5 veselīgākas alternatīvas kviešu miltiem

© unsplash.com

Mūsdienās tik pierastajiem kviešu miltiem var atrast dažādas veselīgākas alternatīvas. Miltus mūsdienās var iegūt no dažādiem produktiem, ne tikai graudaugiem, bet arī riekstiem. Šoreiz noskaidrosim, kurus miltus izvēlēties, ja vēlaties atteikties no kviešu miltiem!

unsplash.com

1. Kokosriekstu milti

Kokosriekstu milti nesaturēs glutēnu. Šie milti būs labāks olbaltumvielu, šķiedrvielu un minerālvielu (dzelzs, kālija) avots.

Atšķirībā no kviešu miltiem, kokosriekstu milti satur ievērojamu tauku daudzumu. Šie tauki galvenokārt ir piesātinātie tauki, kas ir veselībai labi. Šie tauki tiek izmantoti enerģijas nodrošināšanai. Kokosriekstu milti ir arī bagāti ar antioksidantiem.

Kokosriekstu miltiem ir maigi salda garša. Tos ieteicams izmantot konditorejas izstrādājumu gatavošanai.

1/2 glāze jeb 64 grami kokosriekstu miltu satur:

  • Kalorijas: 210
  • Olbaltumvielas: 8,5 g
  • Tauki: 13 g
  • Ogļhidrāti: 34 g
  • Šķiedrvielas: 25 g
  • 22% no dienā ieteicamā dzelzs daudzuma
  • 18% no dienā ieteicamā kālija daudzuma

unsplash.com

2. Mandeļu milti

Arī mandeļu milti nesatur glutēnu, jo nav gatavoti no graudaugiem. Mandeļu milti ir labs magnija, omega-3 taukskābju, augu proteīna un E vitamīna avots — spēcīgs antioksidants. Svarīgi atcerēties, ka mandeles, tāpat kā citi rieksti un sēklas, satur daudz kaloriju.

Šajos miltos sastopamās uzturvielas var palīdzēt uzlabot insulīna rezistenci, samazina sliktā holesterīna līmeni un asinsspiedienu.

Mandeļu miltus var izmantot dažādu konditorejas izstrādājumu gatavošanā, pastas un kotlešu gatavošanā.

1/2 glāze jeb 56 grami mandeļu miltu satur:

  • Kalorijas: 340
  • Olbaltumvielas: 12 g
  • Tauki: 30 g
  • Ogļhidrāti: 12 g
  • Šķiedrvielas: 4 g
  • 5% no dienā ieteicamā kalcija daudzuma
  • 6% no dienā ieteicamā dzelzs daudzuma
  • 8% no dienā ieteicamā kālija daudzuma
  • 65% no dienā ieteicamā magnija daudzuma
  • 100% no dienā ieteicamā E vitamīna daudzuma

unsplash.com

3. Kvinojas milti

Kvinojas milti nesatur glutēnu. Tie ir uzturvielām bagāti, jo kvinojas graudiņi pirms samalšanas miltos netiek apstrādāti vai rafinēti.

Kvinojas milti ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, antioksidantu, dzelzs un nepiesātināto tauku avots. Turklāt tiem piemīt pretiekaisuma īpašības, kas var labvēlīgi ietekmēt gremošanas sistēmu.

Kvinojas milti ir lieliski piemēroti pankūku, smalkmaizīšu, kā arī picu un pīrāgu cepšanai. Tos var arī izmantot zupu un mērču biezināšanai.

1/2 glāze jeb 56 grami kvinojas miltu satur:

  • Kalorijas: 200
  • Olbaltumvielas: 8 g
  • Tauki: 2 g
  • Ogļhidrāti: 38 g
  • Šķiedrvielas: 6 g
  • 33% no dienā ieteicamā dzelzs daudzuma
  • 4% no dienā ieteicamā kālija daudzuma

unsplash.com

4. Griķu milti

Vai zinājāt, ka griķi nesatur glutēnu? Tieši tāpēc arī to milti ir bezglutēna.

Griķu milti ir labs šķiedrvielu, olbaltumvielu un mikroelementu, piemēram, mangāna, magnija, vara, dzelzs un fosfora, avots.

Pētījumi liecina, ka šie milti var samazināt cukura līmeni asinīs cilvēkiem ar cukura diabētu un uzlabot sirds veselību. Tāpat miltos esošās probiotikas var uzlabot gremošanas trakta darbību.

No griķu miltiem ieteicams gatavot pankūkas un maizi.

1/2 glāze jeb 60 grami griķu miltu satur:

  • Kalorijas: 200
  • Olbaltumvielas: 4 g
  • Tauki: 2 g
  • Ogļhidrāti: 44 g
  • Šķiedrvielas: 6g
  • 17% no dienā ieteicamā dzelzs daudzuma
  • 34% no dienā ieteicamā mangāna daudzuma
  • 33% no dienā ieteicamā magnija daudzuma
  • 73% no dienā ieteicamā vara daudzuma
  • 17 % no dienā ieteicamā fosfora daudzuma

unsplash.com

5. Pilngraudu milti

Pilngraudu milti ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu un dažādu vitamīnu, un minerālvielu avots.

Šie milti satur glutēnu, tāpēc nav piemēroti cilvēkiem ar celiakiju.

Pilngraudu miltus ieteicams izmantot cepot maizi, smalkmaizītes, kūkas, cepumus, gatavojot picas mīklu, pankūkas un vafeles.

1/2 glāze jeb 60 grami pilngraudu miltu satur:

  • Kalorijas: 200
  • Olbaltumvielas: 8 g
  • Tauki: 0 g
  • Ogļhidrāti: 42 g
  • Šķiedrvielas: 8 g
  • 11% no dienā ieteicamā dzelzs daudzuma
  • 5% no dienā ieteicamā kālija daudzuma

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.

Svarīgākais