Tūlīt jau būs klāt Lieldienas, kad galdā jāceļ skaisti krāsotas olas. Kā iegūt pašas skaistākās Lieldienu olas? Atgādinām, ar kādiem dabīgiem materiāliem var tās krāsot!
Sāksim ar to, ka noskaidrosim, kā pareizi ir krāsot Lieldienu olas.
Izrādās, ka ir jāpieturas pie septiņu soļu "programmas", ja grasāties olas krāsot ar pārtikas produktiem vai garšvielām:
- Uzkarsējiet katliņā divas glāzes ūdens līdz vārīšanās temperatūrai;
- Lieciet katliņā izvēlēto "krāsvielu" - pārtikas produktu vai garšvielu;
- Vāriet izvēlēto "krāsvielu" uz mazas uguns 30 minūtes;
- Pēc pusstundas izkāsiet šķidrumu, ielejiet to burkā un atdzesējiet to;
- Iegūtajā krāsā jeb šķidrumā ielejiet divas ēdamkarotes etiķa un ielieciet trīs cieti vārītas olas;
- Aizskrūvējiet ciet burku un ļaujiet olām krāsā mērcēties visu nakti;
- No rīta izņemiet olas no burkas, noslaukiet tās un iesmērējiet ar eļļu, lai tās būtu spīdīgas.
Ja plānojat olas krāsot, izmantojot šķidrumus, piemēram, sulas vai kafiju, tad ir jārīkojas šādi:
- Ielejiet izvēlēto šķidrumu, ar kuru krāsosiet olas, burkā;
-
Šķidrumam klāt pievienojiet divas ēdamkarotes etiķa;
-
Šķidrumā ielieciet trīs cieti vārītas olas;
-
Aiztaisiet ciet burku, lieciet to uz nakti ledusskapī;
-
No rīta no burkas izņemiet olas, noslauciet tās un iesmērējiet ar eļļu, lai tās būtu spīdīgas.
9 dabīgas "krāsvielas", kuras var atrast pieliekamajā
- Sarīvētas sarkanās bietes - violetas olas;
- Sīpolu mizas - rūsganas olas
- Kurkuma vai kumīns - dzeltenas olas;
- Čili pipari - oranžas olas;
- Sarkanais kāposts - debeszilas olas;
- Spināti - zaļas olas;
- Vīnogu sula - zilas olas;
- Melleņu sula - tumši zilas olas;
- Kafija - brūnas olas.
Avots