5 iemesli, kāpēc vajadzētu ēst saldos kartupeļus

© pexels.com

Saldie kartupeļi jeb batātes ir ļoti barojošs un daudzpusīgs tīteņu dzimtas augs. Šis dārzenis ir labs A un C vitamīna, mangāna avots. Kas notiks ar organismu, ja savā ēdienkartē iekļausim saldos kartupeļus?

pexels.com

1. Labs antioksidantu avots

Tāpat kā parastie kartupeļi, arī saldajiem kartupeļiem ir dažādas šķirnes. Tie var būt oranži, balti, dzelteni, brūni, sarkani, rozā un pat violeti. Katrai šķirnei piemīt līdzīgas un reizē arī atšķirīgas īpašības. Tiek uzskatīts, ka saldie kartupeļi ar purpursarkano mīkstumu satur īpaši daudz antioksidantu, šim kartupeļu veidam piemīt arī pretiekaisuma īpašības.

pexels.com

2. Labai redzei un ādas veselībai

Viens vidēji liels saldais kartupelis organismu var nodrošināt ar neiedomājami milzīgu A vitamīna daudzumu. Vien šāds cepts kartupelis satur aptuveni 400% no dienā ieteicamā A vitamīna daudzuma. Šis vitamīns ir īpaši nozīmīgs mūsu acīm, ādas veselībai.

pexels.com

3. Labs vitamīnu un minerālievielu avots

Saldie kartupeļi ir ne tikai bagāti ar A vitamīnu, bet ir arī labs C vitamīna avots. Kā zināms, C vitamīns veicina labu imūnsistēmas darbību. Ar saldo kartupeli var uzņemt arī kāliju. Šajā dārzenī ir augsts kālija un kalcija līmenis. Kālijs palīdz kontrolēt asinsspiediena līmeni, tikmēr kalcijs stiprina kaulus.

pexels.com

4. Nodrošina sāta sajūtu

Saldajiem kartupeļiem ir zemāks glikēmiskais indekss nekā parastajiem kartupeļiem. Šis indekss nosaka, cik ātri pārtikas produkti paceļ glikozes līmeni asinīs. Saldie kartupeļi satur vairāk šķiedrvielu, kas veicina ilgāku sāta sajūtu.

pexels.com

5. Labs dzelzs avots

Saldie kartupeļi ir labs dzelzs avots. Tas īpaši svarīgi ir veģetāriešiem un vegāniem. Ja organismā trūks dzelzs, tad pirmais, ko mēs piedzīvojam, ir nogurums, galvas reiboņi un nespēks. Augļi un dārzeņi satur nehēma dzelzi (gaļa satur hēma dzelzi), lai organisms vieglāk varētu absorbēt šī tipa dzelzi, ir nepieciešams lietot arī C vitamīnu. Pateicoties tam, ka saldais kartupelis satur abas šīs vielas, tas ir ideāls dārzenis!

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.