Ir daudz dažādu dārzeņu, kurus varam ēst “zaļus” jeb neapstrādātus - piemēram, burkāni, kāposti, gurķi un citi. Bet kā ir ar kartupeļiem? Atbildi meklē “Health Digest”.
"Kartupeļi ir viens no daudzpusīgākajiem pārtikas produktiem uz zemes," skaidro reģistrēts dietologs Mika Siva. "Lai gan daži cilvēki ir pārliecināti par neapstrādātu kartupeļu ēšanas priekšrocībām, es to darīt neiesaku."
Tomēr neapstrādātos kartupeļos patiesībā ir vairāk C vitamīna nekā vārītos, piebilst dietologi.
“Vārot kartupeļus, tajos samazinās C vitamīna saturs pat par 62%," viņš piebilst. "Kartupeļu cepšana samazina C vitamīna saturu par 35% termiskās degradācijas dēļ."
Vidēja izmēra neapstrādāts kartupelis satur apmēram 16 miligramus C vitamīna, un ieteicamā C vitamīna dienas deva ir 90 miligrami vīriešiem, 75 mg sievietēm un 120 mg grūtniecēm.
Tomēr ir daudz citu pārtikas produktu ar daudz augstāku C vitamīna līmeni, un jums tāpēc nav jāēd zaļi kartupeļi. Piemēram, 100 gramu kāpostu porcijā ir aptuveni 93 mg, vidēji kivi satur aptuveni 56 mg, bet brokoļos ir aptuveni 51 mg C vitamīna.