Vai olas ar tumšāku dzeltenumu ir veselīgākas? Uztura speciālists izšķir strīdu

© Pexels.com

Par olu dzeltenumu krāsām ir daudz diskusiju - daži cilvēki apgalvo, ka dzeltenumi ar dziļu oranžu nokrāsu ir labāki uzturvērtības ziņā, salīdzinot ar saulaināk dzeltenajiem, savukārt citi saka, ka krāsu atšķirībai nav nozīmes. Kā ir patiesībā? Skaidro “RealSimple”.

Kāpēc daži olu dzeltenumi ir dzeltenāki par citiem?

Olu dzeltenuma krāsa var ievērojami atšķirties atkarībā no olas - no bagātīgas oranžas līdz gaišāk dzeltenai, un ir vairāki faktori, kas var padarīt dzeltenuma nokrāsu tumšāku vai gaišāku.

"Tumšāks vai spilgtāks dzeltenums parasti atspoguļo vistas uzturu, kas var atšķirties atkarībā no barības sastāva - augu pigmentu krāsas, kā arī tādu sastāvdaļu kā kukurūzas daudzuma barībā," saka Emma Lainga, Uztura un diētikas akadēmijas pārstāve.

"Vistas, kas spēj meklēt kukaiņus zālē vai netīrumos, visticamāk, arī ražos olas ar tumšākiem dzeltenumiem. Arī vistas vecums un veselība, kā arī olu ražošanas sezona var ietekmēt dzeltenuma krāsu."

Pexels.com

Vai tumši dzeltenie olu dzeltenumi ir veselīgāki?

Lainga saka, ka tā tomēr nav taisnība.

"Vistas, kas savā barībā patērē lielu daudzumu karotinoīdu vai ēd daudzveidīgāku uzturu, meklējot barību, var dēt olas, kurās ir vairāk barības vielu. Tomēr dzeltenuma krāsa ne vienmēr par to liecina." Citiem vārdiem sakot - pat vistas, kas ēd īpaši veselīgu uzturu, kas bagāts ar uzturvielām, var dēt dzeltenumus dažādās nokrāsās.

Pexels.com

Kā izvēlēties veselīgākās olas?

Ja dzeltenuma krāsa nav labs veselīgākas olas rādītājs, kas tad ir? Kopumā olas pēc savas būtības ir ļoti barojošas neatkarīgi no tā, kādu veidu jūs izmantojat.

"Ēdot olas, var iegūt uzturvielām bagātu maltīti vai uzkodas, kas ir piesātinātas ar olbaltumvielām, taukiem, vitamīniem - B vitamīniem un vitamīniem A, D, E un K - minerālvielām, piemēram, kalciju, dzelzi, jodu, selēna fosforu un cinku," saka Lainga.

Ja meklējat visbarojošākās olas, jāņem vērā olu šķirne - olas ar AA vai A pakāpi norāda uz augstāku kvalitāti - un olu izmērs - lielāka ola nozīmē vairāk barības vielu, kas iesaiņotas čaumalā.

Pexels.com

Omega-3 taukskābju nozīme

Omega-3 taukskābes ir svarīgs uztura papildinājums. Ja jūsu uzturā nav pietiekami daudz riekstu un jūras velšu - divi galvenie pārtikas produkti, lai iegūtu šīs omega 3 taukskābes, Lainga iesaka apsvērt iespēju ikdienas uzturā iekļaut vairāk olu.

"Vistas spēj ražot olas ar nedaudz lielāku omega-3 taukskābju saturu, ja tās ir barotas ar linsēklām, zivju eļļu vai aļģēm. Tomēr omega-3 taukskābju daudzums olās ir ievērojami mazāks nekā citos avotos, piemēram, kā zivīm - makreles, lasis, siļķes un anšovi, maltās linsēklās, čia sēklās, rapšu eļļā un valriekstos.”

Atceries, kas notika...?

Svarīgākais