Pākšaugus ir vērtīgi lietot ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem, ja tos termiski apstrādā un atbilstoši pagatavo. Lēcās un pupiņās ir augstāka dzelzs koncentrācija nekā citos augu valsts produktos, tāpēc mazuļa uzturā pākšaugus rekomendē ieviest samērā agri – jau no 6–8 mēnešu vecuma. "Rimi Bērniem" eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro, kāpēc pākšaugi bērna uzturā ir ieteicami.
“Vēl pirms aptuveni 15 gadiem daudzi speciālisti rekomendēja neaizrauties ar pākšaugu ieviešanu bērnu ēdienkartē, sakot, ka bērna gremošanas trakts nespēj šos produktus sagremot, tie rada papildu slodzi organismam utt. Taču pēdējos gados pākšaugu un citu augu valsts produktu loma cilvēka, tai skaitā maza bērna, uzturā ir būtiski pārskatīta un rekomendācijas attiecībā uz pākšaugiem - zirņiem, pupiņām, lēcām - ievērojami mainījušās,” stāsta Olga Ļubina.
Pākšaugi ir bagāti ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, satur tādus mikroelementus kā kalcijs, dzelzs, magnijs, kālijs, B grupas vitamīni.
Tā kā gan lēcās, gan pupiņās ir augstāka dzelzs koncentrācija nekā citos augu valsts produktos, tos mazuļa uzturā rekomendē ieviest samērā agri - jau no 6-8 mēnešu vecuma. Vienkāršs veids, kā mazulim pākšaugus iesākumā piedāvāt, ir zaļo zirnīšu un sarkano lēcu biezeņi. Pākšaugi bērnam jāpasniedz atbilstoši tam, kā mazais spēj košļāt un rīt, pašiem mazākājiem - biezeņu veidā. Vēlāk biezeni var negatavot, bet, piemēram, sarkanās lēcas labi izvārīt. Vārītas pupiņas ieteicams samīcīt ar dakšiņu vai sablendēt, lai novērstu aizrīšanās risku.