Kā tikt vaļā no tārpiem ķiršos?

© Anita Vaivode/F64

Tārpi mēdz būt ne tikai avenēs un ābolos, bet arī ķiršos. Ja salasīti vai nopirkti ķirši ar tārpiem, vai no šādiem ķiršiem var vārīt ievārījumu? Un kā lai no tiem tiek vaļā, ja visu pirkumu vai lasījumu žēl mest ārā?

Daudziem par pārsteigumu arī ķiršos ir tārpi. Šogad, pateicoties siltajam laikam, ķiršu muša (Rhagoletis cerasi) ir uzdarbojusies ne pa jokam, bojājot gan privātajos dārzos, gan komercdārzos izaugušo ražu.

Šī ķiršu muša Latvijā dzīvo jau salīdzinoši sen, taču ne vienmēr laika apstākļi ir bijuši tām labvēlīgi. Šis gads tām bijis ir īpaši patīkams. Taču ieraugot augļa mīkstumā kūņojušos tārpu, ķiršu ēdājam patīkamā ir maz. Daļa cilvēku tārpainos ķiršus vienkārši izmet ārā, daļa - katru ķirsi pārplēš uz pusēm pirms likt mutē vai katlā, lai pārliecinātos, vai tajā nav kāds tārps.

Pieredzējušās saimnieces iesaka ķiršus, kuros varētu būt tārpi, vairākas stundas paturēt remdenā sālsūdenī vai vienkārši tīrā ūdenī. Tārpi paši izlīdīšot. Sālsūdenī mērcētos ķiršus pēc tam atliek vien noskalot tīrā ūdenī.

Ja tomēr kāds tārps ir palicis, tad, vārot ievārījumu, tārpi uzpeldēs ievārījuma augšpusē un tos kopā ar putām vienkārši var nosmelt.

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.

Svarīgākais