RECEPTES: Sulu mēneša iespējas

© scanpix

Būtu ideāli, ja pavasarī ikviens varētu paņemt atvaļinājumu, braukt uz laukiem un katru dienu dzert bērzu sulu, kas tikko nākusi no koka.

Jo svaigāka, jo vērtīgāka

Bērni, kuri bērzu sulu nogaršo pirmoreiz mūžā, dažkārt ir vīlušies – nekas īpašs, tas pats ūdens vien ir, ja nu vienīgi mazliet saldāks. Ūdens, protams, ir bērzu sulas galvenā sastāvdaļa, taču svaigi tecinātā sulā molekulas sakārtojušās tā, ka organismam ir vieglāk uzņemt visas labās vielas, kas atrodamas bērzu sulā, kaut arī nelielās devās. Tas ir dzīvais ūdens, bioloģiski aktīvs. Satur 0,5 – 2% ogļhidrātu, kalciju, magniju, dzelzi, miecvielas, fitoncīdus, aromātvielas, taču tas nav galvenais iemesls, kāpēc ieteicams dzert bērzu sulas. Jau kopš seniem laikiem novērots, ka bērzu sula pavasarī palīdz spēcināt un attīrīt organismu no ziemā sakrātajiem sārņiem, vairo spēju pretoties slimībām. Tautas medicīnā tā tiek lietota, lai šķīdinātu nierakmeņus, ātrāk izārstētu angīnu, veicinātu ēstgribu, izvadītu podagras radītos sāļu nogulsnējumus, palīdzētu labāk tikt galā ar locītavu kaitēm. Arī daudzi akadēmiski izglītoti ārsti atzīst bērzu sulas vērtīgās īpašības un saviem pacientiem iesaka pavasarī izskalot organismu, lai izdalās nevēlamie vielmaiņas galaprodukti, kuru pēc ziemas sakrājies sevišķi daudz, jo visu šo laiku esam patērējuši vairāk koncentrētas, konservētas, sālītas un skābētas pārtikas. Par to, cik sulas īsti jāizdzer, lai būtu efekts, domas dalās. Cilvēks, kuram nav nopietnu veselības problēmu, var bērzu sulu lietot bez ierobežojumiem, bet par kaut cik vērā ņemamu sulas kūri var runāt tad, ja vismaz 10 dienas pēc kārtas izdzer pa 1 – 2 litriem svaigas sulas. Tie, kam bērzu sula palīdzējusi atkopties pēc ļoti smagām slimībām, atceras, ka dzēruši to, cik vien spējuši, reizēm ar piespiešanos, līdz pamazām nākusi sajūta, ka atgriežas spēks dzīvot.

To sulu, kuru nepagūst izdzert 3 – 4 stundas pēc iztecināšanas, joprojām var lietot slāpju remdēšanai, dažādības pēc drīkst piejaukt arī citas augļu un dārzeņu sulas. Dažos rakstu avotos sacīts, ka no bērzu sulas iespējams arī vārīt tēju, kafiju vai zupu. Taču pieredze rāda, ka karsējot bērzu sula mēdz putot un var notikt dažādi starpgadījumi. Ja gribas izmēģināt, ņemiet vārīšanai lielāku trauku nekā parasti.

Labākās – no āra bērza

Zinātāji teic, ka vērtīgākas un saldākas sulas var iegūt no āra bērza, nevis no purva bērza. Āra bērzam ir nokareni zari, bet miza pie stumbra pamata saplaisājusi, melna, uz jaunajiem zariņiem ir sīkas kārpiņas. Āra bērzs mīl saulainas, sausas piekalnītes un paugurus. (Purva bērzs aug mitrākās vietās, tam ir balta, plūksnaina miza, bet jaunos zariņus klāj matiņi.)

Vēl saldāka par āra bērzu sulu ir kļavu sula, kurā ir aptuveni divreiz vairāk cukuru, un to pavasarī tecina pašu pirmo, jo kļava mostas agrāk par bērzu. Reizēm naktī gaisa temperatūra nokrītas zem nulles un pie kļavas izveidojas sulas lāstekas, kuras ļoti patīk bērniem. Arī kļavu sula organismu spēcinošs līdzeklis. Parasti to lieto svaigu, jo glabājot sula ātri saglumē. Pacietīgi cilvēki no kļavu sulas vāra arī sīrupu, to ietvaicējot (tilpumam jāsamazinās apmēram 25 reizes).

Sulas ieguvei izvēlas bērzus, kas aug tīrā vidē, tālāk no autoceļiem un dažādiem piesārņojuma avotiem. Nedrīkst ieurbt stumbrā pārāk dziļi vai notecināt kokam par daudz sulas. Arī te dzirdēti pretrunīgi viedokļi – viens autors uzskata, ka lielam, veselīgam kokam nevajadzētu atņemt vairāk par 50 – 60 litriem sulas, cits domā, ka norma ir vēl mazāka. Nākamajā gadā sulu no tā paša bērza tecināt neiesaka. Urbuma vietu noslēdz ar sausa bērza koka tapu.

Ar pateicību

Maģijas piekritēji atzīst, ka bērzam patīk labestīgi un atklāti cilvēki, šis koks esot īpaši labvēlīgs pret topošām mātēm, bērniem un jaunavām. Zodiakā bērzs esot saistīts ar Vēža zīmi un Mēness enerģiju, kas ir kustīga, svārstīga, auksta un spirdzinoša. Īpašs dziedniecisks spēks bērzam piemītot tieši sulu laikā un vislabākā sula esot tā, kas ņemta no jauniem kokiem (ne vecākiem par 50 gadiem), jo tāds bērzs dodot cilvēkam ne tikai veselību, bet arī jaunību, tāpēc tas pats nedrīkstot būt vecs. No viena bērza, iepriekš domās palūdzot kokam atļauju, drīkstot ņemt pavisam nedaudz sulas, pēc tam jāpateicas kokam, jāatvainojas un visu turpmāko gadu to nedrīkstot aizskart, piemēram, griezt zarus slotām.

Mazliet par raudzēšanu

Karstā vasaras dienā doma par norasojušu, no auksta pagraba atnestu bērzu sulas pudeli ir visai kārdinoša. Raudzētajās bērzu sulās ir organiskās skābes – pienskābe, vīnskābe, dzintarskābe. Literatūrā vietām norādīts, ka bērzu sulas nevajadzētu glabāt ilgāk par jūnija beigām, taču dzīvē gadās arī tā, ka mazbērni pēc gadiem atrod pagrabā stikla pudeles ar vectēva pildīto bērzu sulu, kas ir dzidra, dzirkstoša un garšīga.

Raudzējot bērzu sulai pievieno jaunos upeņu zariņus ar pumpuriem, rozīnes, citronu miziņas vai nedaudz citronskābes, citi dod priekšroku cepeškrāsnī sagrauzdētai rupjmaizes garoziņai, vēl citi iesaka uz 1 litru bērzu sulas pievienot vismaz 2 krustnagliņas, jo tās neļaujot sulai saglumēt. Dažam garšo, ja sulā izšķīdina pāris ledenes, cits labāk pievieno cukuru vai medu. Lietpratēji parasti apgalvo: lai iegūtu garšīgu raudzētu bērzu sulu, galīgi bez cukura nevar, jo citādi rūgšanas procesā neizdalās pietiekami daudz ogļskābās gāzes, kas pasargā sulu no bojāšanās. Tam ir zinātnisks pamatojums, taču nevar noliegt, ka daži lauku ļaudis vienkārši salej bērzu sulu lietotās, pavirši izskalotās plastmasas pudelēs, neko tai nepievienojot, aizvāko, noliek aukstā pagrabā un līdz pat nākamajam pavasarim šī sula ir dzerama un garšīga, atliek tikai pievienot ievārījumu saldināšanai. Cits turpretī dara visu, kā pienākas, ievēro tīrību, pieliek garšvielas, raudzē sulu istabas temperatūrā, pēc tam pārvieto vēsumā, un tik un tā viss rūgst un pelē uz nebēdu. Vainojams varbūt ir augstais olbaltumvielu saturs izejmateriālā. Novērots, ka vislabāk uzglabājas tā sula, kura, svaigi iztecināta, ir dzidrāka.

Bērzu sulas kokteiļi

• Sajauc 1 glāzi raudzētas bērzu sulas ar 1 glāzi sausā baltvīna, tajā izšķīdina 2 ēdamkarotes cukura, uz 2 stundām noliek ledusskapī. Pievieno 1 glāzi gāzētā ūdens un 3 ēdamkarotes vermuta.

• Bērzu sulas bole: traukā liek kompota augļus, pārlej ar apelsīnu sulas un vermuta maisījumu, ļauj nedaudz nostāvēties vēsumā. Pirms pasniegšanas pielej raudzētu bērzu sulu. Ja vēlas, var pievienot ledu.

• Slāņainais kokteilis: nedaudz svaigu zemeņu sagriež četrās daļās, pārkaisa ar cukuru, noliek vēsumā atsuloties. Glāzes par trešo daļu piepilda ar vaniļas saldējumu, virsū liek sagatavotās ogas, pārlej ar bērzu sulu.

• Saldējuma kokteilis: bērzu sulu pusi uz pusi saputo ar augļu saldējumu, pielej nedaudz citronu sīrupa, lej glāzēs, katrai virsū uzliek saldējuma piciņu.

Bērzu sula skaistumkopšanā

Izmantojot bērzu sulu dažādām kosmētiskām procedūrām, jāatceras, ka, līdzīgi citiem dabas produktiem, tā dos efektu, lietojot rūpīgi un regulāri ilgāku laiku, šajā gadījumā – visu sulu laiku.

• Sejas ādu mazgā ar bērzu sulu, lai to tonizētu.

• Bērzu sulas kompreses lieto, lai balinātu vasarraibumus un pigmentācijas plankumus.

• Bērzu sulu salej saldējamās veidnītēs un tur saldētavā. Ar ledus gabaliņu ierīvē nogurušu, sakarsušu vai kairinātu sejas ādu.

• Pēc mazgāšanas skalo matus ar bērzu sulu, lai tie būtu kupli.

• Var pagatavot arī šādu līdzekli: dažas krustnagliņas, nedaudz kaltētu kārklu mizu un nātru lapu aplej ar 50 g bērzu sulas un 50 g kliņģerīšu tinktūras, ļauj nostāvēties stundu. Regulāri ieziež galvas ādu, lai stiprinātu matus.

Svarīgākais