5 interesanti fakti par dārzeņu/augļu krāsu un to labajām īpašībām

© pexels.com

Mainoties gadalaikiem, kad cilvēka organismam visvairāk nepieciešami vitamīni, var izveidoties vitamīnu un svarīgo minerālvielu deficīts. Ar kādiem augļiem un dārzeņiem papildināt uzturu ražas sezonā un ko par tiem stāsta to krāsa, skaidro farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Pēc statistikas datiem rudenī cilvēki biežāk saaukstējas, saasinās arī hroniskās kaites, tāpēc īpaši svarīgi pievērst uzmanību savai veselībai, tai skaitā veselīgam uzturam. Tam vajadzētu būt bagātam ar vitamīniem un vērtīgajām uzturvielām. Farmaceits K. Čerjomuhins iesaka uzturā iekļaut dažādu krāsu augļus un dārzeņus, jo katrs no tiem satur ko vērtīgu.

pexels.com

1. Sarkanā krāsa

Augļi, dārzeņi un ogas sarkanā krāsā satur noderīgu elementu - likopēnu, kas labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu. Tas ir atrodams tomātos, arbūzos, bietēs, sarkanajos sīpolos un ogās.

pexels.com

2. Oranžā un dzeltenā krāsa

Šo krāsu augļi un dārzeņi ir bagāti ar veselībai svarīgākajiem antioksidantiem, tostarp karotīnu. Apelsīnu, burkānu, ķirbju, hurmu ēšana pozitīvi ietekmē redzes orgānu stāvokli, beta-karotīns tiek pārveidots par A vitamīnu, kas noder redzes asumam un ādas slimību profilaksei. Dzeltenā krāsa norāda uz C vitamīna saturu, un šie augļi un dārzeņi ir īpaši noderīgi vīrusu laikā. C vitamīns palīdz stiprināt organisma aizsargspējas, kā arī ir svarīgs atveseļošanās periodā.

pexels.com

3. Zaļa krāsa

Šiem augļiem un dārzeņiem piemīt pretiekaisuma un antibakteriālās īpašības. Brokoļi, spināti, dilles, pētersīļi, kivi, avokado ir bagāti ar luteīnu, satur kalciju, vitamīnus un folijskābi, kas ir svarīgi grūtniecības laikā. Zaļi dārzeņi palīdz samazināt arī holesterīna līmeni asinīs.

pexels.com

4. Violeta un zila krāsa

Šo krāsu augļi un dārzeņi satur lielu daudzumu antioksidantu, kas pozitīvi ietekmē ādas, matu un nagu stāvokli, kā arī uzlabo pašsajūtu. Ēdot plūmes, baklažānus, kazenes, mellenes, uzlabojas atmiņa, un to iekļaušana uzturā palīdz neitralizēt sirds pataloģijas un vēža rašanos.

pexels.com

5. Balta un brūna krāsa

Šo krāsu augļi un dārzeņi ir iesaistīti imunitātes stiprināšanā un novērš labdabīgo un ļaundabīgo audzēju rašanos. Ziedkāposti, kartupeļi, bumbieri, redīsi palīdz samazināt sirds veselības problēmas un insulta iespējamību. Tie satur kāliju, kalciju, magniju, cinku un citus vitamīnus un mikroelementus.

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.

Svarīgākais