citas smalkas ķermeņa iekaisuma pazīmes. Viens no tiem ir hroniska vēdera uzpūšanās un gāzēšana, kā arī aizkavēta brūču dzīšana.

Kā sākt: populārākie iekaisumu izraisošie pārtikas produkti

Foto: pixabay.com

Viena no pirmajām lietām, kas jāņem vērā, mēģinot ievērot diētu, lai mazinātu iekaisumu, ir noteikt, cik daudz pievienotā cukura patērējat. Visa veida pievienotie cukuri ir galvenais vaininieks iekaisuma palielināšanā. Tas nozīmē galda cukuru, medu, jēlcukuru — to visu. Rafinēti graudi, piemēram, baltie milti, ko atrodam maizes izstrādājumos, ķermenī tiek apstrādāti līdzīgi kā cukurs, un tie arī ir iekaisīgi.

Papildu tam, ka tiek samazināti pārtikas produkti ar pievienotiem cukuriem un rafinētiem graudiem, ka laba lieta, ar ko sākt, ir izslēgt visus pārtikas produktus ar transtaukskābēm, kas bieži izraisa iekaisumu.

Transtauki ir nepiesātinātas eļļas, kas ir ķīmiski pārveidotas, kuru rezultāts ir apstrādāti tauki, kas ir tieši saistīti ar iekaisuma palielināšanos.

Mulsinoši ir tas, ka iepakotajos pārtikas produktos, kas satur mazāk nekā 0,5 gramus transtauku vienā porcijā, uz uztura faktu etiķetes var norādīt 0 gramus transtauku. Tāpēc vienkāršāks veids, kā uzzināt, vai kaut kas, ko ēdat, tos satur, apskatiet sastāvdaļas. Ja produkts satur "daļēji hidrogenētu eļļu", tas ir labs rādītājs, ka tajā ir transtauki. Kad ēdat daudz apstrādātas pārtikas, neliels daudzums transtaukskābju šeit un tur ātri pievienojas.

Pilngraudu receptes katrai ēdienreizei

Foto: pixabay.com

Daži pārtikas produkti, kas satur trīskāršu iekaisuma izraisītāju (pievienoti cukuri, rafinēti graudi un transtauki), ir iesaiņoti maizes izstrādājumi, cepti ēdieni un atdzesētas mīklas un cepumi. Likvidējiet tos un šos citus pārtikas produktus, kas ir bēdīgi slaveni ar iekaisumu izraisošiem produktiem, un varēsiet veiksmīgi cīnīties ar šiem ugunsgrēkiem.

Alkohols, ja to lieto pārmērīgi, ir ļoti iekaisīgs. Lai gan neliels vīna vai alus patēriņš dažiem cilvēkiem un dažiem apstākļiem var būt labvēlīgs, tā nav viela, kas dabiski ir "pretiekaisuma", un tā var darboties kā toksīns ķermenim.

Kas ir pretiekaisuma diēta?

Lai gan ir skaidrs, ka tas, ko ēdat, var uzlabot vai pasliktināt hronisku iekaisumu, nav tik skaidrs, kas ir pretiekaisuma diēta. Diēta ikvienam var izskatīties nedaudz citādāka, taču vienmēr ir jādod priekšroka augu valsts pārtikai.

Augu izcelsmes pārtikas produkti ar augstu šķiedrvielu daudzumu baro veselīgās zarnu baktērijas, kas pēc tam palīdz mazināt iekaisumu visā ķermenī. Tie arī nodrošina daudz antioksidantu, vitamīnu, minerālvielu un polifenolu, kas arī atbalsta daudzas ķermeņa sistēmas, kas ir iesaistītas šķiedrvielu palielināšanā un samazina iekaisumu.

Labākie ēdieni veselīgām zarnām (plus 4, no kā jāizvairās)

Bet, kad runa ir par augu izcelsmes uzturu, ir dažas izvēles iespējas. Divas galvenās pieejas, ko iesaka, ir Vidusjūras diēta vai veģetārs uzturs. Katrā ziņā šķīvjos ir jābūt daudz dārzeņiem, pupiņām, augļiem, pilngraudiem un veselīgiem taukiem, piemēram, olīveļļas, riekstu un avokado. Papildus jāpievieno antioksidantiem bagāti pārtikas produkti, piemēram, garšaugi, garšvielas, tēja un kakao.

8 labākie pretiekaisuma pārtikas produkti, ko vajadzētu ēst vairākas reizes nedēļā?

Foto: pixabay.com

Labākie ir:

  • lapu zaļumi: romiešu, radicchio, rukola, sinepju zaļumi, spināti, mangoldi,
  • olīveļļa: neapstrādāta vai auksti spiesta,
  • ogas: mellenes, zemenes, avenes, kazenes, dzērvenes,
  • krustziežu dārzeņi: brokoļi, kāposti, ziedkāposti, Briseles kāposti, pok choy,
  • treknas zivis: lasis, anšovi, skumbrija, sardīnes,
  • tēja: zaļa, balta, oolong, melna,

Foto: pixabay.com

  • rieksti un sēklas: mandeles, Brazīlijas rieksti, Indijas rieksti, čia sēklas, pekanrieksti, valrieksti,
  • zarnu veselības veicinātāji: jogurts, kimči, kombuča, skābēti kāposti.

Kas izraisa iekaisumu, izņemot pārtiku?

Daudzveidīga augu valsts diēta ir labākā aizsardzība pret hroniskiem iekaisumiem, taču tā nav vienīgā lieta, kas var novērst vāji degošus ugunsgrēkus. Vēl viens dzīvesveida faktors, kas var darboties mūsu labā vai pret mums, ir fiziskās aktivitātes. Ieskaitot apmēram 30 minūšu dienā jums patīkamas kustības, neatkarīgi no tā, vai tā ir pastaiga vai dejošana, taiči vai skriešana maratonos, tam visam ir tiešas pretiekaisuma priekšrocības. Pārāk daudz laika sēžot (pazīstams arī kā mazkustīgs laiks) palielina iekaisumu.

Foto: depositphotos.com

Nevar par zemu novērtēt stresa pārvaldības prioritāti, pietiekami daudz miega un izskaužot vides toksīnus, piemēram, pārmērīga pesticīdu un tabakas dūmu iedarbība. Holistiska pieeja, visticamāk, vislabāk parādītu ietekmi, redzētu izmaiņas un dotu vislielāko labumu veselībai.

Dzīvesstils

“Jo aukstāks laiks aiz loga, jo vairāk vakarus gribas pavadīt mājās, skatoties filmas un aicinot ciemos draugus. Kādi tusiņi bez uzkodām? Un kādas uzkodas bez mērcītēm? No tā visa izriet, ka garajos un tumšajos vakaros mērcītes ir pat obligātas,” atzīmē virtuves huligāns Pipars.

Svarīgākais