5 produkti, kurus nekad nevajadzētu sildīt mikroviļņu krāsnī

© unsplash.com

Mikroviļņu krāsns ir ērta iespēja uzsildīt ēdienu, tomēr tās ir arī bēdīgi slavenas ar to, ka ēdienu ne vienmēr uzsilda vienmērīgi, ļaujot kaitīgām baktērijām izdzīvot un radot draudus veselībai. Izdevums “Parade” nosauca piecus ēdienus, kurus nekad nevajadzētu sildīt mikroviļņu krāsnī.

Eksperti norāda, ka galvenās vaininieces, no kurām jāuzmanās, sildot ēdienu mikroviļņu krāsnī, ir baktērijas, tostarp salmonellas, listērijas un E. coli.

"Kad jūs atkārtoti sildāt ēdienu mikroviļņu krāsnī, tas ir vismaz vienu reizi jāsamaisa, lai sadalītu siltumu, un pēc tam vēlreiz jāliek mikroviļņu krāsnī, lai sasniegtu vēlamo temperatūru," piebilst Mitzi Baums, programmas “Stop Foodborne Illness” izpilddirektors.

Lūk, pieci pārtikas produkti, kurus nevajadzētu sildīt mikroviļņu krāsnī.

Pexels.com

Maisījums zīdaiņiem vai mātes piens

Mikroviļņu krāsns nevienmērīgi uzsilda maisījumu vai mātes pienu, radot karstos punktus pudelē, un šīs karstās šķidruma daļas var applaucēt bērnu, turklāt ASV Pārtikas un zāļu pārvalde arī neiesaka sildīt mātes pienu mikroviļņu krāsnī, jo karsēšanas procesā var tikt iznīcinātas barības vielas, kas tajā atrodamas.

Pexels.com

Lielveikalā iegādāts pildīts putns

Pildītus mājputnus nekādā gadījumā nedrīkst gatavot mikroviļņu krāsnī, ja uz to iepakojuma ir norāde "gatavs pagatavošanai" - lai gan vistas gaļa tiek pagatavota ātri, pildījums tajā var nesasniegt pareizo temperatūru, kas nepieciešama kaitīgo baktēriju iznīcināšanai, palielinot pārtikas izraisītu slimību risku. Šāda veida pārtika obligāti jāgatavo tikai cepeškrāsnī.

Pexels.com

Mērces, kas gatavotas no marinādes

Lai gan gaļas marinādes piešķir brīnišķīgu garšu, tās nevajadzētu izmantot kā mērci, ja tās nav izkarsētas uz pannas vai cepeškrāsnī.

Nevārītā marinādē var būt patogēni, kas var izraisīt ar pārtiku saistītas slimības. Lai iznīcinātu patogēnus, kas var izraisīt slimības, marināde vispirms ir termiski jāapstrādā, bet, tā kā mikroviļņu krāsns silda nevienmērīgi, pēc karsēšanas marinādē var palikt slimības izraisītāji.

Pixabay.com

Iepriekš gatavota pārtika, kas uzglabāta vairāk nekā nedēļu

Ja neapēsta pārtika ledusskapī ir bijusi vairāk nekā septiņas dienas, izmetiet to.

Pelējums, raugs un baktērijas, kas veidojas uz veciem pārtikas produktiem, var sākt vairoties sildīšanas procesā un var izraisīt nopietnas slimības.

Pārtika, kas ir izņemta no ledusskapja ilgāk par divām stundām

Ja ēdiens ir stāvējis istabas temperatūrā divas stundas vai ilgāk, tam vairs nepietiek ar vienkāršu uzsildīšanu, jo daudzas baktērijas var izdzīvot gatavošanas temperatūrā un turpināt augt, ja netiek pietiekami izkarsētas.

Dzīvesstils

“Ir daudzas stratēģijas, kas palīdz veicināt labu un kvalitatīvu miegu, tostarp izmaiņas uzturā, jo dažiem ēdieniem un dzērieniem ir miegu veicinošas īpašības. Ir arī noderīgi katru dienu ieturēt maltītes konsekventos laikos,” raksta healthline.com.