Piparkūkas var būt arī šādas - sulīgas un mīkstas.
Sastāvdaļas:
- Olas: 3 gab
- Cukurs: 350 g
- Kviešu milti: 300 g
- Skābais krējums: 300 g
- Ingvers: 5 g
- Piparkūku garšvielas: 12 g
- Soda: 6 g
- Sāls: 2 g
- Žāvēti augļi: 150 g
Pagatavošana:
- Bļodā ieber miltus ar šķipsniņu sāls un noliek bļodu malā.
- Uz sausas pannas uzber 300 g cukura un karsē, kamēr cukurs pilnībā izkusis un karamelizējies. Nenoņemot pannu no uguns, karstajā karamelē iemaisa skābo krējumu un maisot karsē, kamēr izveidojas viendabīga masa. To karstu ielej miltu maisījumā un samaisa. Masu atstāj nedaudz atdzesēties
- Citā bļodā 50 g cukura saputo ar olām, pievieno garšvielas, sodu un ingveru (vai nu pulverveida vai arī svaigi - sagrieztu gabaliņos)
- Tad olu maisījumu iemaisa mīklā, piemaisa arī gabaliņos sagrieztus žāvētus augļus un mīklu atstāj uz aptuveni uz 15 minūtēm atpūsties.
- Gatavu mīklu pilda vai nu mafinu formiņās vai arī vienkārši izlej uz plāts un liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī.
- Cepšanas laiks ir atkarīgs no mīklas biezuma uz pannas vai formiņā - jo biezāka mīkla, jo ilgāk vajadzēs cept. Aptuvenais cepšanas laiks - 10 līdz 20 minūtes. Cepuma gatavību var pārbaudīt ar koka irbulīti. Ja, to iedurot gatavā cepumā, pie tā mīkla nepielip, cepums ir gatavs.
- Ja piparkūkas ceptas uz plāts, tad vēl siltas tās sagriež gabaliņos vai arī ar piparkūku formiņām izspiež vēlamo formu.
- Mīkstās piparkūkas var bagātināt, mīklā iemaisot riekstus, citrusaugļu mizas vai mandeļu skaidiņas un, protams, tās var arī dekorēt.
Avots