Jau rīt svinēsim Pirmās Lieldienas, tāpēc šis ir pēdējais brīdis, lai parūpētos par glīti krāsotām svētku olām. Daļai cilvēku patīk olas krāsot ar veikalos nopērkamajām mākslīgajām krāsvielām, bet citi dod priekšroku dabiskām izjevielām. Šoreiz LifeHacks.lv komanda nolēma pamēģināt trīs dažādus olu krāsošanas paņēmienus, izmantojot mājās pieejamas dabiskās izvejvielas jeb pārtikas produktus!
Jūs teiksiet – olas ir tipisks Lieldienu ēdiens? Modes māksliniece Elita Patmalniece atbildētu – jā, ja vien tās glīti gozējas skābeņu zupas šķīvī! Viņai Lieldienas saistās tieši ar zaļo, pavasarīgo skābeņu zupu. Elita kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavo šo daudzu virtuvju repertuāra klasiku.
Lieldienu neatņemama sastāvdaļa ir ne tikai šūpošanās un gardas svētku maltītes baudīšana ģimenes lokā, bet arī olu krāsošana un olu kaujas, lai noskaidrotu, kuram izdevies tikt pie pašas stiprākās olas. Raimonds Zommers, šefpavārs un “Maxima Latvija” garšu vēstnesis, sniedz padomus, kā izvārīt ne vien skaistākās, bet arī izturīgākās olas, lai kļūtu par neuzvaramu olu kauju līderi un pārsteigtu ģimeni un draugus!
Šonedēļ daudzviet pasaulē tiks svinētas Lieldienas. Lai arī šie ir starptautiski svētki un tos atzīmē daudzviet pasaulē, ne tikai Latvijā, ir vairākas valstis, kurus šie svētki nemaz neskar.
Jau pavisam drīz svinēsim Lieldienas. Ar ko visbiežāk cilvēkiem asociējas Lieldienas? Ar šokolādes zaķiem, krāsainām olām un olu kaujām, kā arī ģimenes kopā sanākšanu.
Pāreja no ziemas perioda uz pavasari nes neskaitāmas pārmaiņas gan dabā, gan mūsos. Kamēr vieni bauda pirmos saules starus un labo laiku, citi cīnās ar negaidīto pavasara vēstnesi – pavasara nogurumu jeb pavasara letarģiju, kas galvenokārt skar sievietes vecumā no 35 līdz 50 gadiem. Pavasara nogurumu raksturo sarežģīta fizioloģisko, kultūras un psiholoģisko faktoru mijiedarbība. Skaidras medicīniskās definīcijas trūkums ir radījis dažādus mītus par tā cēloņiem un sekām. Lai tos kliedētu, farmaceite Zane Melberga skaidro populārākos mītus par pavasara nogurumu un dalās savos ieteikumos.
Tuvojoties Lieldienām, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija mudina svētku galdā celt bioloģiski sertificētas olas. Kā zināt, kuras olas ir bioloģiski sertificētas, bet kuras nav?
Daudzveidīga, uzturvielām bagāta ēdienkarte ir labākais veids, kā uzņemt organismam nepieciešamo. Tomēr, ja trūkst kādu noteiktu vitamīnu vai minerālvielu vai vēlaties papildināt ikdienas ēdienkarti ar uztura bagātinātājiem, farmaceite Ieva Turonoka iesaka, kā to darīt, lai gūtu maksimālu labumu.
Pāris dienas pirms Lieldienām virtuālajā telpā sajūsmu izraisīja video, kurā redzams neparasts olu krāsošanas veids, rezultātā iegūstot mirdzošas olas.
Tiklīdz pārkāpts simboliskais pavasara slieksnis, dārzu īpašniekiem sāk kņudēt “zaļie pirkstiņi”. Martā gan iegadās pa siltākai un saulainākai dienai, tomēr naktīs vēl bieži valda sals . Par to, ko šajā laikā var darīt dārzā un ar ko labāk nepārsteigties, stāsta “Kesko Senukai Latvia” produktu speciāliste Līna Spure.
Visbiežāk domājot par kofeīnu saturošiem produktiem pirmais, kas ienāk prātā, protams, ir kafija. Kafija palīdz saglabāt mundrumu, enerģiju un aizgaiņā miegu. Tieši tāpēc no kafijas cenšamies izvairīties vēlās vakara stundās. Tomēr kafija nav vienīgais produkts, kas satur kofeīnu.
Kā stilīgi saģērbties šosezon? Labā ziņa – ļoti iespējams jūsu garderobē jau ir vairāki aktuālās modes elementi un to būs viegli atsvaidzināt, jo arī dizaineri seko ilgtspējas tendencēm un, piedāvājot jaunas kolekcijas, neveic krasas izmaiņas. “Šī brīža mode ir ļoti elastīga un ļauj katram piemeklēt savam personīgajam stilam atbilstošāko apģērbu un aksesuārus. Sievišķīgie un elegantie tēli mijas ar dzimumneitrāliem, klasika ar ekstravaganci,” saka modes un dzīvesstila tirdzniecības centra “Spice” stiliste Dace Bahmane.
Bieži tiek uzsvērts un atgādināts tas, cik svarīgi ir regulāri dienas laikā dzert ūdeni. Varētu teikt, ka ūdens ir pats veselīgākais dzēriens, ko malkot, jo tas nesatur ne cukuru, ne liekas kalorijas un palīdz cīņā ar dehidrāciju. Tomēr ūdens nav vienīgais veselīgais dzēriens, ko varam baudīt. Dietologi nosauc vēl sešus dzērienus, kas ir veselīgi un gardi!